Kommentti: Alkamassa on harvinainen Veikkausliigan kausi – HJK ei ole ylivoimainen mestarisuosikki - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

Kommentti: Alkamassa on harvinainen Veikkausliigan kausi – HJK ei ole ylivoimainen mestarisuosikki

Kahteen viime kauteen ei ole joutunut edes miettimään, mikä joukkue voittaa Veikkausliigan. Nyt joutuu. Myös sarjauudistus lisää mielenkiintoa, kirjoittaa Saku-Pekka Sundelin.

3.4.2019 10:16

Rovaniemen Palloseurassa viime kaudella loistanut Leo Väisänen, 21, siirtyi kesken kesää Hollannin toiseksi ylimmällä sarjatasolla pelaavan FC Den Boschin riveihin.

Keskuspuolustus on yksi hankalimmista paikoista nuorelle pelaajalle murtautua etenkin HJK:hon, joten Väisänen lähti hakemaan peliaikaa pohjoisesta. Sitä kautta hän pääsi maailmalle ja myös Suomen EM-karsintarinkiin.

Tämä on ollut jonkinlainen trendi viime kausina. HJK:n kasvatit murtautuvat Veikkausliigaan jossain muualla.

Kuten Lassi Lappalainen, 20, joka Väisäsen tapaan teki läpilyöntinsä Rovaniemellä ja pelasi jo EM-karsintaa Italiaa vastaan.

Veikkausliigan ja emoseuransa HJK:n onneksi Lappalainen jatkaa vielä ainakin heinäkuuhun saakka Suomessa.

Hän on tänään keskiviikkona alkavan sarjakauden kiehtovimpia pelaajia, sillä laiturin rytminvaihdokset pallon kanssa ovat kansainvälistä tasoa.

Ottelumäärää oli karsittava

Väisäsen nimi tuli mieleen ihan eri yhteydestä. Yksi Veikkausliigan tämän kauden isoista puheenaiheista on nimittäin uusi sarjajärjestelmä.

Se menee lyhyesti näin: Kaksinkertaisen (22 ottelun) runkosarjan jälkeen pelataan kuuden joukkueen yksinkertainen ”mestaruussarja” ja kuuden joukkueen ”haastesarja”. Mitalistit ja putoajat ratkaistaan siis 27 ottelun sarjalla.

Sarjan jälkeen pelataan viiden ottelun ”lopputurnaus”, jonka voittaja palkitaan Euroopan liigan karsintapaikalla. Mitään pudotuspelejä ei siis pelata, ainoastaan ”cup” yhdestä europaikasta.

Kuulostaako sekavalta? Jos kuulostaa, voimme palata Väisäseen.

Hänen seuransa Den Boch pääsee keväällä nousukarsintoihin, koska se voitti yhden kauden neljästä kahdeksan ottelun jaksosta. Jaksovoittajien lisäksi noususta kamppailee kaksi parasta joukkuetta, jotka eivät ole voittaneet yhtään jaksoa. Kuulostaako Veikkausliigan uudistus yhä sekavalta?

Tarkoitus on todistaa, että Suomea isommissakin jalkapallomaissa yritetään erilaisia sarjajärjestelmiä. Ei ole olemassa yhtä yleismaailmallista tapaa ratkaista joukkueiden paremmuutta kauden aikana.

HJK:n Lassi Lappalainen on yksi alkavan Veikkausliigan kauden kiinnostavimmista pelaajista.­

Belgiassa ratkaistaan mestaruus yläloppusarjassa, jota ennen kauden pisteet puolitetaan. Tanskassa Joni Kauko vei Esbjergin dramaattisesti lisäajan maalillaan yläloppusarjaan.

Veikkausliigan ottelutahti oli ennen uudistusta Euroopan vaativin. Se heikensi harjoittelua, pudotti pelitempoa ja lisäsi loukkaantumisriskiä. Ottelumäärää oli pienennettävä.

Emme vielä tiedä uuden järjestelmän mahdollisista ongelmista.

Joka ikisen pelin merkitys ainakin kasvaa, mikä on ensituntumalta hyvä asia. Esimerkiksi KuPS oli viime kaudella 22 ottelun jälkeen sijalla seitsemän, joten se olisi jäänyt alaloppusarjaan. Kuopiolaiset voittivat lopulta pronssia.

Uudistus voi vaikeuttaa nuorien pelaajien asemaa, jos valmentajat pelkäävät aiempaa enemmän heidän virheitään. Suurempi ongelma suomalaisen jalkapallon kannalta on silti se, etteivät seurat pysty kasvattamaan useampia niin hyviä nuoria, jotka lyövät läpi joka tapauksessa.

Voiko Honka yllättää?

Alkavasta sarjakaudesta erityisen kiinnostavan tekee myös se, että HJK ei ole – ainakaan selkeä – mestarisuosikki. Ykköshaastaja tulee naapurikaupunki Espoosta, jossa Honka on kehittänyt määrätietoisesti toimintaansa.

Haasteet sopivat kahdeksan mestaruutta kymmenessä vuodessa voittaneelle HJK:lle. Seura haluaa olla kukkulan kuningas, mutta kukkulan toivoisi olevan suurempi.

Ei ole epäilystäkään, etteikö kukkula olisi viime vuosina kasvanut. Valmennus, taktiset nyanssit, pelaajien arki unesta ravintoon, peliolosuhteet, tv-näkyvyys ovat esimerkkejä edistyksen alueista.

Borjas Martinin edustama Honka haastaa HJK:n vahvasti tällä kaudella.­

Haasteita riittää edelleen valtavasti. Euroopan liigaan valmistautuvan KuPSin pelaajat laittoivat talven ajan nappulakengät jalkaansa vasta viikonloppuisin Suomen cupin otteluihin, koska Kuopio-hallissa niitä ei voi käyttää.

Valmentaja Jani Honkavaaran aamurutiineihin kuului katsaus ikkunasta ulos siinä toivossa, että joukkue pääsisi täysmittaiselle ulkokentälle harjoittelemaan.

Rovaniemellä myös Euroopan liigaan valmistautuvan RoPSin valmentaja Toni Koskela veti monia harjoitteita sivurajalta toiselle, jotta kentän leveys vastaisi treenin ajan oikeaa. Pituudesta piti tinkiä.

Se, että tällaisista oloista ponnistavat joukkueet voivat Hongan lisäksi haastaa tällä kaudella HJK:n ei ole pelkästään hyvä asia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?