Tällainen on Palloliiton kaavailema suuri sarjauudistus – näin toimisivat Veikkausliigan pudotuspelit! - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

Tällainen on Palloliiton kaavailema suuri sarjauudistus – näin toimisivat Veikkausliigan pudotuspelit!

Jalkapallon kolme korkeinta sarjatasoa kokevat todennäköisesti suuria muutoksia lähivuosina.

HIFK juhli viikko sitten nousua Veikkausliigaan.­

3.11.2018 11:58 | Päivitetty 3.11.2018 12:48

Veikkausliigan hallitus hyväksyi perjantaina Palloliiton pääsarjatyöryhmän esityksen liittyen uuteen sarjajärjestelmään. Lopullisen päätöksen asiasta tekee Palloliiton liittohallitus lähiaikoina.

Uusi sarjajärjestelmä noudattaa alkuperäistä ehdotusta, josta Ilta-Sanomat uutisoi aiemmin.

Veikkausliigan 12 joukkuetta pelaa kaksinkertaisen sarjan. Tämän jälkeen joukkueet jaetaan kahteen kuuden joukkueen loppusarjoihin, jotka pelataan yksinkertaisina. Alkukaudella kerätyt pisteet säilyvät uudessa järjestelmässä ennallaan.

Kaikille tulisi siis 27 peliä, jonka jälkeen mestari, putoaja, karsija ja hopeamitalisti olisivat selvillä. Sijoille 3–7 sijoittuneet pelaisivat pudotuspelin viimeisestä Euroopan liigan karsintaan oikeuttavasta paikasta.

IS:n tietojen mukaan pudotuspelien formaatti suosii parhaiten sijoittunutta. Neljänneksi sijoittunut kohtaa alaloppusarjan voittajan ja viidenneksi sijoittunut kuudennen yksiosaisessa pudotuspelissä. Paremmin sarjassa sijoittunut on kotijoukkue. Tämän jälkeen näiden ottelujen voittajat kohtaavat yksiosaisessa pudotuspelissä jälleen paremmin sijoittuneen kotikentällä.

Kun sijojen 4–7 paremmuus on ratkennut, kohtaa niiden ottelujen voittaja sarjakolmosen kaksiosaisessa pudotuspelissä. Tämän otteluparin voittaja pelaa seuraavalla kaudella Euroopan liigan karsinnassa. Pronssimitalin saa runkosarjassa kolmanneksi sijoittunut.

Ykköseen ja Kakkoseen uudistuksia

Ykkösen ja Kakkosen uudistukset ovat myös pitkällä. Jos nyt pöydällä oleva ehdotus menee läpi niin Ykkönen laajenee nykyisestä 10 joukkueen sarjasta 12 joukkueen sarjaksi kaudella 2020. Laajennus toteutettaisiin niin, että ensi kaudella sarjasta putoaisi vain yksi joukkue, ja kaikki Kakkosen kolme lohkovoittajaa nousisi Ykköseen.

12 joukkueen Ykkösen sarjajärjestelmä olisi samanlainen kuin Veikkausliigaan on tulossa: kaksi kierrosta ja sen jälkeen kuuden joukkueen ylä- ja alaloppusarjat. Myös Ykköseen tulisi pudotuspelit. Sarjan voittaja nousisi vanhaan tapaan suoraan, mutta liigakarsijan paikasta pelattaisiin pudotuspeli.

Jos sarjauudistukset menevät läpi, joutuu jatkossa KPV:n tapaan Ykkösen toiseksi sijoittunut karsimaan karsijan paikastaan.­

Karsijapudotuspeli pelattaisiin ensin yksiosaisena Ykkösen kolmanneksi ja neljänneksi sijoittuneen välillä paremmin sijoittuneen kotona. Voittaja kohtaisi sarjakakkosen niin ikään yksiosaisessa pudotuspelissä. Ottelun voittaja pelaisi liigapaikasta Veikkausliigan toiseksi huonointa joukkuetta vastaan perinteiseen tyyliin kaksiosaisessa liigakarsinnassa.

Ykkösen uudistukset merkitsevät sitä, että Kakkosessa pystytään toteuttamaan seurojen pitkään haluama muutos. Jos ehdotus hyväksytään niin jatkossa Kakkosen kolmen lohkon voittajat nousevat aina Ykköseen ja nykyisestä karsintamallista luovutaan. 12 joukkueen Ykkösestä siis putoaisi joka vuosi kolme seuraa.

IS:n tietojen mukaan Palloliiton pitkän aikavälin tavoite on laajentaa Ykkönen 14 joukkueen sarjaksi, jolloin siinä voitaisiin pelata suoraviivainen kahden kierroksen sarja ilman ylä- ja alaloppusarjoja. Samalla olisi kivuttomampaa pudottaa kerralla kolme seuraa Kakkoseen.

Siirtymä 14 joukkueeseen tapahtuisi kuitenkin aikaisintaan 2–3 vuotta ensimmäisen laajennuksen jälkeen. Sen toteutuminen ratkeaa myöhemmin ja riippuu pitkälti myös siitä, onko realistista laajentaa kansallista sarjaa seurojen hyvinvoinnin näkökulmasta.

Uudistukset eivät rajoitu kolmeen ylimpään tasoon, vaan Palloliitto haluaa muutoksia myös piirisarjoihin. Nykyjärjestelmässä jokaisesta Kakkosen lohkosta putoaa kolme joukkuetta vuosittain, eli peräti yhdeksän seuraa putoaa Kolmoseen.

Liitto esittää, että jatkossa Kolmosesta nousisi yhdeksän sijaan kuusi seuraa kaikkiaan 12 Kolmosen parhaan joukkueen pudotuspelin lopputuloksena. Yhdeksän lohkovoittajaa sekä kolme parasta kakkosta arvottaisiin suoriin, kaksiosaisiin karsintapareihin, ja niiden voittajat nousisivat Kakkoseen.

Artikkelia on korjattu kello 12.49. Pronssimitalit menevät sarjakolmoselle.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?