Kaksi hämärätahoa yritti sijoittajiksi HIFK:hon – ”Ovat olleet aiemmin mukana vilpissä” - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

Kaksi hämärätahoa yritti sijoittajiksi HIFK:hon – ”Ovat olleet aiemmin mukana vilpissä”

HIFK haluaa kehittää toimintaansa. Tällä hetkellä joukkue on pahoissa vaikeuksissa nurmella.

Julkaistu: 25.2.2019 18:08

HIFK neuvottelee yhä useamman kiinnostuneen sijoittajatahon kanssa veikkausliigajoukkueensa toiminnan kehittämisestä. Kaikilla halukkailla ei ole ollut puhtaita jauhoja pussissaan.

Veikkausliigaan kaudeksi 2019 palannut HIFK haluaa kuumeisesti kehittää toimintaansa. Se ei onnistu ilman uutta pääomaa. Seura on viime syksystä saakka etsinyt uusia sijoittajia, jotka sitoutuisivat investoimaan seuraan pitkällä tähtäimellä.

HIFK:n jalkapallopuoli on valmis myymään sijoittajille tarvittaessa määräävän enemmistön osakkeista – jos tarjous on kohdallaan. IFK on hakenut noin kahden miljoonan euron edestä sijoittajia, mutta summa ei ole kiveen hakattu.

HIFK Fotball Ab:n puheenjohtaja Christoffer Perret kertoi Helsingin Sanomille joulukuussa, että neuvottelut sijoittajaehdokkaiden kanssa oli määrä saattaa päätökseen tammikuun aikana. Nyt eletään jo helmikuun loppua eikä valmista ole syntynyt.

– Yhden ulkomaisen sijoittajaryhmän kanssa olemme edenneet pitkälle, mutta he painoivat taukonäppäintä loppiaisen jälkeen. He eivät ole antaneet lopullista vastaustaan. Heillä on toinenkin seura, jota he havittelevat. Se ei ole suomalainen, Perret kertoo IS:lle.

Perret ei kerro ryhmän taustoja tarkemmin. Kyseinen taho ei ole ainoa, jonka kanssa IFK on päässyt keskusteluissa pitkälle. Toisessa ryhmässä on suomalaisia ja ulkomaisia sijoittajia.

– Siihen mahtuu lisäväkeä, jos haluaa mukaan. Kuvioon liittyy myös kansainvälinen liiketoiminta.

HIFK palkkasi ensi kauden päävalmentajakseen norjalaisen Tor Thodesenin.

Puheenjohtaja kertoo, että tarjouksia on tullut paljon ulkomailta. Ne tutkitaan tarkasti. Perret ei väistele lainkaan sitä, että esimerkiksi Allianssin ja Tampere Unitedin ympärillä tapahtuneet skandaalit ovat taajaan seuraväen takaraivossa. 120-vuotisen HIFK:n historia ja perinne painaa roimasti vaakakupissa neuvottelujen aikana. Perret ei halua riskeerata punaista brändiä.

– Olemme saaneet muitakin tarjouksia ja hylänneet joitakin. Katsomme ne kaikki, ja neuvottelemme tällä hetkellä useamman kanssa, mutta etenemme prosessissa varovaisesti ja hitaasti, koska tiedostamme sen, että mukana on esimerkiksi manipulointitarkoituksissa liikkeellä olevia.

HIFK tarkistaa kaikki sijoittajaehdokkaat yhdessä Palloliiton ja Suomen urheilun eettisen keskuksen kanssa. Tarjousten joukossa on ollut jo nyt sellaisia, jotka on hylätty saman tien.

– Tarjokkaiden joukossa oli kaksi tahoa, jotka ovat olleet aiemmin mukana vilpissä. Ne hylättiin suoralta kädeltä.

Suomea ei kuvittelisi kovin houkuttelevaksi kohteeksi ulkomaalaiselle jalkapallosijoittajalle, koska Veikkausliigan bisnes on pientä ja voiton tekeminen vaikeaa. Perretin mukaan ulkomaisten tahojen kiinnostus selittyy ainakin osin sillä, että Suomesta pääsee esimerkiksi kilpailemaan ”halvemmalla” europaikoista kuin vaikkapa Ruotsista, jossa seurojen budjetit ovat selvästi korkeampia.

– Ulkomaalaisia tahoja kiinnostaa enemmän mahdollisuus kansainvälisiin peleihin ja pelaajamarkkinoihin, suomalaisia ”hyväntekeväisyys”. Suomi on ulkomaalaiselle siksi houkutteleva sijoituskohde, koska vaaditun investoinnin määrä esimerkiksi eurokentille pääsyä varten on noin 10 kertaa pienempi kuin vaikkapa Ruotsissa.

Perret painottaa, ettei HIFK etsi sijoittajaa, joka laittaa kaksi miljoonaa euroa tilille jonka jälkeen seurassa eletään kissanpäiviä. Seura kaavailee alkuinvestoinniksi noin 400 000–500 000 euroa ja, jos tarpeen, 200 000–300 000 euroa vuosittain ”kehitysrahaa”.

– Keskeinen osa neuvotteluja on se, mitä muuta sijoittajat tuovat seuraan kuin rahaa. Haluamme, että he sitoutuvat toimintaan pitkäjänteisesti.

HIFK:ssa uskotaan, että sijoittajaneuvottelut saadaan kevään aikana valmiiksi.

– Meillä on jo varmuudella tiedossa tietynsuuruinen investointi, mutta osa neuvotteluista on yhä kesken. Asiat ovat vielä vähän ilmassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?