Matias, 30, hälytettiin työpaikan lounastauolta Kemistä pelaamaan Veikkausliigaa Espooseen – takana 12 vuoden tauko! - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

Matias, 30, hälytettiin työpaikan lounastauolta Kemistä pelaamaan Veikkausliigaa Espooseen – takana 12 vuoden tauko!

Matias Ahola päätyi monen uskomattoman mutkan kautta PS Kemin maalille Tapiolassa.

Matias Ahola piti maalinsa puhtaana yli 75 minuuttia vierasottelussa Honkaa vastaan.­

18.5.2018 21:45

Joskus unelmista tulee totta kauan sen jälkeen, kun oli ehtinyt jo haaveen kuopata. Näin kävi perjantaina Matias Aholalle, 30-vuotiaalle Kemin kaupungin sosiaalitoimen työtekijälle.

Kun maalivahti Mikko Vilmunen sairastui ennen Honka-peliä ja Oskari Forsman oli jo loukkaantunut aiemmin, oli Ahola yllättäen se, joka seisoi PS Kemin maalilla, kun joukkue hävisi kovan taistelun jälkeen FC Hongalle 1–2.

Yli vuosikymmenen aiemmin uransa lopettanut Ahola oli normaaliin tapaan lounastauolla työpaikallaan, kun puhelin soi. Toisessa päässä oli PS Kemin seurapomo Arto Hakala, joka kysyi yksinkertaisesti: pystytkö lähtemään?

– Ajattelin ensin, että kyse on jostain talkoohommista. Hän sanoikin, että sinun pitää tulla toimistolle allekirjoittamaan sopimus ja lähteä Helsinkiin pelaamaan Veikkausliigaa. Sulla on 20 minuuttia aikaa, lähdetkö, yhä hölmistyneen oloinen Ahola sanoi leveä virne kasvoillaan pelin jälkeen.

– Lähdin kotiin hakemaan kamppeet ja koko ajan soittelin ympäriinsä, että mitä kaikkea oikein tarvitsen mukaan. Välissä sain tiedon, ettei minun tarvitsekaan lähteä, ja palasin jo lounastauolle syömään!

Lopulta puhelinsoitto akatemiavalmentaja Aleksi Räihältä varmisti, että Aholan olisi lähdettävä ensi tilassa kohti Oulua. Seurajohto ohjeisti Aholan menemään taksilla pitkän matkan Kemistä Ouluun. Sieltä matka jatkui lentokoneella Helsinkiin. Kyyti järjestyi vielä Tapiolaan, ja Ahola pelasi lainavarusteissa ottelun. Hän antoi nappulakenkänsä pois huoltajalle heti ottelun jälkeen.

– Viisi tuntia meni puhelimessa, että saimme maalivahdin tänne. Paria muuta yritimme, mutta he eivät olisi olleet pelikelpoisia. Otettiin sitten Akatemian kundi. Ei meidän pelimme häneen tänään kaatunut, PS Kemin valmentaja Jari Åhman kertasi raskaan päivän saldoa.

Ahola pääsi yllättäen pelaamaan lähes 1000 katsojan eteen.­

Ahola pelasi Kemin Palloseurassa b-junioreihin asti, mutta elämä vei toisille raiteille, ja jalkapallo jäi. ”Välivuosia” tuli kaikkiaan 12, kunnes tämän vuoden talvena Ahola liittyi PS Kemin Kolmosessa pelaavaan akatemiajoukkueeseen. Pelejä tuli alle kolme ennen yllättävää liigakutsua.

– Aamulla sanoin tyttöystävälle, hyvää työpäivää ja nähdään töiden jälkeen. Enpä olisi uskonut, että laitan puolilta päivin viestin, että eipä nähdäkään, lähden Helsinkiin, Ojala nauroi.

Rehellisyyden nimissä Aholan otteista näki, että pelituntuma oli vielä kaukana parhaasta. Espoolaisten leirissä tiedettiin, että Kemin maalilla oli kokematon alasarjavahti, mutta PS Kemin urhoollinen puolustaminen esti monia laukauksia pääsemästä Aholalle saakka. Vasta 67. minuutilla Antti Mäkijärven lapikkaasta tuli ensimmäinen kunnon yritys, jonka Ahola nyrkkeili vaivoin turvaan. Kun Borjas Martin pääsi kahdesti yrittämään maalintekoa läheltä vapaasti, oli Ahola voimaton.

– Totuin yllättävän nopeasti liigavauhtiin. Kasvoin liigajalkapallon parissa, joten ei tämä sinänsä yllätys ollut. Sain tästä todella paljon pontta jatkoon. Kaiken kaikkiaan tosi hyvä fiilis. Kolme pistettä olisi kruunannut reissuun, mutta ei auta painaa leukaa rintaan.

PS Kemin hätäapu venyi myös torjuntoihin maalillaan.­

– Yhdeksän tuntia sitten olin vielä työpaikalla syömässä! Sitä varten tässä töitä tehdään, että joku päivä se tilaisuus aukeaisi. Nyt se aukesi todella erikoisella tavalla, toivottavasti jatkossa sitten muilla ansioilla.

Martin varmisti kahdella osumallaan espoolaisjoukkueelle kauden ensimmäisen kotivoiton. Tappio juurrutti PS Kemin yhä pahemmin liigan hännille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?