Veikkausliiga

RoPS halusi välttää SJK:n karun kohtalon – TPS kääri hihat, löysi paperit ja poimi lahjakkaan nuoren pelaajan

Julkaistu:

veikkausliiga
El-Hadji Gana Kanen tarina ei ole ainoa laatuaan. RoPS ei uskaltanut hankkia Sterling Yatekea, joka päätyi lopulta Turkuun.
Ilta-Sanomat uutisoi keskiviikkona veikkausliigaseura SJK:sta, joka joutui maksamaan peräti 80 000 euron kasvattajarahan kolmelle espanjalaisseuralle puolustaja El-Hadji Gana Kanesta.

SJK:lle räpsähti kova lasku, koska Gana Kanen kontrahti SJK:n kanssa oli pelaajan uran ensimmäinen ammattilaissopimus.

Normaali käytäntö ulkomaalaispelaajien siirtyessä Suomeen on ensimmäisenä varmistaa, ettei pelaajan edellisellä seuralla ole kasvattajarahavaateita – tai jos on, ne sovitaan kansainvälisen jalkapalloliitto Fifan säännöissä määrittelemiä summia pienemmiksi. Harvalla suomalaisseuralla on varaa maksaa kymmeniä tuhansia euroja siirtokorvauksena yhdestäkään pelaajasta.

SJK:n puheenjohtaja Raimo Sarajärvi harmitteli IS:lle, että seuraa ”kusetettiin tietoisesti”. SJK-pomon mukaan seuralla oli sähköposti pelaajan agentilta, jossa agentti sanoi pelaajan saaneen Espanjassa 1 500 euroa kuussa nettona.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Viralliset paperit Fifassa ovatkin olleet ihan muuta. Tämä on harhauttanut meillä asiaa hoitaneet uskomaan, ettei vaaraa kasvattajarahasta ole ollut, Sarajärvi kertoi.

Tapaus ei ole suinkaan ainoa laatuaan Suomessa.

RoPS kieltäytyi, TPS kääri hihat ja nappasi pelaajan

Yksi tuore esimerkki vastaavan tyylisestä tilanteesta koettiin tällä kaudella Veikkausliigassa. Hyökkääjä Sterling Yateke vietti pitkän harjoitusjakson Rovaniemen Palloseuran mukana kesällä.

RoPS halusi solmia sopimuksen Keski-Afrikan tasavallasta kotoisin oleva 18-vuotiaan kanssa. Seuran puheenjohtaja Risto Niva kertoo IS:lle, että Palloliitosta näytettiin siirrolle punaista valoa. Yateken edellistä ammattilaissopimusta ei löytynyt, eikä siten ollut varmaa näyttöä, että Yateke olisi aiemmin pelannut jossain ammatikseen. Näin vaarana oli, että RoPS joutuisi SJK:n tapaan maksumieheksi.

– Hienoa toimintaa Palloliitolta, kerrankin, pohjoisen mies Niva naurahtaa.

Yateke on pelannut aiemmin lyhyellä urallaan Kamerunissa ja Keski-Afrikan tasavallassa.
– Sopimusta ei löytynyt mistään, joten emme uskaltaneet riskeerata. Siinä on pahimmillaan noin 100 000 euron riski. Agentti yritti kovasti väittää, että kaikki on kunnossa. Niihin puheisiin ei kuitenkaan luottaa yhtään, sillä heillä on myös oma intressi näissä asioissa.

Niva kertoo, että RoPSissa edellisen seuran vaatimusten selvittäminen on ensimmäisten asioiden joukossa, kun ulkomaalaispelaajaa hankitaan. Tämä on normaalikäytäntö Suomessa.

– Jokin paperi pitää edellisestä seurasta olla. Muuten ei tule kuuloonkaan. Suomesta hankituista nuorista pelaajista totta kai maksamme kasvattajarahaa – esimerkiksi juuri nyt HJK:lle – mutta ne summat ovat ihan eri luokkaa. Muutamia tuhansia.

Rovaniemeläisten yllätykseksi Yateke teki pian sopimuksen Turun Palloseuran kanssa. TPS:n toimitusjohtaja Jarmo Kähkönen kertoo, että he löysivät tarvittavat tiedot ja uskalsivat tehdä sopimuksen.

– Kävimme hyvin monella tapaa asian läpi. Kysyimme Palloliitolta ja Veikkausliigalta. Taustoitimme aika paljon pelaajan tilannetta, sen suhteen ei pitäisi olla murhetta, Kähkönen kertoo.

Kähkösen mukaan TPS:llä on asiakirja, jonka mukaan mitään vaateita ei Afrikasta jälkikäteen tule. Hän kertoo, että pelaajan taustat selvitettiin poliisia myöten.

– Taustajoukoistakaan ei löytynyt mitään hämärää. Rovaniemi on koittanut kuulemma ottaa suoraan seuraa kiinni, mikä on haasteellista. Me kävimme asiaa läpi tiettyjen ranskalaisten kanssa, ja mukana oli myös suomalainen asianhoitaja. Oli se pikkuinen ihme meillekin, että saimme sen paperin tulemaan ja katsoimme, että kaikki on kunnossa.

Yateke takoi perjantaina neljä maalia PS Kemin verkkoon liigassa säilymisen kannalta elintärkeässä ottelussa. Kyseessä oli hänen kolmas ottelunsa mustavalkoraidoissa.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt