Harvinainen sairaus vei Gunnarilta jalat alta – viettää juhlapäiväänsä pyörä­tuolissa ja tekee käsipainoilla 1 500 liikettä joka päivä - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

Harvinainen sairaus vei Gunnarilta jalat alta – viettää juhlapäiväänsä pyörä­tuolissa ja tekee käsipainoilla 1 500 liikettä joka päivä

Kokkolalainen jalkapallopersoona Gunnar Isosaari täyttää 70 vuotta.

Gunnar Isosaari työskenteli 35 vuotta palomiehenä. Vasen kuva vuodelta 1973, jolloin hän oli sammuttamassa öljysäiliön paloa Ykspihlajan satamassa.­

23.3.2019 7:25

Palomiehenä 35 vuoden työuran tehnyt Gunnar Isosaari on joutunut elämänsä aikana koviin paikkoihin pelastaessaan ihmisten henkiä. Kaikkein kovin paikka osui kuitenkin eläkevuosiin ja omalle kohdalle.

Isosaari oli kärsinyt heinäkuussa 2017 nilkan tulehduksista ja joutunut kävelemään keppien avulla. Liikuntakyky palasi joksikin aikaa, mutta jouluna 2017 terveys heikkeni uudelleen. Talvella 2018 tuli sitten diagnoosi.

– Paikalla oli kolme lääkäriä ja psykiatri, joten kovin hyviä uutisia en odottanut, mutta kyllä se oli kova paikka, kun he osoittivat pyörätuoliin ja sanoivat, että jatkossa paikkani on tuolla, Isosaari kertoi kotonaan Kokkolassa merkkipäivän aattona.

Gunnar Isosaari viettää 70-vuotisjuhliaan pyörätuolissa, mutta seuraa yhä tarkalla silmällä Kokkolan Pallo-Veikkojen otteluja.­

Hän on syntynyt 23.3.1949 ja täyttää lauantaina 70 vuotta.

Vaimo pitää huolta

Isosaarella oli kerrottavana pieni ilonaihe.

– Viimeksi kävelin omilla jaloilla helmikuussa 2018, mutta eilen seisoin jaloillani ja tein venytysliikkeitä, Isosaari sanoo.

Toiveita parantumisesta ei juuri ole, sillä ex-jalkapalloilijan diagnoosi on ALS-tauti, joka rappeuttaa liikehermoja.

– Onneksi vaimo pitää huolta, ilman häntä en pärjäisi ollenkaan, Isosaari kiittelee pitkäaikaista elämänkumppaniaan.

Maalivahtina Isosaari tottui kaatumaan hallitusti, mutta nykyään nurinmeno tietää sairaalareissua.

– Kaksi kertaa olen kaatunut, ja minut jouduttiin hakemaan ambulanssilla, kun vaimo ei jaksanut nostaa minua vessan lattialta ylös.

Ambulanssin väki oli tuttua porukkaa pelastuslaitokselta.

Ambulanssia tarvittiin aikanaan Kokkolan maapohjahallissa, kun KPV:n harjoitukset yltyivät pienessä tilassa painiksi.

– Välillä loukkaantuneita haettiin ambulanssilla sairaalaan, Isosaari muistelee ja pitkäaikainen pelikaveri Tapio ”Ekku” Raatikainen nyökkäilee vieressä.

Tapio ”Ekku” Raatikainen on vanha pelikaveri ja ystävä, joka käy säännöllisesti tapaamassa ex-maalivahtia.­

Seuraavissa treeneissä oltiin jälleen ystäviä.

Tarjouksia tuli muualta

Kavereiden yhteishenki on Isosaarelle tuttua. Hän meni 9-vuotiaana mukaan Väinö Paavolaisen vetämään Kokkolan Pallo-Veikkojen jalkapallokouluun ja jäi sille tielle. Vuonna 1967 hän oli voittamassa KPV:lle A-juniorien Suomen mestaruutta ja kahta vuotta myöhemmin vihreäpaidat juhlivat miesten SM-titteliä.

Maalia vartioineen Isosaaren rooli ei ollut vähäinen.

– HIFK etsi tuolloin maalivahtia ja teki minulle tarjouksen. Kun KPV järjesti työpaikan palolaitokselta, jäin Kokkolaan.

Vuonna 1969 Isosaari oli nuorena miehenä toiminut maalarina Outokummun tehtailla, mutta lyijypitoisten maalien kanssa touhuaminen ei innostanut. Niinpä hän halusi armeijan jälkeen muihin hommiin. Niitä löytyi siis palokunnasta, jossa työskenteli pari muutakin kovan tason pelimiestä eli KPV:n Arvo ”Kippari” Lamberg, toinen maalivahti Pekka Nurmi sekä GBK:n Ulf Slotte.

– Kun Reipas halusi Kipparin Lahteen, Kokkolan palopäällikkö sanoi hänelle, että sinä jäät tänne, Isosaari kertoo jalkapalloilijoiden arvostuksesta työpaikassaan.

Palolaitoksella oli kaupungin talkoosarjassa varsin laadukas joukkue.

Uskollinen KPV:lle

Isosaari oli harvinaisen uskollinen seuransa palvelija. Uran päättyessä vuonna 1985 otteluja edustusjoukkueessa oli kertynyt 276. ”Gunu” jatkoi valmennustehtävissä ja istui tarvittaessa penkillä varamaalivahtina.

– Vielä kaudella 1990, jolloin KPV viimeksi pelasi pääsarjassa, Isosaari kertoo.

Isosaari pelasi kuusi alle 23-vuotiaiden maaottelua ja nousi A-maajoukkueen leiriryhmään.

Gunnar Isosaari pysäyttää HJK:n Kari Lehtolaisen maalintekoyrityksen Helsingin Olympiastadionilla 1970.­

Kansainvälistä ilmaa Isosaari pääsi haistelemaan myös seurajoukkueessa, kun KPV osallistui eurocupeihin 1970 ja 1974. Niissä peleissä kävi ilmi amatöörien ja ammattilaisten ero.

– Glasgow’ssa syksyllä 1970 jouduimme ottamaan alkulämmön sisällä, koska kenttää piti suojella sateen takia.

Kun keskipohjalaiset pääsivät juoksemaan stadionille, he pelästyivät 80 000 ihmistä vetävän Parkheadin huutomyrskyä.

– Me maalaispojat ihmettelimme täyttä tupaa.

Celtic keskittyi olennaiseen ja pelasi heti avauspotkun jälkeen juoksupallon Harold Hoodille.

– Kesti 15 sekuntia, kun pallo oli ensimmäisen kerran selkäni takana, Isosaari muistelee yhdeksän maalin tappiota.

Celticin penkillä ottelua seurasi nuori ja lupaava Kenny Dalglish.

Kölnissä syksyllä 1974 joukkue oli hieman valmiimpi, sillä saksalaisten avausmaali tuli ”vasta” puolentoista minuutin jälkeen. Jatkossakin tahdin määräsi Köln.

– Kun tuore maailmanmestari Wolfgang Overath asettui vetämään rangaistuspotkua, meidän pelaajat menivät jo valmiiksi keskiympyrään.

Isosaari torjui vedon, mutta paluupallossa oli vain saksalaisia.

– Kölnissä onnistuimme kuitenkin tekemään sentään maalin Seppo Mäkelän osuttua 1–4 päättyneessä ottelussa.

KPV taisteli menestyksekkäästi mitalisijoista vuoteen 1975 asti. Joukkueen runko pysyi vuosia samana, mikä selittää TPS:n hyökkääjän Heikki Suhosen Turun Sanomissa esittämän arvion joukkueesta 1970-luvun puolivälissä.

TPS:n Heikki Suhonen (vas.) oli hyökkääjä, jota Isosaari arvosti korkealle. Kuva KPV-TPS -ottelusta vuodelta 1984.­

– KPV lähtee sarjaan samalla joukkueella kuin viime kaudella ja sitä edellisellä kaudella ja sitä edellisellä kaudella ja sitä edellisellä kaudella.

Pelaajien hieno ele

Kotikaupungissaan Isosaari on erittäin pidetty henkilö. Hän valmensi pitkään akatemiassa nuoria pelaajia, joten moni KPV:n tai GBK:n pelaaja on kulkenut hänen silmiensä alta. Isolla miehellä on ollut nuoriin kannustava ote.

Hienon palautteen työstään hän sai viime syksynä KPV:n noustua liigaan. Ratkaisupelin jälkeisenä aamuna Isosaarten parvekkeen alle ilmestyi joukko nuoria miehiä.

– Kyllä tuli kyynel silmään, kun joukkue halusi tulla kiittämään, Isosaari sanoo.

Rappeuttavan sairauden keskellä ilonaiheet antavat voimaa.

– Harmittaa tämä elämä nyt, mutta en anna periksi.

Isosaari tekee käsipainolla 1 500 liikettä joka päivä ja venyttää hihnaa estääkseen lihaksistoa surkastumasta.

– Sanovat, että kuntoa ylläpitämällä voi elää satavuotiaaksi.

Isosaari sanoo asettaneensa tavoitteekseen 101 vuotta.

Mikä on ALS?

Amyotrofinen lateraaliskleroosi tai Lou Gehrigin tauti aiheuttaa etenevää rappeutumista liikehermosoluissa, jotka ohjaavat tahdosta riippuvien lihasten toimintaa.

ALS:n pääasiallisia oireita ovat lihasten jäykkyys, lihasnykäykset ja asteittain paheneva lihasten heikentyminen niiden koon pienentyessä. Tämä johtaa vaikeuksiin puhumisessa, nielemisessä, liikkumisessa ja lopulta hengittämisessä.

Sairaus on harvinainen ja parantumaton. Sairauden aiheuttajaa ei toistaiseksi tunneta. Sairausprosessia on todennäköisesti käynnistämässä usean tekijän vuorovaikutus.

Lähde: Wikipedia

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?