Veikkausliiga

Vastustajan polvi tyrmäsi suomalaismaalivahdin tajuttomaksi – pelaa nyt kypärä päässään: ”Homma on joskus hurjaa”

Julkaistu:

Veikkausliiga
”Suomen Petr Cech” Oskari Forsman on havainnut kypäränkäytöstä vain yhden haitan.
Maalivahti Oskari Forsman, 30, makasi taju kankaalla 13. toukokuuta Kemin kentän pinnassa, kun TPS:n Juri Kinnusen polvi oli osunut voimalla ja vahingossa hänen kaulaansa.

Veskari ei tuntenut yläkroppaansa, edessä oli sairaalareissu. Forsman todettiin lasaretissa terveeksi ja onnekkaaksi mieheksi – osuma päähän olisi voinut olla paljon kohtalokkaampi.

Säikähdyksen jälkeen pelit jatkuivat pian, mutta Forsman otti yhteyttä maahantuojaan, jolta saa pelihanskansa. Yhtiöllä on kontaktit tahoon, joka myy tuotetta, jollainen on vuodesta 2006 koristanut maailmankuulun tshekkimaalivahdin Petr Cechin kupolia: rugbyn suojakypärä.

Forsmanista tuli loppukeväästä Veikkausliigan historian ensimmäinen pelaaja, joka käyttää pysyvästi suojakypärää.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Kollegoiden palaute on ollut asiallista. Uskon monien nähneen myös tilanteen, jonka jälkeen otin kypärän käyttöön. Katsomosta olen kuullut kaikenlaista. ”Jäitä kypärään” on ollut ehkä mieleenpainuvin, Forsman naurahtaa.


Aiemmin Forsmanin ainoa päähine kentällä on ollut lippalakki – jos aurinko on paistanut silmiin. Forsman on huomannut kypärästä vain yhden haitan.

– Jos joudun rangaistusalueen ulkopuolella puskemaan palloa, en saa siihen ihan yhtä paljon voimaa kuin aiemmin. Mutta sellainen tilanne on aika harvinainen, heinäkuussa Kemistä Lahteen siirtynyt torjuja toteaa.

Kypäräpäätös liittyi suoraan toukokuun rytinään.

– Kävi mielessä, millainen halvaantumisriski tai neurologisen vamman riski olisi ollut, jos olisin saanut polven suoraan päähän. Maalivahdin homma on joskus hurjaa. Kontaktia tulee, ja hyvin ahtaisiin väleihin on mentävä. Kypärä pienentää riskejä.

Forsman ei usko, että lajiin koskaan tulee kypäräpakkoa.

– Mutta jos joku nuori veskari asiaa pohtii, suosittelen vahvasti. Kypärään tottuu tosi nopeasti, ja sen käytöstä tulee tapa. Sama kuin jos hankit pyöräilykypärän, niin todennäköisesti käytät sitä aina, kun pyöräilet.

Harjoituksissa Forsman käyttää kypärää, kun menossa on pelinomainen vaihe, jossa voi tulla kontaktia. Maalivahtien erikoisharjoitteissa kuten keskityspalloissa hän ei käytä kypärää.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt