Kommentti: Palloliitto saattoi osua kultasuoneen – uudet pudotuspelit eroavat juuri oikealla tavalla jääkiekosta - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

Kommentti: Palloliitto saattoi osua kultasuoneen – uudet pudotuspelit eroavat juuri oikealla tavalla jääkiekosta

Veikkausliigaan ja Ykköseen tulevat pudotuspelit ovat Palloliitolta täysosuma, kirjoittaa Janne Oivio.

4.11.2018 17:07

Suomalaisen jalkapallon neljää ylintä sarjaporrasta odottaa iso myllerrys. Lopulliset päätökset on vielä tehtävä, mutta juuri nyt näyttää siltä, että Veikkausliigasta Kolmoseen saakka tapahtuu merkittäviä muutoksia kausina 2019 ja 2020.

Voit lukea uudistuksista tarkemmin täältä.

Pähkinänkuoressa: Veikkausliiga jakautuu ylä- ja alaloppusarjaan syksyllä, ja viimeisestä europelipaikasta pelataan pudotuspelit. Niihin pääsee mukaan myös alaloppusarjan voittaja, eli jopa liigan seitsemänneksi sijoittunut voi pelata vuoden kuluttua Euroopassa. Tai liigakasi, jos Suomen cupin voittaja on top-seitsemässä.

Jos ja kun Ykkönen laajenee 12 joukkueeseen kaudeksi 2020 niin sielläkin alkavat pudotuspelit. Panoksena on liigakarsijan paikka.

Pudotuspelit ovat sarjauudistuksessa iso teema, ja hyvä niin. Sana ”pudotuspelit” on ollut kirosana jalkapallopiireissä jo pitkään. Niitä kokeiltiin vuonna 1990 laihoin tuloksin. Tähän kokeiluun osoitetaan aina, kun joku haluaa vastustaa pudotuspelejä.

Tällä kertaa Palloliitto saattoi kuitenkin osua kultasuoneen, sillä juoni on eri. Nyt ei sorkita asioista pyhimpiä eli sarjavoittoja ja niiden arvoa. Mestari on yhä mestari normaaliin tapaan, samoin hännänhuippu putoaa. Ja Ykkösessä sarjan voittaja saa edelleen oikeutetun palkintonsa eli suoran nousun.

KuPS voitti pronssia päättyneellä kaudella.­

Toisin sanoen pudotuspelit eivät ole itse keitos, kuten jääkiekossa tai koripallossa, vaan mauste. Porkkana on juuri sopiva: Veikkausliigassa pelataan himoitusta europaikasta ja Ykkösessä oikeudesta karsia liigaan.

Liigassa joutuminen sarjataulukon alaloppusarjaankaan ei tarkoita eurounelman kuoppaamista. Taulukon joka kohdassa seuroilla on kovan panoksen pelejä kauden loppuun saakka. Ne kiinnostavat yleisöä ja sytyttävät pelaajat.

Monen mielestä pudotuspelit eivät kuulu sarjamuotoiseen jalkapalloon. Sormet osoitetaan kohti ”todellisen jalkapallokulttuurin maita”, joissa rehdit miehet ratkovat asiansa kaksinkertaisella sarjalla ja lopuksi kaikki paiskaavat kättä hyvän työn merkiksi.

Voin yhtyä siihen, että jos käsityksesi ”oikeasta jalkapallokulttuurista” muodostuu katsomalla vain Valioliigaa, Serie A:ta ja La Ligaa niin kyllä, silloin pudotuspelit voivat vaikuttaa väärältä. Jalkapallo ei kuitenkaan ole televisiosarja. Paikalliset realiteetit on pakko huomioida.

Jos kuitenkin vilkaisee muualle Eurooppaan, huomaa, että pudotuspelit ovat mantereella arkipäivää. Ykkösen laajennettu nousukarsinta on linjassa läpi Euroopan nähtyjen kakkossarjojen pudotuspelimallien kanssa. Englannin Championshipin nousukarsintapelejä odotetaan joka vuosi vesi kielellä – miksi nousukarsinta olisi yhtään sen enempää ”väärin” Suomessa?

On itse asiassa aiheellista jopa kysyä, miksi Ykkösessä ei aiemmin ole ollut laajempaa nousukarsintaa, sillä ne ovat muualla niin yleisiä.

Liigan osalta katseet voi kääntää merkittäviin jalkapallomaihin kuten Belgiaan ja Tanskaan, joista etenkin ensin mainitussa pudotuspeleistä on runsaasti hyviä kokemuksia. Myös Hollannissa pelataan laaja pudotuspeli Euroopan liigan karsijan paikasta.

Vähemmän merkityksettömiä pelejä

Merkityksettömien pelien vähentäminen oli toinen suuri teema sarjauudistuksessa. Siinä pitäisi nyt myös onnistua, koska erimuotoiset pudotuspelit lisäävät panoksia kilpailla alemmista sijoituksista kauden loppuun saakka.

Toinen tärkeä asia oli ottelumäärän vähentäminen. Itse olisin kannattanut 33 ottelussa pysymistä ja kauden pidentämistä muutamalla viikolla peliruuhkan keventämiseksi, mutta olosuhteet ja ottelutapahtumat eivät ole Suomessa vielä riittävällä tasolla. Tämä on kelpo kompromissi.

Liigan laajentamiseen ei ole edellytyksiä, koska ylimmiltä sarjatasoilta ei löydy riittävästi liigakelpoisia seuroja. Se on koruton tosiasia, enkä aio väitellä siitä kenenkään kanssa. Sanon vain: katsokaa ympärillenne ja katsokaa kriittisesti.

Maantieteellinen kattavuus ei ole peruste millekään. Jos nyt kaavailtu sarjauudistus auttaa Ykköstä kehittymään entistä elinvoimaisemmaksi ja houkuttelevammaksi, ehkä tulevaisuudessa tilanne on laajentamisen suhteen toinen.

Odotan tulevien kausien pelejä suurella mielenkiinnolla. Täydellä varmuudella ei voi sanoa sarjamuutosten olevan hyvä tai huono asia, kunnes näkee niiden toimivuuden käytännössä. Joka tapauksessa oli selvää, että suomalaisen jalkapallon infrastruktuuri ei vielä kestänyt nykyjärjestelmää. Jotain oli tehtävä.

Nyt käsillä on uudistus, joka saattaa tuoda paljon lisää jännitystä ja panoksia kahdella ylimmällä sarjatasolla uhraamatta silti keskeisimpiä arvoja. Kakkosessa on pian taas järkeä, ja Kolmosessakin on mielenkiintoiset ajat edessä.

En olisi koskaan aiemmin kuvitellut sanovani näin, mutta menköön: odotan innolla jalkapallon pudotuspelejä!

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?