Kommentti: SJK:n kaudesta tulossa katastrofi – yksi henkilö voisi muuttaa suunnan

Julkaistu:

veikkausliiga
Valmentaja Tommi Kautosta on helppo syyttää SJK:n nihkeästä kauden aloituksesta, mutta ongelmat ovat vielä syvemmällä, kirjoittaa Saku-Pekka Sundelin.
SJK:n pelaajat pitivät viime perjantaina palaverin, jossa ilmaistiin painavin sanoin mielipiteitä oman joukkueen pelaamisesta.

Tässä ei sinänsä ole mitään dramaattista. Vastuuntuntoiset pelaajat haluavat heikoilla hetkillä päästellä höyryjä ulos.

SJK:n takkuileva kauden alku sai kriisipalaverista huolimatta jatkoa maanantaina Lahdessa, kun mitaleille povattu joukkue kärsi jo kauden neljännen tappionsa seitsemännessä pelissä.

SJK on aiempinakin vuosina aloittanut kautensa heikosti ja kammennut itsensä siitä huolimatta mitalitaistoon. Se on mahdollista tälläkin kertaa, mutta tuskin ilman isoja muutoksia.

Parin päivän visiitti Seinäjoelle vakuutti siitä, että tunnelma joukkueessa ja sen ympärillä on ahdistunut – jopa alistunut.

Asioiden piti raskaan viime kauden jälkeen muuttua, mutta kaikille alkaa pikku hiljaa selvitä, ettei näin ole käynyt.

Kautonen on liian helppo syyllinen

Katseet kohdistuvat totta kai ensimmäisenä valmentaja Tommi Kautoseen. SJK:n johto halusi kahden turbulenttisen kauden jälkeen pitkäjänteisyyttä seuran toimintaan ajatuksenaan ajaa enemmän nuoria pelaajia ykkösmiehistöön.

Suoraviivainen tai katsantokannasta riippuen putkiaivoinen ajatustapa oli nimetä nuorten maajoukkuevalmentaja päävalmentajaksi, koska tällä on automaattisesti hyvät kontaktit nuoriin maajoukkuepelaajiin.

Nyt on käynyt niin, että Kautonen joutuu ikään kuin seurajohdolle todistellakseen peluuttamaan hädin tuskin 17-vuotiasta Maximo Tolosta liian isossa roolissa, vaikka tämä ei missään nimessä ole siihen vielä valmis. Se ei ole reilua huippulahjakkaalle Toloselle, eikä se ole reilua tämän joukkuekavereille.

Kautonen kantaa valmentajana vanhan liiton futisjätkän leimaa, mikä sekään ei ole täysin reilua. Pelistä hän ajattelee verrattain modernilla tavalla, mutta ideoiden vieminen treenikentältä peliin sakkaa.

Kautosen kunniaksi on sanottava, että otteluissa hän havainnoi nopeasti ongelmat ja reagoi niihin hanakasti.

Pelien ulkopuolella esiin astuu enemmän futisjätkän puoli. Kun useissa muissa veikkausliigaseuroissa keskustellaan syvällisesti joukkueen arvoista, SJK nostattaa henkeä mikroautoradalla. Se saattoi toimia Kautosen pelaaja-aikana, mutta nykypelaaja vaatii vähän enemmän.

Kautosen helmasynti valmentajana on pakkomielle saada parhaat pelaajat mahdutettua samaan aikaan kentälle pelaajien parhaista ominaisuuksista liiemmin piittaamatta.

Ympyränmuotoista palikkaa ei kuitenkaan saa mahdutettua kolmionmuotoiseen reikään sen enempää kuin veikkausliigan juoksuvauhdissa vaikeuksissa olevaa Anders Bååthia laitapelaajaksi.

Yksi henkilö voisi pelastaa SJK:n

Bååth, Johannes Laaksonen, Matti Klinga ja Paul Emile Tendeng ovat olleet laidassa myös sen vuoksi, ettei juuri muitakaan vaihtoehtoja ole. Ja kun laidoilla on keskustan pelaajia, peli ei yleensä etene.

SJK on syöttänyt koko sarjassa ylivoimaisesti eniten alaspäin. Se ei ole jalkapallossa rikos – useimmiten päinvastoin – mutta joitain ongelmia tämä data vahvistaa SJK:n tapauksessa. Runsaaseen pallonhallintaansa nähden joukkue pääsee hämmästyttävän harvoin edes vastustajan alueelle puhumattakaan maalipaikoista. SJK:n pallonhallinta on tehotonta.

Kautoselle hankittiin menestykseen vaadittavia rakennuspalikoita, mutta hankittiinko sittenkään oikeita pelaajia oikeille pelipaikoille? Vain Reuben Ayarnan voi toistaiseksi laskea nappihankinnaksi. Jordan Mustoe on täyttänyt paikkansa samoin kuin kakkosvahti Jesse Öst. Muilta vaaditaan enemmän.

Rekrytointi on pettänyt SJK:ssa pahemman kerran jo pidemmän aikaa. Yhtä osumaa vastaa aina tuplamäärä huteja.

Tästä päästään itsestäänselvyyteen, jota seuran puheenjohtaja Raimo Sarajärvi ja kumppanit eivät syystä tai toisesta ole ratkaisseet. Keith Armstrongin jälkeen SJK:lla ei ole ollut selkeää urheilutoimenjohtajaa. Armstrongkin hoiteli tehtäväänsä etänä.

Nyt tehtävä on jaettu eri henkilöille, joilla on myös muita tehtäviä. Mikäli Sarajärvi todella haluaa nostaa SJK:n pohjoismaalaisten suurseurojen kastiin, tärkein palkattava henkilö olisi osaava urheilutoimenjohtaja, jolla on näkemystä ja kontakteja.

Yhdellä hyvällä rekrytoinnilla seura välttyisi monelta huonoilta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt