Tieto vilppiepäilystä pilasi suomalaisseuran valmentajan hääpäivämatkan – mieleen nousi painajainen 7 vuoden takaa - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

Tieto vilppiepäilystä pilasi suomalaisseuran valmentajan hääpäivämatkan – mieleen nousi painajainen 7 vuoden takaa

John Allen oli kuin puulla päähän lyöty, kun hän sai kuulla manipulointiepäilystä Interin pelissä HJK:ta vastaan.

5.9.2018 10:25

Veikkausliigaseura FC Interin päävalmentaja John Allenin mieliala heitteli sunnuntaina. Alla oli karvas 0–3-tappio Helsingissä HJK:ta vastaan, joka sai mielen matalaksi. Toisaalta edessä oli myös iloinen tapahtuma. Allen lähti viettämään kauan odottamaansa juhlapäivää ottelun jälkeen. Häntä odotti 20-vuotishääpäivän kunniaksi Tallinnan-risteily vaimonsa Leenan kanssa.

Kesken hääpäivän vieton Allen sai kuulla ikävän uutisen: Suomen Palloliitto tutkii, tapahtuiko sunnuntaina pelatussa ottelussa tulosmanipulaatiota. Epäilyjen kohteena oli Interin pelaajan Abdoulie Mansallyn toiminta ottelun loppuhetkillä.

Puolustajana pelannut Mansally teki tukun räikeitä virheitä. Niistä pahin oli hiljainen syöttö taaksepäin, jonka hyökkääjä Klauss nappasi itselleen ja teki HJK:n 3–0-maalin lisäajan kolmannella minuutilla. Peli päättyi 3–0.

– Kuulin asiasta ensi kertaa maanantaina. En ole vielä katsonut videota tilanteista tiedon saamisen jälkeen. Viimeinen asia, jonka haluaisin tehdä vaimolleni, on alkaa kelailla täällä laivalla futisvideoita läpi. Olemme odottaneet tätä matkaa kauan. Tämän piti olla romanttinen matka, mutta ei mennyt ihan suunnitelman mukaan, puhelimitse terminaalista tavoitettu Allen kertoi.

Allenin mukaan hänen on määrä käydä tapausta tarkemmin läpi Interin johdon kanssa tänään. Hän tapaa seuran puheenjohtajan Stefan Håkansin ja teknisen johtajan Vesa Mäen. Sitä ennen hän ei halua kommentoida Mansallyyn kohdistuvia epäilyjä, sillä hän ainoastaan näki kolmanteen maaliin johtaneen tilanteen uudelleen Töölön jalkapallostadionilla olevasta televisiosta juuri ottelun jälkeen. Silloin hän ei osannut epäillä mitään.

Klauss sai maalinsa kuin lahjana Interiä vastaan, mutta se ei maalitykin juhlintaa vähentänyt.­

– En ajatellut sitä maalia ollenkaan pelin jälkeen. Hävisimme 0–3, ja hävisimme samoin numeroin edellisellä kerralla kun vierailimme täällä (toukokuussa). Se oli kamala syöttö, mutta pitää muistaa, että kentällä tapahtuu pahojakin virheitä. Ei niitä pysähdytä miettimään sen kummemmin jälkikäteen. Korostan, etten voi antaa tilanteesta vielä selkeämpää mielipidettä ennen kuin olen nähnyt videot tilanteista ja käynyt asian läpi seurajohdon kanssa.

Allen suostuu kommentoimaan Mansallyn edesottamuksia vain koko kauden osalta. Hänen suorituksensa ovat valmentajan mukaan olleet pääosin linjassa muun joukkueen kanssa – keskitasoa.

– Kun siirsimme Mansallyn puolustajan paikalta keskikentälle, pelaamisemme tasapainottui. Alkukaudesta meille tehtiin liikaa maaleja, mutta se oli koko joukkueen vastuulla. Mansallykin paransi otteitaan keskikentällä ja pelasimme hyvän seitsemän pelin jakson, jossa omiin meni vain kolme maalia.

Valitettavan tuttu tilanne Allenille

HJK-ottelun tapaus ei ole uniikki Interin valmentajalle. Hän toimi Rovaniemen Palloseuran päävalmentajana 2010–11. Aikakauden huippu oli Ykkösen voitto 2010 ja paluu Veikkausliigaan. Samaan aikaan kulisseissa kuitenkin RoPS-legenda Zeddy Saileti sekä usea Sailetin kentällä pelannut maanmies manipuloi ottelujen tuloksia. Vyyhti alkoi purkautua alkuvuodesta 2011. Poliisitutkinta johti useisiin tuomioihin. Allen ei ollut millään tavalla osallinen manipulointiin, mutta sitä silti tapahtui hänen alaisuudessaan.

Abdoulie Mansallyn (oik.) toimia HJK:ta vastaan tutkitaan.­

– Tämä on aivan hirvittävä tunne. Viimeinen asia, mitä tarvitsin uralleni millään muotoa. Tiedän, etten ole tehnyt mitään väärin, mutta Rovaniemenkin tapaus roikkuu yhä ylläni kuin musta pilvi. Ja ihmiset tulevat muistamaan tämänkin tapauksen, vaikka kaikki todettaisiin tutkinnan jälkeen syyttömiksi, Allen harmittelee.

Kokenut englantilaisvalmentaja muistuttaa, että pelkän epäilyn nouseminen julkisuuteen luo leiman kaikkiin osallisiin. Rovaniemen tapahtumien jälkeen hänen oli vaikea löytää uusia pestejä päävalmentajana alasarjoja lukuun ottamatta. Hän siirtyi heinäkuussa 2016 FC Jazzin valmentajan paikalta osaksi Interin valmennustiimiä. Hän työskenteli sekä edustusjoukkueen että juniorien parissa. Allen nousi Interin päävalmentajaksi kesken kuluvan kauden, kun Fabrizio Piccareta jätti paikkansa.

– Rovaniemen tapahtumat olivat tuhota urani. Juuri kun sain Interiltä mahdollisuuden päävalmentajana, tapahtuu jotain tällaista. Kävi tutkinnassa miten kävi, tästä jää musta jälki pelaajiin ja valmentajiin.

Allen kertoi elokuussa Ilta-Sanomille tavoittelevansa jatkosopimusta Interin peräsimessä. Sinimustien tulokset ovat parantuneet huomattavasti sen jälkeen kun Allen ja Kari Virtanen aloittivat Piccaretan paikalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?