Mohammad, 26, hiljensi valkeakoskelaisen rasistin rohkealla ratkaisulla – tähtää nyt temppuun, johon vain yksi suomalainen on pystynyt - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

Mohammad, 26, hiljensi valkeakoskelaisen rasistin rohkealla ratkaisulla – tähtää nyt temppuun, johon vain yksi suomalainen on pystynyt

Pelaajat valitsivat Mohammad Al-Emaran, 26, vuoden veikkausliigaerotuomariksi.

Julkaistu: 14.11.2018 6:56

Pakolaisleirillä Saudi-Arabiassa syntynyt vuoden veikkausliigaerotuomari Mohammad Al-Emara, 26, harjoittelee kuin huippupelaaja ja valmistautuu otteluihin kuin valmentaja.

Erotuomari Mohammad Al-Emara, 26, piti ennen lokakuun Ykkösen kamppailua Haka–KTP muiden tuomarien kanssa palaverin tavalliseen tapaansa.

Perusrutiinien lisäksi hän pyysi avustavia erotuomareita ilmoittamaan hänelle ottelun aikana, mikäli he kuulisivat katsomosta rasistista huutelua.

– Ajattelin, että jonain päivänä se tapahtuisi, jolloin olisi hyvä tietää, miten toimitaan, Al-Emara sanoo.

Pian ottelun alettua avustava erotuomari Elias Juvonen kertoi kuulleensa rasistista huutelua katsomosta. Al-Emara varmisti seuraavan pelikatkon aikana, että näin todella oli tapahtunut.

Sen jälkeen hän kertoi asiasta joukkueiden valmentajille ja pyysi välittämään viestin kuuluttajalle, joka painottaisi katsojille, ettei rasistinen huutelu kuulu jalkapallokatsomoon tai mihinkään muualle.

Peli jatkui ja niin jatkui myös huutelu. Al-Emara teki siinä vaiheessa kovan ratkaisun ja marssitti molemmat joukkueet pukukoppiin.

– Päätin toimia. Jälkikäteen on tullut mahtava fiilis siitä, miten pelaajat asiaan suhtautuivat. Tuli tunne, että olemme kaikki yhtä mieltä ja tässä nyt kaikki marssimme sen takia koppiin kitkeäksemme rasismia pois jalkapallosta.

Kymmenen minuutin päästä joukkueet palasivat ja ottelu pelattiin normaalisti loppuun. Huutelija oli saatettu pois katsomosta. Huudot eivät kohdistuneet irakilaistaustaiseen erotuomariin Al-Emaraan vaan kotkalaisten puolustajaan, joka ei niitä siinä vaiheessa ollut ymmärtänyt.

– En ikinä haluaisi joutua tilanteeseen, jossa pelaaja kuulee huudot ja reagoi niihin ennen tuomaria. Pelin jälkeen vasta tiedostin, että tämä on aika ainutlaatuinen tapahtuma Suomessa. Valitettavasti sellainen sattui. En halunnut, että asia profiloitui minuun, maahanmuuttajataustaiseen erotuomariin.

Hän on vakuuttunut, että joka ikinen tuomari olisi toiminut samassa tilanteessa vastaavalla tavalla.

Al-Emara keskeytti lokakuussa Ykkösen ottelun rasistisen huutelun takia.

Ikävä kyllä, Al-Emara on itsekin joutunut kokemaan vastaavaa, vaikka tuntee itsensä umpisuomalaiseksi asuttuaan maassa kaksivuotiaasta asti.

– Olen joutunut taistelemaan koko ikäni ennakkoluulojen kanssa, vaikka olen varttunut täällä ja koen olevan yhtä suomalainen kuin kuka tahansa muu. Rasismi tuntuu joka kerta raipaniskulta. Se satuttaa ja vetää joka ikinen kerta hiljaiseksi.

Valkeakosken tapaus on esimerkki siitä, miten Al-Emara valmistautuu odottamattomiin tilanteisiin ja hallitsee ne pelin tuoksinnassa. Ei ihme, että hän on kohonnut nopeassa tahdissa Suomen lupaavimpien erotuomareiden joukkoon.

Pelaajat valitsivat hänet äänestyksessään vuoden veikkausliigaerotuomariksi.

28 000 asukkaan pakolaisleiriltä Kuopioon

Al-Emaran Etelä-Irakissa asuneet vanhemmat olivat väärällä puolella, kun Irakin asevoimat kukistivat Saddam Husseinin komentamana kansannousuyritykset 1991.

Perhe joutui pakenemaan rajan taakse. Lähtö tapahtui yöllä ja mukaan otettiin mitä jaksettiin kantaa.

– Vaihtoehdot olivat jäädä ja kuolla tai lähteä, Al-Emara sanoo.

Perhe päätyi neljäksi vuodeksi keskelle aavikkoa Saudi-Arabiaan Rafhan pakolaisleirille. Mohammad Al-Emara syntyi leirillä pari vuotta myöhemmin.

– Vanhemmissani näkyy edelleen, että se, mikä on nyt tässä voi yhtäkkiä kadota.

Lopulta perhe muutti Suomeen ja Kuopioon, jossa elämä alkoi taas sujua. Mohammad-poika aloitti viisivuotiaana Savossa jalkapallon pelaamisen.

– Koen, että jalkapallo on auttanut minua integroitumaan tähän yhteiskuntaan. Jalkapallokenttä oli paikka, jossa sain lapsuudessa olla rohkeasti oma itseni. Se vahvisti itsetuntoani.

Kuopiosta perhe siirtyi Turkuun, jossa Al-Emara pelasi Turun nappulaliigaa Pääskyvuoren kaupunginosajoukkueessa. Sieltä hän meni Interiin jossa pelasi lopulta B- ja A-junioreiden SM-sarjaa sekä myöhemmin Sinimustissa Kakkosta.

Al-Emara oli voittamassa A-nuorten SM-kultaa yhdessä mm. Rasmus Holman, Solomon Duahin, Kalle Kaupin ja Jere Koposen kanssa.

Al-Emara on hyvin rauhallinen ja harkitseva nuori mies. Hän tulee ihmisten kanssa toimeen, hymyilee ja vitsailee paljon eikä ole juuri koskaan huonolla tuulella.

– En tiedä, mikä siinä oli, mutta kun astuin pelaajana kentälle, muutuin piruksi. Otteluissa tein ensimmäisen vartin kaikkeni auttaakseni erotuomaria. Kun he kokivat, etteivät kaipaa apuani, tuomareiden asu vaihtui silmissäni vastustajan peliasuksi. Olin todella vaikea pelaaja, Al-Emara naurahtaa.

Al-Emara pelasi Interin junioreissa kovaa ja oli muutenkin tuomarien painajainen.

Nykyään tuomarin roolissa hän tunnistaa itsensä kaltaiset, jopa liian voitontahtoiset pelaajat, nopeasti ja yrittää ennaltaehkäistä tilanteiden kärjistymisen.

– Yritän olla ymmärtäväinen. Sellaiset pelaajat saa helposti harmittomiksi ja siirrettyä heidän keskittymisensä itse peliin, hän hymähtää.

Al-Emaraa ärsytti pelaajana eniten tuomarit, jotka olivat ylimielisiä, etäisiä ja kokivat olevansa muiden yläpuolella.

– Jotkut tuntuivat nauttivan siitä, että pääsisivät ojentamaan muita. Sellainen on minulle todella vierasta. Minulla oli tuomarityöt aloittaessa selkeä visio, millainen tuomari en halua olla.

Loputonta pelin opiskelua

Al-Emara osallistui vielä 2011 sopimuksettomien pelaajien maajoukkueen kanssa turnaukseen Norjassa, mutta ymmärsi pian, että jalkapalloilijan ura alkaisi olla ohi. Samoihin aikoihin hän sai ensimmäisen lapsensa ja pääsi opiskelemaan.

Polte jalkapalloon ei hiipunut. Al-Emara yritti valmentamista, mutta sitä kautta hän ei pystynyt kanavoimaan intohimoaan lajiin oikealla tavalla.

– Olin kuullut, että vaikeat pelaajat voivat olla hyviä erotuomareita, joten lähdin kokeilemaan. Pääsin takaisin kentälle juoksemaan, aistimaan peliä ja olemaan pelaajien kanssa. Huomasin pian, että kehityin nopeasti tuomarina.

Vuoden 2013–2014 talvena hän koki omien sanojensa mukaan valaistumisen ja päätti alkaa panostaa kunnolla tuomarina kehittymiseen. Al-Emara on alusta asti toitottanut tähtäävänsä MM-kisatuomariksi, kenties jopa 2026 kisoihin.

Suomalaisista vain Arne Eriksson on ollut erotuomarina miesten MM-kisoissa. Hän vihelsi Ruotsin MM-kisoissa 1958 yhden alkulohkon ottelun.

Sen sanominen ääneen muistuttaa häntä siitä, minkä verran pitää tehdä joka päivä töitä unelmansa eteen.

Al-Emaran lyhyt tuomariura on ollut melkoista nousukiitoa. 2014 hän debytoi Kakkosessa, 2016 jo Ykkösessä ja viime kaudella Veikkausliigassa, jonka parhaaksi pelaajat hänet valitsivat.

– Ennen Ykkösen kautta 2016 tein valtavasti hommia koko talven. Hommat eivät tarkoita vain juoksemista, vaan kävin läpi kaikkien joukkueiden pelejä. Kun kausi alkoi ja menin kentälle, tuli fiilis, että tunsin joka ikisen pelaajan. Jos on sillä tavalla valmistautunut, tietää olevansa matsin tasolla.

Paneutuminen on siitä lähtien ollut aina yhtä tinkimätöntä. Al-Emara katsoo paljon joukkueiden pelejä ja lukee kaiken mahdollisen tietääkseen, onko muodostunut esimerkiksi taistelupareja tai muuta kitkaa. Hän soittelee tuomareille, jotka ovat tuominneet joukkueiden edellisiä kamppailuja.

– Se on modernia erotuomarityötä. Yritän jatkuvasti kehittää myös pelin ymmärtämistä. Se on yksi tärkeimmistä ellei jopa tärkein osa erotuomarina toimimista.

Al-Emara tähtää tuomariurallaan MM-kisoihin.

Hän käy läpi esimerkiksi joukkueiden avauspelaamisen malleja, jotta tietää, minne pallo todennäköisesti seuraavaksi pelataan. Otteluun valmistaudutaan samalla pieteetillä kuin olisi valmentaja.

– Yritän nähdä pelin tuomarin näkökulman lisäksi myös valmentajien ja pelaajien silmin. Aina, kun tapahtuu jokin mielenkiintoinen tilanne, analysoin sen tuomarina. Haluan kuitenkin ymmärtää asian myös valmentajan näkökulmasta.

Al-Emara toivoisikin, että tuomarit ja valmentajat kävisivät vuorovaikutusta muulloinkin kuin vain otteluiden aikana.

– Meillä Suomessa valmentajien taso on erittäin korkea. Olemme tyhmiä, jos emme halua kuulla myös heidän näkemyksiään pelistä.

Al-Emara korostaa, että ei riitä, jos on ymmärtänyt jalkapalloa joskus 2000-luvun alussa, sillä peli muuttuu ja nopeutuu koko ajan valtavaa vauhtia. Se tuo myös fyysisiä haasteita, vaikka fysiikan laittaminen kuntoon on hänen mielestään helppoa.

– Ei riitä, että jaksat juosta, vaan ensimmäiset askeleet, suunnanmuutokset ja ennakointi korostuvat. Mutta jos et ymmärrä peliä, et tiedä, minne pallo pelataan seuraavaksi ja olet myöhässä. Sitten on vaikea tehdä oikeita päätöksiä.

Tuomarointi ei elätä, mutta se on elämä

Vaikka Al-Emara tähtää avoimesti MM-kisoihin, hänellä on jalat vankasti maan pinnalla.

– Se, että pääsen tuomitsemaan Veikkausliigaa, on iso juttu itselleni. Tiedän työmäärän, jonka joka ikinen pelaaja on joutunut tekemään päästäkseen siihen pisteeseen. Minun pitää tuomarina tehdä vähintään sama, mitä he tekevät joka päivä omassa arjessaan.

Viikoittainen fyysinen harjoittelu vie noin 10–13 tuntia. Siihen päälle kehonhuolto, joka on tullut yhä enemmän mukaan treeneihin.

– En olisi ikinä uskonut, että jooga kävisi mielessä, mutta se on tarkoitus aloittaa tänä talvena. Erotuomari on parhaimmillaan 38–40-vuotiaana, joten aikaa on. Pitää tehdä kärsivällisesti, itsekriittisesti ja nöyränä oikeita asioita.

Al-Emara työskentelee tällä hetkellä tulkkina. Tuomarointi ei elätä, vaikka se vie melkein kaiken ajan.

– En osaa arvioida siihen menevää aikaa, mutta tämä on elämäntapa. Aiemmin katsoin futista ja nautin siitä. Nyt kun katson, haluan ymmärtää enemmän. Se on jatkuvaa opiskelua.