Suomalaisseura hankki MM-kisoihin valmistautuvan tähtipelaajan – Facebook-tili täyttyi arabiankielisistä solvausviesteistä

Abdallah Said muuttui Egyptissä hetkessä sankarista luopioksi. Nyt hän hakee pelituntumaa Kuopion Palloseurasta.

Abdallah El Saidin siirto KuPSiin sai aikaan melkoisen somemyrskyn.

11.4.2018 13:21

Harvoin on suomalaisen jalkapalloseuran sometilillä käynyt samanlainen kuhina. Kun Kuopion Palloseura tiedotti tiistaina tehneensä lainasopimuksen Egyptin maajoukkuepelaajan Abdallah Saidin kanssa, Facebook-uutiseen alkoi heti tulvia satoja kommentteja.

Kommentit tulivat Egyptistä ja käytännössä niissä kaikissa solvattiin Saidia.

– Tälle pelaajalle ei ole joukkueessanne mitään käyttöä. Al Ahly hankkiutui hänestä eroon, koska hän on täysin hyödytön. Hän on järkyttävän hidas, eikä tiedä miten jalkapalloa pelataan, Ebaa Ibrahim kirjoitti englanniksi yhdessä maltillisimmista kommenteista.

Lukuisissa arabiankielisissä viesteissä meno oli vielä villimpää. Yhteistä lähes kaikille kommenteille oli se, että niissä haukuttiin Saidia ja väitettiin hänen olevan surkein pelaaja, jota maa päällään kantaa.

Erikoisen tästä kaikesta tekee sen, että Said on oikeasti tähtipelaaja. Asian voi ilmaista vaikka näin: HJK:hon pelituntumaa hakemaan tullut hyökkääjä Amr Gamal saattaa päästä mukaan Egyptin MM-kisajoukkueeseen.

Ilman loukkaantumisia Said on varmasti joukkueessa mukana ja todennäköisesti avauskokoonpanossa asti. Hyökkäävä keskikenttäpelaaja on se mies, joka usein syöttää ”Faaraoiden” ykköstykin, Liverpoolissa pelaavan supertähden Mo Salahin maalit. Saidille on tehnyt 33 maaottelussa kuusi maalia ja antanut kahdeksan maaliin johtanutta syöttöä.

Egyptin liigassa Said johtaa syöttöpörssiä, vaikka ei ole pelannut helmikuun jälkeen. Hän on myös tehnyt keskikenttäpelaajista eniten maaleja. Eikä kyse ole mistään suonenvetokaudesta. Parin edellisen vuoden tilastot ovat yhtä vakuuttavia.

Miksi hänen seuransa Al Ahlyn kannattajat sitten haukkuvat häntä? Ja mitä ihmettä hän tekee Suomessa?

Ei palaa Egyptiin

Tilanteen ymmärtämiseksi tarvitaan hieman taustatietoja egyptiläisestä jalkapalloilusta. Maan pääsarjassa on kaksi jättiläistä, jotka ovat toistensa verivihollisia: kairolaiset Al Ahly ja Zamalek. Nämä ovat myös Egyptin ja koko Afrikan menestyneimmät seurat.

Abdallah El Said Al Ahly paidassa Afrikan mestarien liigan ottelussa CF Mounanasia vastaan.

Said on edustanut Al Ahlya vuodesta 2011. Hän on voittanut seurassa mm. neljä maan mestaruutta ja kahdesti Afrikan Mestarien liigan.

Kaikki meni hyvin tämän vuoden alkupuolelle asti. Silloin egyptiläismediaan ilmestyi juttuja siitä, että Said olisi tehnyt salaa sopimuksen Zamalekiin ja saisi siirrossa tuntuvan palkankorotuksen. Joidenkin tietojen mukaan Al Ahly sai tietää asiasta vain tunteja sen jälkeen, kun Said oli tehnyt seuran kanssa jatkosopimuksen.

Uutinen meni Al Ahlyn faneilla kauniisti sanottuna tunteisiin. Vaikka Saidilla on sopimus Al Ahlyn kanssa, hänellä ei ole asiaa kentälle. On äärimmäisen todennäköistä, ettei häntä nähdä suurseurassa senkään jälkeen, kun hänen lainasopimuksensa KuPSin kanssa loppuu kesäkuussa.

– Hän ei palaa enää Al Ahlyyn. Hänellä on siirto Saudi-Arabiaan sovittuna, KuPSin mediavastaava Viki Savonen kertoo IS Urheilulle.

Saudiarabialaisseura on hyvin todennäköisesti Al-Ahli. Said siirtyy siis ”KuPSin kautta” Al Ahlysta, Al Ahliin. Sanaleikki kuulostaa hauskalta, mutta naurattaa tuskin egyptiläistä juuri nyt.

Petteri Pennanen on KuPSin kapteeni.

Savonen ymmärtää Saidin ratkaisun hyvin. Hän on yrittänyt viime päivät moderoida seuran Facebook-sivuille tulvivaa vihapostivyöryä. Vihaviestejä alkoi tulla Kuopioon jo ennen siirron julkistamista, siitä lähtien kun egyptiläismediassa julkistettiin huhuja siirrosta Savoon.

– Siirron julkistamista edeltävän vuorokauteni meni siihen, että poistin Facebookiin tulleita vihaisia kommentteja.

Kun siirto julkistettiin, vihaviestien määrä nousi uusiin sfääreihin. Savonen on moderoinut viestejä eilisestä alkaen. Hän toivoo ja uskoo, että pahin on nyt takana. Siirron julkistamiseen tuli satoja kommenttiin, mutta seuraavaan Saidia koskevaan uutiseen niitä ei ole juuri ilmestynyt.

Jos uusi tulva tulee, seurassa ollaan valmiita myös kovempiin konsteihin vihaviestien kitkemiseksi.

– Siihen on keinoja. Yksi vaihtoehto on maakohtainen esto. Silloin Egyptistä ei voisi kommentoida mitään julkaisuihimme, Savonen sanoo.

Ilmaista rahaa

Voi olla, että Said tuli Suomeen myös pakoon kotimaansa kohua. Ennen kaikkea hän tuli kuitenkin hakemaan pelituntumaa.

Syy Veikkausliigan valintaan on käytännöllinen. Tässä vaiheessa auki olevia siirtoikkunoita ei ole monta. Suomi oli jäljellä olevista harvoista vaihtoehdoista paras, sillä Said ei halunnut siirtyä esimerkiksi Moldovaan.

Saidin kesäkuulle kestävä lainasopimus on KuPSille ilmainen. Itse asiassa se todennäköisesti tuottaa savolaisseuralle jopa rahaa. Fifa maksaa jokaisesta MM-kisoihin matkaavasta pelaajasta hänen seuralleen noin 200 000 euron korvauksen.

Gianni Infantino on Fifan puheenjohtaja.

KuPS ei tiettävästi saisi Saidista koko korvausta itselleen, mutta mukavan siivun kuitenkin.

Lisäksi Saidista voi ihan oikeasti olla seuralle hyötyä. Joukkueella riittää hyökkääviä keskikenttäpelaajia omasta takaa, mutta Saidin tasoista peluria on harvoin Veikkausliigaan eksynyt.

– Tuossa se vetää juuri ensimmäisiä treenejä. Vaikuttaa hyvin tekniseltä kaverilta. Pallo pysyy koukussa viimeisen päälle, Savonen naurahtaa.

Kun suurseura Al Ahlylla on vielä hyvät suhteet Egyptin jalkapalloliittoon, saatanee Saidin pelilupa-asiatkin nopeasti kuntoon. Hän voi hyvinkin olla käytettävissä jo viikonlopun ottelussa Ilvestä vastaan.

Lopulta kyseessä on melkoinen win-win-tilanne. Helmikuun jälkeen vain yhden (maa)ottelun pelannut Said pääsee harjoittelemaan ja saanee myös kaipaamaansa pelituntumaa. KuPS saa hetkeksi huipputason pelaajan ja vielä taloudellisen korvauksen päälle.

Al Ahlyn fanien tappio saattaa olla hetken aikaa suomalaisten jalkapallojännäreiden voitto.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?