HIFK teki ainoan oikean ratkaisun ja astui nykyaikaan – tuore päätös voi mullistaa koko suomalaisen jalkapallokentän

HIFK:ssa tiedetään, että kiinnostuneita investoijia riittää. Pian ovet ovat auki varteenotettavalle investoinnille. Se voi mullistaa suomalaisen jalkapallokartan, kirjoittaa Janne Oivio.

13.10.2018 11:04

HIFK:n jalkapallopuolella eletään jännittäviä aikoja. Seura ylitti perjantaina ensimmäisen esteensä matkalla aidoksi, nykyaikaiseksi jalkapalloseuraksi.

Kahden viikon kuluttua on edessä seuraava este. Pian ratkotaan suuria asioita paitsi Tähtirintaisissa niin myös jopa koko suomalaisessa jalkapallossa.

HIFK:n jalkapallojaoston johdossa on vihdoin hyväksytty, ettei seura pysty omin voimin nousemaan kotimaisen jalkapallon huipulle. Pelkkä liigassa pysyminenkin osoittautui liian vaikeaksi. Se ei ollut yllättävää, sillä ennen kolmen kauden liigavisiittiään IFK pelasi vuosikymmenten ajan alasarjoissa.

On ihmetelty, miksei perinteikäs brändi kiinnosta sijoittajia. Yksi syy on seuran suorastaan koruton tila: kaksi HJK:lle hukattua kannattajasukupolvea, ei rahaa, ei stadionia, ei harjoituskeskusta, ei riittävän laadukasta junioritoimintaa tai pelaajaputkea.

Kaikesta huolimatta IFK:sta kiinnostuneita rahamiehiä riittää, mutta HIFK:n yhdistyssäännöt ovat olleet luotaantyöntävä tekijä. Edustusjoukkuetoimintaa hallinnoivan osakeyhtiön osakkeiden on tähän saakka pitänyt aina olla enemmistöltään koko lajitoimintaa pyörittävän yhdistyksen hallussa.

Pekka Sihvola (vas.) ja Jukka Halme ovat HIFK:n kannattajien suosikkipelaajia.

Kun esimerkiksi SJK-pohatta Raimo Sarajärvi vuosia sitten halusi HIFK:n takapiruksi, IFK:sta sanottiin, että kyllä sinun rahasi meille kelpaavat, mutta me pidämme itsellämme päätöksenteko-oikeuden.

Kuka hullu sellaiseen lähtisi? Etenkin kun muistetaan IFK:n vuosikymmenten alasarjataival? Sarajärvi vei investointinsa Seinäjoelle, ja nyt SJK on Veikkausliigan mestari, Suomen cupin voittaja ja europelejä pelannut varteenotettava seura, jolla on oma, moderni huippustadion.

Maistuisi varmaan meillekin, lienee IFK:n toimistolla ajateltu. Nyt siihen ollaan tekemässä muutosta.

Hufvudstadsbladet kertoi torstaina, että nyt IFK on aikeissa muuttaa yhdistyssääntöjään. Se vaatii kaksi erillistä yhdistyskokousta, joista ensimmäinen pidettiin eilen. Sääntömuutos hyväksyttiin ensimmäisessä kokouksessa. Viimeinen koetinkivi on kahden viikon kuluttua. Jos kaikki sujuu seurajohdon suunnitelmien mukaan, voi HIFK myydä edustusjoukkuetta hallinnoivan osakeyhtiön enemmistön ulkopuolisille sijoittajille. Tämän jälkeen siis sijoittajat saisivat myös päätösvaltaa seuran asioista, eikä raha olisi vastikkeeton lahja kuten se olisi aiemmin ollut.

Näin merkittävään sääntömuutosrumbaan ei olisi lähdetty, jos seuran sisällä ei olisi suurta varmuutta uudistuksen läpimenosta. Ja kun hyvin todennäköisesti kahden viikon kuluttua uudistus sinetöidään, aukeaa HIFK:lle portti, joka on aina aiemmin ollut visusti kiinni.

Keskustelin perjantaina HIFK:n Christoffer Perretin kanssa. Hän toimii sekä HIFK Fotboll -osakeyhtiön että seuran koko jalkapallotoimintaa pyörittävän ja sarjapaikkaa hallinnoivan HIFK Soccer -yhdistyksen pomona. Seura suunnittelee suunnattua osakeantia, jonka kautta sijoittajat pääsisivät toimintaan mukaan.

HIFK:n kannattajaryhmä Stadin Kingit.

Kun hän sanoo tietävänsä, että kiinnostuneita, merkittäviä sijoittajia on useita, niin siihen voinee uskoa. Hän tietää, mihin ja keille on antiaan suuntaamassa. Sama viesti kuului, kun keskustelin seuraa lähellä olevien luotettavien lähteiden kanssa.

Kaiken ratkaisee mihin rahat käytetään

On vielä mahdotonta sanoa, millaisen muodon IFK:n uusi omistus ottaisi. On silti todennäköisempää, että taustalle tulee laaja sijoittajien joukko kuin yksittäinen mesenaatti.

HIFK on suomalainen urheiluinstituutio. Suomenruotsalaisille sen merkitys on sitäkin suurempi. Pitkään ihmeteltiin, miksi esimerkiksi maamme ruotsinkieliset rahamiehet eivät löytäneet seuran ja sen vetovoimaisen brändin taakse. Nyt yksi kerrallaan esteet poistuvat tieltä.

Ammattilaisurheilu opettaa kerta toisensa jälkeen, ettei raha yksin tee onnelliseksi. TPS törsäsi Seppo Sairasen miljoonat ja oli mennä nurin kun rahahanat vedettiin kiinni. Sedu Koskisen investointi FC Hakaan oli päättyä koko seuran kaatumiseen. Mystinen kiinalaissijoittaja Herra Ye ja hänen adjutanttinsa räjäyttivät melkoisen pommin Vantaalla. Ja niin edelleen, ja niin edelleen. Siksi olikin musiikkia korville kuulla Perretin linjaus siitä, miten rahat halutaan käyttää.

– Edellinen liigavierailu opetti meille paljon. Pelkän yhdistyksen voimin meidän muskelimme eivät riitä vaadittuun kehitystyöhön. Kentän ulkopuolella meillä oli liian ohut organisaatio. Markkinoinnin, myynnin ja liiketoiminnan kehittäminen vaatii pääomaa. Tässä ei ole nyt tarkoituksena se, että kaiken toteutuessa lyödään paukut kiinni kalliisiin pelaajiin, Perret kertoi.

Toisin sanoen HIFK haluaa kehittää taustaorganisaatiotaan, ja se onkin ainoa tie eteenpäin. Urheilullisella puolella luonnollisesti tarvitaan panostuksia alhaalta ylös saakka, mutta IFK:ssa – kuten muuallakin suomalaisessa jalkapallossa – tiedetään, että pelkällä futiksella on lähes mahdotonta pyörittää tuottavaa urheiluliiketoimintaa. Ja näin etenkin, kun IFK pelaa vuokralaisena HJK:n stadionilla. Siihen ei todennäköisesti ole tiedossa lähivuosina muutosta.

Perretin mukaan suunnitelmia on vireillä myös oheisliiketoiminnan aloittamiseksi. Silloin tuloja tulisi ulkojalkapalloilullisista lähteistä. Se on ollut muun muassa HJK:lle tärkeää toiminnan kehittämisessä.

– Olemme nähneet, mitä derbyt ja helsinkiläinen futiskulttuuri voivat olla. Meillä on ainekset tehdä tästä iso juttu ja uskon, että tämä avaa meille ovia.

HJK:n kannattajat syttyvät aina paikallispeleihin. Derbyjen paluu olisi tärkeää HIFK:n lisäksi myös HJK:lle.

Vain aika näyttää, käytetäänkö tuleva investointi kuten Perret povaa, vai viekö vauhtisokeus voiton. On kuitenkin kiistatonta, että HIFK petaa nyt ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin aitoa, oikeaa mahdollisuutta kehittyä varteenotettavaksi tekijäksi Suomen jalkapallokartalla. Se voi aikanaan tarkoittaa myös HJK:n haastamista. Sitä toivotaan HJK:n johtoa myöten. Toimitusjohtaja Aki Riihilahti ei epäröinyt sanoa Urheilulehden haastattelussa, että kasvava, vahva HIFK olisi parasta, mitä HJK:lle voisi tapahtua.

Jos aikanaan Helsingin kaksi titaania taistelevat tosissaan Veikkausliigan kärjessä, on koko suomalaisen seurafutis voittaja. Sitä ennen monen asian pitää mennä oikein – mutta ainakin vihdoin ja viimein on hyvä syy odottaa muuta kuin 120-vuotiseen brändiin käärittyä keskinkertaisuutta.

Juttua muokattu klo 11.57.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?