Kriisiseura SJK luisuu kohti putoamistaistelua – seurapomo: ”Tällä materiaalilla pitäisi saada parempia tuloksia” - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

Kriisiseura SJK luisuu kohti putoamistaistelua – seurapomo: ”Tällä materiaalilla pitäisi saada parempia tuloksia”

Tommi Kautosen aikakausi Seinäjoella on alkanut surkeasti.

Seurapomo Janne Kotamäki (oik.) luottaa valmentaja Tommi Kautoseen.­

19.5.2018 16:48 | Päivitetty 19.5.2018 17:05

Seinäjoen Jalkapallokerhon kausi 2017 sujui katastrofaalisesti: joukkueella oli kalenterivuoden alusta liigakauden loppuun peräti neljä eri päävalmentajaa tai valmennustiimiä, sarjasijoitus oli kuudes ja europelit päättyivät ensimmäiseen ottelupariin.

Seurajohto reagoi palkkaamalla päävalmentajakseen Tommi Kautosen, jolle annettiin suoralta kädeltä kolmen vuoden sopimus. Johdon välittämä viesti oli selvä: nyt valmentaja saa työrauhan rakentaa SJK:n uutta nousua.

SJK panosti myös hankintoihin. Kärkiniminä Seinäjoelle muuttivat Ilveksen tähtikaksikko Reuben Ayarna ja Emile Paul Tendeng, huippulahjakkuus Maximo Tolonen, ruotsalainen ankkuripelaaja Anders Bååth sekä puolustaja Jordan Mustoe. Menetykset eivät kirpaisseet rankasti, joten odotukset olivat katossa.

SJK on saanut juhlia voittoa kotiyleisönsä edessä liigassa vain kerran tänä keväänä. Kannattajat alkavat jo olla kärsimättömiä uuden valmennuksen suhteen.­

Kautosen debyyttikausi on kuitenkin alkanut murheellisesti. Kahdeksan ottelun saldo on kaksi voittoa, tasapeli ja viisi tappiota.

Mikä kivuliainta seuran nokkamiehille, kotipelit ovat menneet surkeasti. SJK on hävinnyt neljä viidestä kotipelistään pramealla kotistadionillaan. Lisäksi talvella Suomen cupin pelit päättyivät tappioon sarjanousija FC Hongalle – silloinkin kotiyleisön edessä.

Tuorein takaisku oli 0–1-kotitappio perjantaina Interille. SJK oli jälleen kerran erittäin vaisu. Europaikoista taistelemisen sijaan kymmenentenä majaileva SJK joutuu ensi alkuun taistelemaan putoamista vastaan.

Seuran jalkapallojohtaja ja hallituksen jäsen Janne Kotamäki, mitä ihmettä Seinäjoella oikein tapahtuu?

– No, yksi asia on se, että pelit eivät suju. Joukkueen ilme ei ole ollenkaan sitä mitä pitäisi. Meidän pitää pureutua siihen ja miettiä, millä se oikea ilme joukkueelle saadaan. Tulokset ovat aina seurausta siitä, mutta joukkueen pitää antaa kaikkensa ja taistella. Eilen se ei tehnyt sitä.

Voiko nyt sanoa, että joukkueen talven hankinnat epäonnistuivat?

– Tulokset kertovat, että joukkueen rakentaminen ei ole onnistunut täydellisesti. Tällä materiaalilla pitäisi saada parempia tuloksia, mutta meillä on ollut myös paljon loukkaantumisia.

– KuPS-pelistä (1–3-kotitappio 3. toukokuuta) puuttui yhdeksän miestä, joista moni on avauksen pelaajia. Nämä ovat vähän selityksiä, mutta ei noin suuri poissaolijoiden määrä voi olla vaikuttamatta, Kotamäki sanoo.

Erityisen kipeä on ollut hyökkääjätähti Billy Ionsin poissaolo. Englantilainen ei ole pystynyt pelaamaan tällä kaudella vielä otteluakaan. Ionsin odotetaan palaavan lähiaikoina.

Kotamäki myöntää, että laitapelaajia olisi pitänyt värvätä enemmän. Kautonen on joutunut peluuttamaan keskustan pelaajia väärillä tonteilla, ja se näkyy jatkuvina virheinä.

Silti heikko alkukausi ei voi olla heijastumatta Kautosen arviointiin. Ja kun kyseessä on herkästi viime vuonna valmentajia vaihtanut SJK, Kotamäki joutuu jo nyt vastaamaan kysymykseen, kuinka vakaalla pohjalla Kautosen pesti on. Näin siitäkin huolimatta, että lahtelainen sai pitkän sopimuksen.

Nuori Maximo Tolonen (musta paita) on SJK:n talven kohuhankinta. Hän on saanut peliaikaa, mutta tehot puuttuvat vielä.­

– Meidän lähtökohtamme oli se, että ryhdymme tekemään asioita pitkällä tähtäimellä. Meille merkitsee eniten se, mikä suuntamme on, mitä tekeminen on ja mihin olemme menossa. Se on selvä, että tällä hetkellä suunta on väärä. Emme ole kuitenkaan analysoineet ollenkaan sitä, mikä on tilanne valmennuksen suhteen. Taistelu jatkuu ja työt jatkuvat.

– Seisomme ”Augen” takana, totta kai, niin kauan kuin hän on valmentajamme. Me olemme kaikki yhdessä samassa veneessä.

Samassa veneessä on mukana yhä myös urheilujohtaja Christoffer Kloo, joka yhdessä Kautosen kanssa vastasi pelaajakartoituksesta. Kotamäki painottaa, ettei kummankaan jatkosta ole käyty keskusteluja.

– Ensin pitää analysoida, mistä asiat johtuvat. On totta kai helppo syyttää valmennusta, mutta eivät pelaajatkaan... moni pelaaja teki perjantaina parhaansa, mutta kentällä oli myös pelaajia, jotka eivät tehneet niin. Mistä se johtuu, siihen en osaa vastata.

SJK voi toki nousta vielä kärkitaisteluunkin, sillä liigakautta on jäljellä muhkeat 25 peliä. Pitkäjänteisyyden nimeen vannovan seurajohdon kärsivällisyyttä koetellaan silti jo nyt.

Kesän hankinnat ovat edellisinä kausina auttaneet kääntämään heikosti alkaneen kauden suunnan Seinäjoella, ja samaan konstiin seura aikoo turvautua tälläkin kertaa.

Kotamäen mukaan SJK etsii täydennystä riveihinsä. Viimeistään siirtoikkunan auettua heinäkuussa Seinäjoella nähdään tuttuun tapaan kesäinen virta uusia pelaajia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?