Tervetuloa, Stadin derby – HJK:n nuori lupaus on oppinut viime kesän tärinöistä

Julkaistu:

Veikkausliiga
Viime kesänä HJK:n nuori Eetu Vertainen tärisi jännityksestä ennen suurta ottelua. Nyt hän suorastaan janoaa peliaikaa jättipelissä.
Katsomossa yli 10 000 katsojaa ja tunnelma huipussaan. HJK:n Eetu Vertainen on valmis uransa ensimmäiseen Stadin derbyyn.

– Ihan huikea päästä pelaamaan. Odotan peliä tosi innoissani, 19-vuotias Vertainen sanoo.

Hän ei lähde ensimmäistä kertaa suuren yleisön eteen. Pelaaja kuului viime kesänä Suomen alle 19-vuotiaiden EM-kisajoukkueeseen Seinäjoella ja Vaasassa pelatussa turnauksessa.

Silloin jännitti.

– EM-kisoissa ennen Italia-ottelua tärisin puoli tuntia ennen peliä ja ihmettelin, mitä kropassani tapahtuu. Otin rauhallisesti, se meni ohi ja pelasin ihan jees. Myös HJK:n ottelussamme Rangersia vastaan oli yli 20 000 katsojaa. Uskon, että ne kokemukset auttavat jatkossa, Vertainen kertoo.

Jännityksen kanavointi on voimavara.

– Koen, että tulevissa isoissa peleissä fiilis saa syttymään minut entistä paremmin. Oikeanlainen jännitys auttaa. Jos peliin menee ilman mitään jännitystä tai paineita, yleensä ei tule hyvä tulos.

HJK lähtee tänään pelattavaan kauden ensimmäiseen Stadin derbyyn jättisuosikkina, ja asiallinen nuorimies ennakoi ottelua sopivalla itsevarmuudella.

– Jos pelaamme omaa hyvää peliämme, saamme kolme pistettä. Sen varmuuden, joka meillä on ollut, uskon syövän myös HIFK:n. Meillä on mahdollisuudet näyttää, kuka on Stadin ykkönen, Vertainen sanoo.

Forssellin opissa

Vertainen pelaa ensimmäistä kauttaan hyökkääjänä alusta lähtien. Paikka tuli tutuksi jo juniorina Kirkkonummella, mutta viime vuosina isoa nuorukaista on koulittu hyökkääjäksi.

Opettajana ei ole ollut enempää eikä vähempää kuin itse Mikael Forssell, yksi Suomen kaikkien aikojen hyökkääjistä. Kaksikko on viritellyt hyökkääjän dna:ta pitkin talvea omissa harjoituksissaan, ja homma jatkuu yhä vain.

– Yllätyksiä ei ole tullut, mutta oivalluksia olen saanut. Kaksi avainasiaa ovat rauhallisuus maalipaikan tullessa ja se, mihin vedän.

Hän on myös katsellut koosteita Suomen tämän hetken ykköshyökkääjän Teemu Pukin onnistumisista. Pukki on sijoitellut Norwichille maaleja jääkylmästi.

– Pukki on tosi hyvä maalintekotilanteissa. Hän tietää joka kerta paikan saadessaan, mihin vetää. Ihan huikea juttu. ”Teme” on tehnyt tosi paljon duunia onnistumistensa eteen, Vertainen sanoo.

”HJK on Suomen suurin”

HJK on ollut niukasti niskan päällä aiemmissa derbyissä. Isossa kuvassa se on suuruudessaan yksinäinen.

Vertainen tuli Klubiin noin 10-vuotiaana. HJK hallitsi silloin Suomea täysin ylivoimaisesti ja kulki kuuteen peräkkäiseen mestaruuteen yltäneessä kultaputkessa.

– Olin katsomassa ekaa HJK:n peliä vain muutama päivä ekojen treenieni jälkeen.

Vertainen viihtyi juniorina tietysti kentällä mutta ammensi lisäoppia katsojana omien sanojensa mukaan sadoissa otteluissa.

– Totta kai HJK on Suomen suurin seura. On ollut sikamageeta seurata HJK:n menestystä ja samalla omaa kehitystä tähän tilanteeseen asti, Vertainen sanoo.

Nyt hän on yksi niistä, joita juniorit katsovat.

Stadin derby tarjoaa Vertaiselle mahdollisuuden nauttia ja tarjota suuria tunteita. Lahjakas pelaaja haluaa näyttää kykynsä.

– Tämä on ensimmäinen vuosi, kun koen minulla olevan oikeasti paineita. Aikaisemmin olen saanut olla se yllättäjä. Nyt minulta jopa odotetaan jotakin.

Jim ja Ruutu+ näyttävät tiistaina kello 18.30 pelattavan Stadin derbyn HJK–HIFK. Studio-osuus alkaa jo kello 18.00.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt