Veikkausliiga

Nimekkäät veikkausliigapelaajat vaativat tuhansia euroja maksamattomia palkkoja – joutuivatkin itse maksumiehiksi

Julkaistu:

Veikkausliiga
Veikkausliigapelaajien oikeusjuttu Kuopion Palloseuraa vastaan päättyi nolosti.
Juha Hakola, Patrick Poutiainen ja Mika Ääritalo haastoivat KuPSin oikeuteen maksamatta jääneistä vuosilomakorvauksista, mutta he joutuivatkin itse maksumiehiksi.

Perjantaina antamassa tuomiossaan Pohjois-Savon käräjäoikeus katsoi pelaajien vaatimusten olleen oikeutettuja vain pieneltä osin. 3 200 euroa vaatineelle Hakolalle KuPS määrättiin maksamaan 256 euroa, 2 700 euroa vaatinut Poutiainen on saamassa 216 euroa, 1 500 euron vaatimuksen esittänyt Ääritalo saa puolestaan tyytyä sataan euroon.

Nämä summat eivät pelaajia isommin lämmitä, sillä KuPS voitti asian enimmiltä osin. Pelaajat joutuvat maksamaan seuran 9 000 euron oikeudenkäyntikulut kolmeen pekkaan. Pelaajien omat oikeudenkäyntikulut sen sijaan eivät käy selville käräjäoikeuden tuomiosta.

Jutussa oli kyse lähinnä pelaajien vuosilomista. Hakola, Poutiainen ja Ääritalo katsoivat, etteivät saaneet vuosilomalain ja sopimuksessa erikseen sovitun mukaisia lomia työsuhteensa aikana. Pelaajilla oli oikeus vuoden sopimuksen aikana yhteen kahden viikon (10 päivää) mittaiseen ja kahteen yhden viikon (5 päivää) mittaiseen yhtäjaksoiseen lomajaksoon.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Ääritalon sopimus KuPSin kanssa kesti tasan vuoden, Poutiaisen lähes kaksi vuotta ja Hakolan runsaat kaksi vuotta. Ääritalo vaati korvausta 15 lomapäivältä, Poutiainen ja Hakola 25:ltä.

Osapuolten näkemykset erosivat toisistaan selvästi. Poutiaista ja Hakolaa koski joulun alla 2015 alkanut ja seuraavan vuoden alussa päättynyt noin kahden viikon jakso.

Pelaajien mukaan kyseessä ei ollut vuosiloma, koska valmentaja Marko Rajamäki oli antanut heille jakson ajaksi harjoitusohjelmat. Niiden mukaan pelaajien olisi pitänyt tehdä aerobisia harjoituksia yhteensä kuutena päivänä.


Oikeus uskoi kuitenkin Rajamäkeä ja KuPSia, joiden mukaan kyseessä oli vapaaehtoisuuteen perustuva ja pelaajien henkilökohtaista harjoittelua helpottava ohjelma. Jakso oli siis vuosilomaa, vaikkakin kymmenen vuosilomapäivän sijaan päiviä olikin vain yhdeksän.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Vuoden 2016 puolella helmi–maaliskuun vaihteessa olleen yhden viikon aikana KuPSin harjoitteluohjelmaan oli merkitty kahdet treenit. Rajamäen mukaan harjoitukset oli tarkoitettu joukkueeseen tuolloin tulleille uusille afrikkalaispelaajille ja nuorille pelaajille.

Lopulta kyseisiä harjoituksia ei edes pidetty, ja esimerkiksi Poutiainen lomaili viikon aikana Lontoossa. Jakso oli siis oikeuden mukaan täysi vuosilomaviikko.

Toinen viikon jaksoa koskenut kiista osui kauden päättymiseen. Pelaajien mukaan heille ei oltu ilmoitettu, että vuosiloma alkaa heti viimeisen, 23. lokakuuta pelatun pelin jälkeen. Käytännössä he kuitenkin lomailivat kyseisen viikon, minkä päätteeksi kaikkien kolmen sopimukset päättyivät lokakuun lopussa.

Vain juhannusta koskeva pelaajatrion vaatimus meni läpi. KuPSin mukaan juhannusaatosta ei ole oikeutta saada lomakorvausta, mutta oikeus oli toista mieltä.

Kiistan keskiössä oli joukkueen pukuhuoneessa ollut ”vuosilakana”, jossa seura ilmoitti vuosilomasta ja loma-ajoista. Lakana oli näkyvillä pukuhuoneen seinällä joulukuun 2015 alusta alkaen. Lomista tiedotettiin myös kuukausittaisessa harjoitusohjelmassa.

– Kyseinen menettely on täysin oikea ja vakiintunut. Kollektiivinen ilmoitus ilmoitustaululla sekä suullisesti kerrottuna on laillinen menettely, KuPS vastasi kanteeseen lakanan osalta.

Hakolan, Poutiaisen ja Ääritalon kannetta vastaan puhuivat myös heidän entiset pelikaverinsa Miikka Ilo ja Petteri Pennanen. Heidän mukaansa lomat oli ilmoitettu selvästi ja kaikki tiesivät ne. Pennanen korosti lisäksi, ettei omatoimiharjoitteluun annettuja ohjeita ollut pakko noudattaa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt