”Outoa ja epämiellyttävää” – Suomen tullin pysäyttämä jamaikalainen pelaaja pöyristyi kohtelustaan

Suomen tullin toiminta Vaasan satamassa hämmensi pelireissulta Uumajasta palanneita Vaasan Palloseuran pelaajia.

VPS:n jamaikalaistähti Steven Morrissey ihmetteli Suomen tullin toimintaa.

10.3.2019 21:05

Tulli pysäytti kaikki joukkueen tummaihoiset pelaajat ja käski heitä esittämään matkustusasiakirjat. Vaaleaihoisilta pelaajilta ei vaadittu samaa.

Asiasta kertoi VPS:n kapteeni Sebastian Strandvall Twitterissä. Strandvall kirjoitti, että tilanne ”itketti ja hävetti häntä”.

VPS:n leirissä arveltiin, että joukkueen pelaajat ovat joutuneet kielletyn etnisen profiloinnin kohteeksi.

VPS:n jamaikalainen hyökkääjätähti Steven Morrissey oli yksi tullin pysäyttämistä pelaajista. Jo yhdeksättä kauttaan Vaasassa pelaava Morrissey, 32, kertoi Ilta-Sanomille, että tilanne tuntui kummalta ja epämiellyttävältä.

– Olin järkyttynyt, kun tajusin, että vain meidät ulkomaalaiset ja ulkomaalaisilta näyttävät nuoret suomalaiset pysäytettiin, Morrissey sanoo.

– Jotkut pelaajistamme kysyivät tullimiehiltä, mitä oikein on tekeillä. He eivät saaneet kunnon vastausta. Se oli outoa.

Tullin valvontajohtaja Sami Rakshit sanoo, että tullimiehet olivat toimineet asianmukaisesti. He kysyivät henkilöpapereita, koska samassa laivassa VPS:n pelaajien kanssa matkusti henkilö, jonka tulli halusi tarkastaa.

Tullilla oli tiedossa henkilön nimi, mutta hänestä ei ollut valokuvaa. Siksi tullimiehet joutuivat pysäyttämään useita matkustajia.

– Me emme profiloi ketään rodun, syntyperän tai sukupuolen tai mikään muun perusteella lainkaan. Tässä on ollut kyse vain siitä, että on etsitty tiettyä henkilöä, joka tavoitettiinkin, Rakshit sanoo.

Morrissey uskoo, että Rakshitin selitys pitää paikkansa. Morrisseyn mielestä tullimiesten tilannetaju ei kuitenkaan ollut kohdallaan. Kaikilla pelaajilla oli VPS:n takit päällä, ja tilanne olisi voitu hoitaa tyylikkäämmin paremmalla kommunikaatiolla.

– Tullimiehet olisivat voineet pysäyttää yhden suomea puhuvan kaverin ja kysyä kuka on ryhmän johtaja. He olisivat voineet kertoa joukkueenjohtajalle, että haluavat tsekata ulkomaalaisten pelaajien paperit. Sen sijaan he poimivat meidät erikseen, Morrissey sanoo.

VPS:n pelaajien matka Vaasan satamasta jatkui joukkueen stadionille Hietalahteen. Pelaajabussissa istui vihaisia ja järkyttyneitä miehiä.

Aiotko tehdä valituksen tai jopa rikosilmoituksen kohtelustanne?

– Strandvallin twiitti teki joukkueen mielipiteen selväksi, ja olemme saaneet anteeksipyynnön Tullilta. Nyt asiaa ei tarvitse viedä tätä pidemmälle, Morrissey vastaa ja jatkaa:

– Jos tulevaisuudessa Tullin pitää tehdä vastaavaa, niin asian voisi hoitaa ammattimaisemmin. Sillä hetkellä heidän toimintansa näytti pahalta ja tuntui todella epämiellyttävältä. Erityisen pahalta se tuntui nuorien pelaajien puolesta. Moni matkusti ensimmäistä kertaa joukkueen mukana.

VPS kävi Ruotsissa pelaamassa ystävyysottelun GIF Sundsvallia vastaan. Uumajan Energi Arenalla pelattu peli keskeytettiin puolen tunnin pelin jälkeen rankan lumisateen vuoksi. Keskeytyshetkellä tilanne oli 1–1. VPS:n maalin viimeisteli Morrissey rangaistuspotkusta.

Tullin toiminnasta uutisoi ensin Helsingin Sanomat verkkosivuillaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?