Veikkausliiga

Erotuomarilegenda Olavi Fast on kuollut

Julkaistu:

Jalkapallo
Olavi Fast menehtyi Porissa lauantaina.
Suomalaisen jalkapalloerotuomaroinnin legendoihin kuulunut Olavi Fast on poissa. Hän menehtyi kotonaan Porissa lauantaina 76-vuotiaana. Fastin ura jalkapallon pääsarjassa kesti pitkään.

– ”Olli” puhalsi pääsarjassa noin 1970-luvun puolivälistä aina vuoteen 1990. Erittäin pidetty ihminen ja tuomari, kertoo Fastin hyvä ystävä ja pitkäaikainen avustava tuomari, porilainen Pentti Levola.

Pelaajana Fast edusti 1950- ja 1960-luvuilla Porin Karhuja ja Porin Kärppiä. Jalkapalloerotuomaroinnin hän aloitti 1960-luvun puolivälissä. Työuransa hän teki paikallislehti Satakunnan Kansan levikkipäällikkönä.

Isä innosti erotuomarointiin myös poikansa Mikan ja Markon. Isä ja pojat toimivat monesti erotuomarikolmikkona, Olavi Fast päätuomarina ja pojat rajoilla.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Ajatus oli aikanaan hoitaa niin, että perhetrio olisi tuominnut yhden pääsarjapelinkin, mutta se ei valitettavasti toteutunut, Pentti Levola sanoo.

Olavi Fast nousi ”valtakunnanjulkisuuteen” kaudella 1984, kun silloinen HJK:n tähtipelaaja Jari ”Jallu” Rantanen tulistui porilaistuomarille ottelussa Koparit–HJK. Rantanen esitteli Iltalehdessä takamustaan jutussa, joka oli otsikoitu ”Terveiset tuomarille”. Rantanen sai tempusta kuuden kuukauden pelikiellon.

– Silloin riitti kohua, mutta ei siitä Ollille mitään traumaa jäänyt. Eikä jäänyt Jallullekaan, he kävivät tapahtuneen myöhemmin hyvässä hengessä ja ilman kaunoja läpi, Levola kertoo.

Fast kuului Fifan kansainvälisiin tehtäviin hyväksymiin erotuomareihin ja puhalsi lukuisia nuorten maaotteluita. Hän toimi myös jääkiekko-, jääpallo- ja koripalloerotuomarina.

Kommentit

  Näytä lisää
  Kommentointi on päättynyt
  Tuoreimmat
  1. Juuri nyt
  2. Joku jätti MD-87 -matkustajakoneen Madridin lentoasemalle – ”aavekoneen” omistajaa etsitään
   Ulkomaat
  3. Syksyllä havaittu radio­­aktiivinen päästö saattoi olla peräisin luultua pahemmasta INES 5 -tason turmasta
   Ulkomaat
  4. AFP: R&B-laulaja Chris Brown vapautettu ilman syytettä Ranskassa – väitettiin syyllistyneen raiskaukseen
   Viihde
  5. Tunti sitten
  6. Huumeparoni El Chapon puolustus­asianajajan matalalla äänellä lausumat sanat käynnistivät spekulaatiot: ”Se olisi ennenkuulumatonta”
   Ulkomaat
  7. Nuorten MM-kultamitalisti loukkaantui pahannäköisesti SM-liigassa – Jukka Rautakorvella selvä näkemys tilanteesta
   SM-liiga
  8. Lottoaja oli lunastamassa voittoaan, kun hänellä välähti – voittokuvasta tuli somehitti: ”Olen yllättynyt, ettei kukaan muu ole tehnyt tätä”
   Viihde
  9. Uusi paljastuskirja Valkoisesta talosta – Trumpin ex-avustaja kuvailee ilmapiiriä kaoottiseksi ja vilpilliseksi
   Ulkomaat
  10. 2 tuntia sitten
  11. Eduskuntaan pyrkivä rehtori pisti koulun oppilaat liimaamaan vaalimainoksia Alajärvellä – ”Siinä oli enemmän innostusta kuin harkintaa”
   Kotimaa
  12. Kuvat ja video: Osa Niagaran putouksista jäätyi paukkupakkasissa – maisema kuin Disneyn sadusta
   Ulkomaat
  13. Kommentti: Ville Niinistö on kuin Soinin ”vanha isäntä Reinoissa” – ja se on ongelma Pekka Haavistollekin
   Politiikka
  14. Näytä lisää