Suomen tulli pysäytti jalkapallojoukkueen kaikki tummaihoiset pelaajat, kapteenia ”itketti ja hävetti” – näin vastaa Tullin pomo

Vaasan Palloseuran tummaihoiset pelaajat joutuivat Suomen tullin tarkastukseen palatessaan pelireissulta Uumajasta.

VPS:n jamaikalainen hyökkääjätähti Steven Morrissey (kuva oik.) oli yksi Tullin pysäyttämistä pelaajista.

10.3.2019 17:26 | Päivitetty 10.3.2019 21:17

Asiasta kertoi Twitterissä joukkueen kapteeni Sebastian Strandvall, jonka mukaan tulli päästi vaaleaihoiset pelaajat eteenpäin, mutta pysäytti ”satunnaisesti” kaikki ei-valkoiset.

Strandvall kirjoitti, että satamassa tapahtunut tilanne ”itketti ja hävetti” häntä.

Helsingin Sanomat uutisoi, että pysäytetyksi tuli kaikkiaan kuusi VPS:n pelaajaa. Jamaikalaiset Steven Morrissey ja Xhane Reid, kamerunilainen Alain Richard Ebwelle ja suomalaiset Momodou Sarr, Fabrice Gatambiye ja Samba Sillah.

Jalkapalloilijoille tuli tunne siitä, että kyse on kielletystä etnisestä profiloinnista.

– Olin järkyttynyt, kun tajusin, että vain meidät ulkomaalaiset ja ulkomaalaisilta näyttävät nuoret suomalaiset pysäytettiin, Morrissey sanoi Ilta-Sanomille.

– Jotkut pelaajistamme kysyivät tullimiehiltä, mitä oikein on tekeillä. He eivät saaneet kunnon vastausta. Se oli outoa.

Tullin valvontajohtaja Sami Rakshit kertoo olleensa sunnuntaina yhteydessä Vaasan tulliin ja selvittäneensä tapauksen. Hänen mukaansa virkamiehet toimivat asiallisesti ja onnistuneesti.

Rakshit kertoo, että samassa laivassa VPS:n pelaajien kanssa oli matkustanut henkilö, jonka tulli halusi tarkastaa.

– Meillä on ollut tiedossa henkilön nimi, mutta meillä ei ollut valokuvaa, jonka perusteella hänet olisi voitu tunnistaa, Rakshit sanoi Ilta-Sanomille.

– Siksi on jouduttu kyselemään useilta ihmisiltä henkilöllisyyspapereita.

Pystyikö tästä nimestä päättelemään henkilön ihonvärin, vai oliko tullilla tieto myös siitä?

– Tullitarkastajat matkustajaputkessa ovat joutuneet tekemään tulkinnan paikan päällä, että nimi ei ollut suomalaisperäinen. Se on varmaan vaikuttanut siihen valintaan, keneltä on pyydetty henkilöpaperit nähtäväksi, Rakshit sanoi.

Rakshit sanoo olevansa todella pahoillaan, että VPS:n pelaajille on tullut vaikutelma joutumisesta etnisen profiloinnin kohteeksi.

– Me emme profiloi ketään rodun, syntyperän tai sukupuolen tai mikään muun perusteella lainkaan. Tässä on ollut kyse vain siitä, että on etsitty tiettyä henkilöä, joka tavoitettiinkin, Rakshit kertoo.

– Olen pahoillani kyllä näiden futaajien puolesta, että he ovat kokeneet asian menneen näin. Siltä se on voinut näyttää ulospäin.

Tullin valvontajohtaja Sami Rakshit on pahoillaan, että VPS:n jalkapalloilijat tunsivat tulleensa kohdelluksi kaltoin Vaasan satamassa.

Pelaajia ei tullitarkastettu, vaan heiltä kysyttiin vain henkilöpaperit. Rakshitin mukaan tullivirkamiehet eivät voineet tutkinnallisista syistä kertoa pelaajille, että tulli etsii tiettyä henkilöä.

Yksi VPS:n pelaajista sanoi HS:lle harkitsevansa kantelun tai rikosilmoituksen tekemistä tapauksesta. Rakshit sanoo aikovansa olla yhteydessä seuraan lähiaikoina.

– Nyt näyttää, että on jäänyt sellaista pahaa mieltä ja epäilyksiä meidän toiminnasta, että on varmasti syytä viimeistään huomenna (maanantaina) olla yhteydessä seuraankin päin. He ovat osoittaneet, että heidän kokemuksensa tässä tilanteessa oli epämiellyttävä.

Rakshitin mukaan tulli saa harvoin asiakaspalautetta, jossa sitä epäillään etnisestä profiloinnista.

– Olen ollut näissä tehtävissä 20 vuotta. Tämä on toinen tai kolmas kerta tämäntyyppisestä asiasta.

Hän vielä korostaa harmittelevansa sitä, että vaasalaispelaajat joutuivat tapauksessa sijaiskärsijöiksi.

– Olen kaikin puolin pahoillani siitä, että ulkopuoliset ovat joutuneet kokemaan ikäviä tunteita tässä asiassa, sillä viranomaistoiminnan näkökulmasta asiassa ei ole moitteen varaa, Rakshit sanoo.

Juttua päivitetty klo 18.02 ja 18.57. Lisätty Steven Morrisseyn kommentit ja korjattu Xhane Reidin nimen kirjoitusasu oikeaksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?