Maalikuninkaan uusi arki – painaa nykyään hommia Citymarketin pullonpalautuksessa Mikkelissä - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

Maalikuninkaan uusi arki – painaa nykyään hommia Citymarketin pullonpalautuksessa Mikkelissä

Brassihyökkääjä Rafael tekee täyttä työpäivää Mikkelin Citymarketin pullonpalautuspisteellä.

Julkaistu: 18.8.2018 7:55

Rafael voitti kaksi maalikuninkuutta, mutta joutui kohtaamaan liigauransa jälkeen jalkapalloilijan todellisuuden Suomessa.

Ruokakauppa voi menestyä ilman miehitettyä lihatiskiä. Miettikääpä miten käy, jos mökkiseudulla kaupan pullonpalautuspisteessä tökkii.

Mikkelin Citymarketin palautuspullojen varastossa Rafael Pires Vieira siirtää koneen rutistamia tölkkejä pahvilaatikossa, joka vetää noin 5 000 tölkkiä. Pian hän menee kaupan puolelle varmistamaan, että mikkeliläisen Mika Hytösen palauttamat tölkit sujahtavat ongelmitta koneen sisuksiin.

– Meillä oli vielä vanhat koneet keväällä, kun aloitin. Olin kolmatta päivää töissä, kun kaikki koneet menivät jumiin. Oli pakko soittaa apua työkavereilta, Rafael kertoo.

Helle vetistää kaulusta ja ajaa turistit Etelä-Savossa varjoon. Rafael käy siirtämässä laajalla parkkipaikalla ostoskärryletkoja.

– Täällä töissä olevilla on jalat varmasti kunnossa. Pullonpalautuspisteemme työntekijät voisivat lähteä melkein kylmiltään juoksemaan maratonia, hymähtää kauppias Marko Miettinen.

Rafael ei maratoneja harrasta. Hän pelaa jalkapalloa. Nykytyössään hän taitaa ohittaa palkkauksessa ainakin muutaman liigan vasemman laitapakin.

Brasilialainen Rafael oli vielä pari vuotta sitten FC Lahden tähtihyökkääjä. Suomeen kaksi vuosikymmentä sitten tullut Rafael, 40, halusi jäädä maahan. Kolmannella sarjatasolla Mikkelin Pallo-Kissoissa jalkapalloilusta on enää sivutyöksi.

– On tämä aika fyysistä työtä. Lihakset eivät oikein kestä työpäivän jälkeen raskasta harjoittelua. Teen täyttä työpäivää. Vuosi sitten olin Rokkalan K-Supermarketissa hyllyttäjänä. Jatkuva työvuoro kello 6–12 oli aika rankka aikaisen herätyksen takia, Rafael kuvailee.

Kaksi kertaa maalikuninkuuden voittanut Rafael on Veikkausliigan kaikkien aikojen maalipörssissä seitsemäntenä.

Valmentaja Janne Moilanen kertoo, että alkukaudesta paljon vaihtomiehenä pelannut Rafael saa vapauksia harjoituksista nykyisen päätyönsä takia.

Rafael ponnisti HJK:sta vuosituhannen vaihteessa yrittämään todellista ammattilaisuraa Hollannissa ja Turkissa. Kolme kautta Heerenveenissä ja Denizlisporissa olivat taistelua vaihtopenkillä turhautumista ja palkanmaksuongelmia vastaan.

Suomeen paluun jälkeen Rafaelista tuli FC Lahden legenda. Hän pelasi Lahdessa vuosina 2005–16. Eräässä vaiheessa osa Rafaelin palkasta tuli korvamerkittynä rahana seuran faneilta.

Rafael edusti FC Lahtea vuosina 2005–2016 ja nousi kaupungissa legendan asemaan.

Nyt Rafael käy valmennuskursseja ja opastaa Mikkelissä junioreita.

Kun Rafael saapui Suomeen, hän sai käytännön asioissa apua nykyisin Paimiossa valmentavalta Rodrigolta, 47.

Rafael haluaa avustaa nuoria Suomeen saapuvia brassipelaajia. Hän auttoi MiPKissä alkukaudesta pelanneita kolmea maanmiestään. Seura irtisanoi pelaajat, kun selvisi, että he joutuvat maksamaan palkkansa agentilleen.

Viime viikolla Rafael oli viidennen kerran peräkkäin avauskokoonpanossa, puski Mypaa vastaan viidennen osumansa ja nousi joukkueensa maalipörssin kärkeen.

Rafael mättää nykyään maaleja Mikkelin Pallo-Kissojen paidassa. Hän pelaa seurassa Kakkosta toista kauttaan.

Missä haaveilet olevasi viiden vuoden kuluttua?

– Toivottavasti jossain valmentajana!

Historiallinen saavutus oli lähellä kahdesti

Rafael on seitsemäntenä kotimaisen liigatason kaikkien aikojen maalintekijöiden listalla. Hänen 136 liigamaaliaan tuottivat kaksi maalikuninkuutta. Hän jäi yhden maalin päähän historiallisesta osumasta vuosina 2013 ja 2014.

– Vuonna 2014 olin jalan murtuman takia sivussa toista kuukautta. Kauden lopussa tuli vielä pohjevamma. Meillä oli kaksi viimeistä ottelua sarjan hännillä olleita TPS:ää ja Honkaa vastaan, mutta en saanut tarvittavaa maalia, harmittelee Rafael viimeistä vahvaa kauttaan pelikentillä.

Maalikuninkuus tuolloin olisi tiennyt Rafaelille titteliä kolmella eri vuosikymmenellä. Hän oli sarjan paras maalintekijä 11 osumallaan heti debyyttikaudellaan 1997 HJK:ssa ja uudelleen FC Lahden väreissä 14 maalillaan kesällä 2007.

– Molemmat maalikuninkuudet tulivat Antti Muurisen valmennuksessa. Sain häneltä vapauden hyökätä, Rafael muistelee.

Rafael (vas.) saapui Suomeen 19-vuotiaana kaudeksi 1997. Hän voitti heti debyyttikaudellaan HJK:ssa maalikuninkuuden, Suomen mestaruuden ja liigacupin. Kuvassa oikealla Mika Lehkosuo.

Turvallisuus voitti koti-ikävän

Rafelin viisihenkinen perhe jäi isän liigauran päätyttyä Suomeen, vaikka muunlaisiakin suunnitelmia taisi olla. Tyttäret ovat 18, 16 ja 14 vuotta vanhoja.

Koko viisikolla on vain Brasilian kansalaisuus.

– Kaverini kyllä sanovat, että olen vähän suomalainen. Juon kahviakin. Opin sen vasta Suomessa, Rafael hymähtää.

– Vanhin tytöistä syntyi Suomessa, kaksi nuorempaa Brasiliassa. Täällä on kuitenkin kaikki, koulutus, turvallisuus, terveys. Brasiliassa eletään todella vaikeita aikoja. Siellä koko elämä olisi pitänyt aloittaa uudelleen nollasta.

Perheen elämä jakautuu Lahteen ja Mikkeliin. Rafaelin kokiksi kouluttautunut vaimo on kesätöissä Mikkelissä.

– Kaksi vanhinta tyttöä ovat ammattikoulussa. Vanhin pyörittää arkea Lahdessa, Rafael sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?