Veikkausliiga

Eduskunnan oikeusasiamies: Poliisi toimi lainvastaisesti HJK:n kannattajia kohtaan

Julkaistu:

veikkausliiga
Poliisi on saanut huomautuksen toiminnastaan HJK:n kannattajia kohtaan.
Eduskunnan apulaisoikeusasiamies on antanut Pohjanmaan poliisilaitoksen komisario Vesa Toivaselle huomautuksen tämän menettelystä veikkausliigaseura HJK:n kannattajia kohtaan.

Välikohtaus sattui 6. toukokuuta vuonna 2017. Kaksi bussilastillista HJK:n kannattajia oli matkalla Vaasaan seuraamaan HJK:n ottelua Vaasan Palloseuraa vastaan. Poliisi esti yhtä HJK:n kannattajia kuljettanutta bussia saapumasta Vaasaan. Virkavalta odotti busseja Ilmajoella tiesululla ja käännytti lopulta toisen bussin takaisin kohti Helsinkiä noin 60 kilometriä ennen Vaasaa.

Kaikkien paikalla olleiden noin sadan kannattajan henkilötiedot ja tavarat tutkittiin. Poliisi kertoi tuolloin, että päätti pysäyttää ja tutkia bussit saamansa ennakkotiedon vuoksi. Tiedon mukaan bussissa oli aiemmin kannattajien välisiin tappeluihin osallistuneita henkilöitä. Toivanen kertoi tuoreeltaan tuolloin Ilta-Sanomille puuttuneensa ”ennakolta henkeä, terveyttä ja vapautta uhkaavaan tilanteeseen VPS:n ja HJK:n otteluun liittyen”

Tapauksen jälkeen HJK:n kannattajat tekivät asiasta kantelun eduskunnan oikeusasiamiehelle. He halusivat selvyyden sille, toimiko poliisi lain mukaisesti.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Eduskunnan apulaisoikeusasiamies ratkaisi asian tämän viikon maanantaina, 27. elokuuta. Päätöksessä katsotaan ymmärrettäväksi ja hyväksyttäväksi poliisin toiminnan tavoitteen ja tarkoituksen eli katsomoväkivallan ja ottelujen yhteydessä mahdollisesti tapahtuvan väkivaltaisuuden estäminen. Kuitenkin oikeusasiamiehen mukaan HJK:n kannattajiin kohdistetut toimenpiteet olivat joko kokonaan tai osittain lainvastaisia.


Linja-autojen pysäyttämistä oikeusasiamies ei pidä perusoikeuden näkökulmasta välttämättömänä tai hyväksyttävänä. Linja-auton tarkastamiselle tai matkustajille tehdyille turvatarkastuksille ei ollut lainmukaista perustetta.

– Perusoikeuksin ensisijaisuudesta johtuen epäselvissä ja tulkinnanvaraisissa tapauksissa perusoikeuksiin kajoavista toimenpidevaihtoehdoista on valittava se, joka parhaiten edistää perusoikeuksien toteutumista eikä toimivaltuuksia saa laajentaa laissa tarkoitettua laajemmaksi. Näin ei valitettavasti ole tässä kanteluasiassa tutkitussa tapahtumain kulussa menetelty, apulaisoikeusasiamies Pasi Pölönen toteaa ratkaisussaan.

Raportissaan apulaisoikeusasiamies kertoo, ettei näe syytä epäillä Toivasen kertomaa ennakkotietoa siitä, että bussissa olisi aiemmin tappeluissa mukana olleita henkilöitä. Kuitenkin poliisin toiminta saa moitteita siitä, että paikalta poistaminen tapahtui kaukana oletetusta tapahtumapaikasta ja sisälsi tosiasiallisen kiellon pelipaikkakunnalle saapumisesta.

– Käsitykseni mukaan sovellettava lainsäännös ei mahdollista tällaista tulkintaa, apulaisoikeusasiamies kirjoittaa.

Poliisin toimintamalli bussin käännyttämisessä oli selvityksen mukaan ”selvästi lainvastainen”.

– Oikea menettely tilanteessa olisi käsitykseni mukaan ollut poliisilaitoksen lausunnossa esitetty: päästää linja-autot ottelutapahtumaan ja poistaa paikan päällä tapahtumasta yksilöllisen arvion perusteella jokainen sellainen henkilö, jonka osalta paikalta poistamisen lainmukaiset edellytykset ovat olleet olemassa.

Apulaisoikeusasiamies antoi komisario Toivaselle lainvastaisesta menettelystä huomautuksen.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt