Urheilutoimittaja ja jalkapalloerotuomari Timo Järviö on poissa - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

Urheilutoimittaja ja jalkapalloerotuomari Timo Järviö on poissa

Urheilutoimittajain liiton entinen puheenjohtaja ja jalkapallon pääsarjatuomari Timo Järviö kuoli 71-vuotiaana.

Timo Järviö (1947-2019) teki pitkän päivätyön Helsingin Sanomien urheilutoimittajana.

7.3.2019 14:39

Torstaina saatiin suru-uutinen entisen urheilutoimittajan Timo Järviön kuolemasta. Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä menehtynyt Järviö oli syntynyt 28.10.1947 Turussa. Järviö muistetaan erityisesti Helsingin Sanomien pitkäaikaisena urheilutoimittajana, mutta myös Urheilutoimittajain liiton puheenjohtajuudestaan 1990–2000.

Järviö kirjoitti ylioppilaaksi Turun klassillisesta lyseosta vuonna 1966 ja opiskeli sen jälkeen kauppatieteitä Turussa. Opiskelujen ohessa hän aloitti urheilutoimittajan työn Turun Sanomissa vuonna 1967. Muutto pääkaupunkiseudulle tapahtui vuonna 1973, jolloin Järviöstä tuli Helsingin Sanomien urheilutoimittaja ja vantaalainen. Hän jäi eläkkeelle HS:n palveluksesta vuonna 2009.

Kirjoittamisen ohella Järviö kunnostautui myös kentillä, sillä hän toimi jalkapalloerotuomarina 1970–90-luvuilla. Ura huipentui vuosiin 1985–90, jolloin hän vihelsi päätuomarina SM-sarjan otteluita ja oli mukana ensimmäisellä liigakaudella. Laitettuaan pillin pussiin Järviö jatkoi erotuomaritoimintaa tarkkailijana.

Lisäksi Järviö on laatinut Helsingin Erotuomarikerhosta kaksi historiikkia.

Urheilutoimittajain riennot

”Turkulainen Helsingis” ei jäänyt yksin, sillä hän löysi nopeasti ystäviä kollegoistaan. Järviö oli ollut mukana urheilutoimittajien yhdistystoiminnassa kotikaupungissaan ja lähti mukaan myös pääkaupunkiseudun rientoihin. Helsingin Urheilutoimittajien hallitukseen hänet valittiin 1976 ja puheenjohtajaksi 1981. Urheilutoimittajain liiton hallituspaikka avautui 1984, varapuheenjohtajuus 1986 ja lopulta 1990 oli aika tarttua puheenjohtajan nuijaan.

Järviö ehti myös mentoroida urheilujärjestöjä. Hän toimi hiihdon MM-kisojen tiedotusvaliokunnan jäsenenä 1989 ja puheenjohtajana 2001. Kielitaitoinen Järviö edusti Suomea arvokkaasti kansainvälisillä foorumeilla; erityisesti urheilutoimittajien maailmanjärjestön AIPS:n ja Euroopan liiton UEPS:n kongresseissa. Hän ehti istua myös UEPS:n hallituksessa 1998–2006.

Jalkapallon ohella pohjoismaiset hiihtolajit olivat Järviön ominta aluetta. Talviolympiakisoissa hän oli työtehtävissä ensimmäisen kerran Innsbruckissa 1976. Jalkapallon MM-kisoista hän raportoi Hesarin lukijoille seitsemän kertaa (1982–2006) ja EM-kisoista neljästi (1992–2004). Keski-Euroopan mäkiviikon Järviö kiersi kymmenen kertaa.

Vantaalaisuus sydäntä lähellä

Vantaalaisuudella oli merkittävä sija Järviön sydämessä. Hän oli 1970-luvulla mukana Etelä-Vantaan Urheilijoiden jääkiekkotoiminnassa. Myöhemmin syntyi kiinnostus koripalloon, kun oma jälkikasvu löysi tiensä Pussihukkien harjoituksiin. Eläkkeelle jäätyään Järviö nähtiin käsipalloseura Atlaksen otteluissa tiedotusvastaavana.

Eläköityneet urheilutoimittajat kokoontuvat säännöllisesti vaihtamaan kuulumisia. Timo Järviö on ollut porukan keskeisiä hahmoja ja kokoonkutsuja. Tuorein tapaaminen oli kolme päivää sitten maanantaina. Illan päätteeksi taksiin astui iloinen veikko, joka mietti jo tulevien päivien keilailuvuoroa hyvässä seurassa.

Kohtalo päätti toisin. Elämää suurempi keila kaatoi urheilupersoonan, jonka tarinoita moni jää kaipaamaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?