Allenin avauspeli Interissä, HJK:n huippuvire ja KuPSin kirous – seuraa näitä pointteja tiistain kierroksella

Julkaistu:

Veikkausliiga
Kotimainen jalkapallon pääsarja jatkuu tiistaina maaottelutauon jälkeen täydellä kierroksella. IS nostaa kuudesta klo 18.30 alkavasta pelistä esiin kuusi pointtia.

1) Interillä uusi päävalmentaja

Turusta kantautui sunnuntaina yllättäviä uutisia. Inter kertoi joukkueen italialaisen päävalmentajan Fabrizio Piccaretan eronneen tehtävästään henkilökohtaisista syistä ja halusta palata kotimaahansa.

Valmennusvastuun kantaa loppukauden ajan ainakin näillä näkymin kakkosmiehen paikalta päävalmentajaksi noussut walesilainen John Allen, 53.

Tänään Allen debytoi Interin päävalmentajana, kun joukkue kohtaa kotistadionillaan Kupittaalla PS Kemin. Kemiläiset ovat saaneet kasaan hyvät tulokset kahdesta viime ottelusta. KuPSia vastaan irtosi 3–2-vierasvoitto, FC Lahtea vastaan kotona maaliton tasapeli.

2) Voittaako SJK vihdoin Eremenkon johdolla?

SJK:n nykyinen päävalmentaja, Tommi Kautosen toukokuussa korvannut Alexei Eremenko on ehtinyt valmentaa joukkuettaan kolmessa ottelussa. Kahdesti on päädytty tasapeliin, kerran tuli murskatappio (0–4) HJK:lle.

Tänään SJK:lta odotetaan ensimmäistä Eremenkon alaisuudessa tullutta voittoa. Vieraakseen joukkue saa sarjajumbo TPS:n, joka on pelannut kahdeksan viime ottelua ilman voittoa. SJK:n putki ei ole tosin paljoa koreampi: voitottomien pelien sarja on kestänyt vain pelin mustavalkoisia vähemmän.

SJK kaipaa voittoa siinäkin mielessä, että jatkuvasti valmentajaa vaihtavan joukkueen leiman saanut ryhmä pääsisi pois sarjataulukon hänniltä. Ero TPS:ään on vaivaiset kaksi pistettä, toiseksi viimeisenä olevaan PS Kemiin vain piste.

Paineet ovat tänään SJK:lla. Isännillä on paljon enemmän hävittävää kuin turkulaisilla, sillä joukkueet painivat materiaaleiltaan täysin eri sarjassa.

Kauden avauskohtaamisessa TPS kärsi Valkeakoskella pelatussa evakko-ottelussaan SJK:lle kirvelevän 0–2-tappion, kun ”Kerho” teki maalit vasta viimeisillä minuuteilla.

3) HJK hakee seitsemättä perättäistä voittoa

Kesäkuun 1. päivä Rovaniemeltä tullut 2–1-vierasvoitto RoPSista oli HJK:lle jo kuudes putkeen Veikkausliigassa. Ainoat tahrat Klubin tilastoihin toukokuussa tulivat sarjapelissä FC Lahtea ja Suomen cupin finaalissa Interiä vastaan – molemmat päättyivät maalin kotitappioihin.

Tänään sarjaykkönen yrittää jatkaa voittoputkea 12 pelistä yhtä monta pistettä keränneen IFK Mariehamnin kustannuksella. Ennakkoasetelmat eivät alkuunkaan mairittele saarelaisia, sillä IFK ei ole koskaan voittanut HJK:ta Helsingissä pelatussa liigaottelussa.

Kolmessa viime kohtaamisessa IFK ei ole onnistunut tekemään Klubin verkkoon maaliakaan. Huhtikuun puolivälissä Ahvenanmaalla pelattu viimeisin kohtaaminen päättyi helsinkiläisten 1–0-voittoon.

4) Jatkuvatko Lahden maalinteko-ongelmat?

Jo kauden avauskolmannes on sen todistanut: FC Lahti kuuluu Veikkausliigan tämän kauden mitalisuosikkeihin.

Jos ”Kuhnurit” kuitenkin johonkin seikkaan tällä kaudella kompastuu, niin maalinteko-ongelmiin. Verkon heiluttaminen vaikuttaa olevan Toni Korkeakunnakselle todellinen murheenkryyni penkin päässä.

Lahti on pelannut jo seitsemän peliä peräkkäin tappioitta, mutta voittanut niistä vain kolme. Erityisesti viimeisimmät kotitasapelit VPS:aa ja RoPSia vastaan ovat olleet raskaita niellä, sillä paikkoja on kyllä ollut. Kärjestä ei kuitenkaan Henri Anierin lisäksi vaikuta tällä hetkellä löytyvän tarpeeksi uskaliasta, röyhkeää ja maalinälkäistä pelaajaa. Edes paljon kehuttu ja taitonsa jo liigassa todistanut Santeri Hostikka ei saa tehoja aikaan.

Paljon maalien uupumisesta kertoo sekin, että ykköspyssy Anierin edellinen rysä syntyi 7. toukokuuta, sekin rangaistuspotkusta. Sen jälkeen Lahti on pelannut neljä ottelua ja tehnyt kolme maalia.

Jos Lahti aikoo kunnolla mitalitaistoon, runsaat tasapelit eivät siihen riitä. Korkeakunnaksen ja joukkueen kannalta mainiota on, että puolustuspää toimii, ja omiin on mennyt vähiten maaleja (8) sarjassa RoPSin ohella.

Lahdessa tänään isännät haastava nousijajoukkue Honka sai sen sijaan maalihanat kunnolla auki viime pelissä. Ilvestä vastaan tuli kotona 4–1-voitto, ja maaleista peräti kaksi syntyi vapaapotkusta. Joukkueiden ensimmäinen peli päättyi vajaat kaksi kuukautta sitten maalittomaan tasapeliin.

5) Murtaako KuPS vihdoin ”keltavihreän kirouksen”?

Sarjakakkonen KuPS hakee illalla veikkausliigahistoriansa ensimmäistä voittoa Ilveksestä. Joukkueet ovat kohdanneet liigassa kymmenesti tämän ja viimeisten kolmen kauden aikana, ja joka kerta Ilves on korjannut täyden pistepotin.

Ilveksen menestys KuPSia vastaan on kuin taikuutta. Kuopiolaiset ovat kukistaneet kissapaidat viimeksi vuonna 1997 Ykkösessä. Tuon ottelun jälkeen seurat ovat kohdanneet Ilveksen sivujen mukaan 14 kertaa, ja niistä Ilves on voittanut kaikki yhtä liigacupin tasapeliä lukuun ottamatta.

Ilveksen savolaisten ylle langettama ”keltavihreä kirous” on ollut tuhoisa, mutta ylivoimaiseksi vastustajaksi joukkuetta ei voida KuPSia vastaan ainakaan numeroiden muodossa ristiä. Jokainen voitto 12 viime kohtaamisesta on nimittäin tullut vain yhden maalin erolla.

6) Rankaiseeko LL-kaksikko taas VPS:ää?

HJK katkaisi RoPSin kotiotteluiden vahvan putken ennen maaottelutauolle siirtymistä.

Tänään RoPS saa mahdollisuuden kääntää kurssi pistekantaan ja ottaa yksi kotivoitto lisää. Napapiirille saapuu kuusi pistettä perässä oleva VPS, jonka RoPS kaatoi avauskierroksilla niukasti 1–0 Vaasassa.

Tuolloin VPS:n turmaksi koitui RoPSin LL-kaksikko, Lucas LingmanLassi Lappalainen, jonka yhteispeli toimii mainiosti. Lingman ja Lappalainen ovat pelanneet paljon yhdessä junioreina ja edustavat nyt ensimmäistä kertaa RoPSia samaan aikaan. Voittomaalin kaava oli avauskohtaamisessa tuttu: Lingman syötti ja Lappalainen maalasi.

Lappalainen oli HJK-pelin sivussa, koska ei saanut pelata emoseuraansa vastaan. Erityisesti hänen kanssaan ”Vepsu” saa olla tarkkana. Liukas laitahyökkääjä iski maalin myös U21-maajoukkueelle viime viikolla, kun Suomi kaatoi Färsaaret 3–1.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt