HJK:n ylivoima, Hongan reissu Savoon ja Koskelan liigadebyytti – neljä pointtia Veikkausliigan sunnuntain kierroksesta - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

HJK:n ylivoima, Hongan reissu Savoon ja Koskelan liigadebyytti – neljä pointtia Veikkausliigan sunnuntain kierroksesta

Hallitseva mestari HJK avaa kautensa kotiottelulla Ilvestä vastaan.

Hallitseva mestari HJK avaa kautensa kotiottelulla Ilvestä vastaan.

Julkaistu: 8.4.2018 8:30

Kotimaisen jalkapalloliigan avauskierros pelataan loppuun sunnuntaina. Ilta-Sanomat nostaa pyhän neljästä pelistä esiin neljä pointtia.

Kello 15:FC Lahti–TPS

Kello 17:HJK–IlvesKuPS–FC HonkaRoPS–IFK Mariehamn

1) Lähteekö Ilveksen turkki Töölössä?

HJK lähtee lähes poikkeuksetta mestarisuosikkina kauteen kuin kauteen. Niin nytkin. Viime kauden tuplamestari on monipuolistunut talvella ja tulokset ovat olleet suurimmaksi osaksi odotetun hyviä. Ihan ilmaiseksi Suomen cupin finaalipaikka ei irronnut, mutta hälyttävän suurissa vaikeuksissa Klubi ei kilpailun aikana ollut.

Joukkue on uusiutunut kahta viime kautta vähemmän. Runkopelaajista maalivahti Thomas Dähne ja keskikentän ja hyökkäyksen Demba Savage, Atomu Tanaka ja lainamies Rasmus Schüller vaihtoivat maisemaa, mutta korvaajia löytyy.

Norjasta Suomeen seitsemän vuoden jälkeen palannut Riku Riski on huippuvahvistus laidalle, ja brassisentteri João Klauss de Mello on ensivaikutelman perusteella takuuvarma kymmenen maalin mies. Häneltä voidaan odottaa jopa maalikuninkuutta.

Egyptin A-maajoukkuekärki Amr Gamal on myös mielenkiintoinen hankinta. Maalille tulleelta Zenit-lainalta Maksim Rudakovilta odotetaan paljon, ja hän aloittanee kauden ykkösenä.

João Klauss de Mellosta odotetaan HJK:n maalipyssyä.

João Klauss de Mellosta odotetaan HJK:n maalipyssyä.

Klubin vieraissa kohtaava, viime kaudella upeaan pronssisijaan yltänyt Ilves on heikentynyt materiaalinsa puolesta. Erityisesti keskikentän tähtipelaajien Reuben Ayarnan ja Emile Paul Tendengin menetys SJK:hon oli todella tuntuva takaisku. HJK:n kautta Qatariin siirtynyt Ariel ”Tuco” Ngueukam oli viime kaudella tamperelaisten ykköspyssy, ja nyt suurin kysymys kuuluukin, kuka tekee kissapaitojen maalit.

Olisi iso yllätys, jos Ilves saisi tapeltua edes tasapelin Klubia vastaan vieraissa. Siitäkin huolimatta, että Jarkko Wissin joukkue hävisi harjoituskaudella vain kerran.

Saattaa olla, että isännät vievät ja Ilveksen turkki pöllyää.

2) Yllättääkö nousija Kuopiossa?

Voitokkaasti HIFK:ta vastaan päättyneen liigakarsinnan kautta pääsarjatasolle palannut Honka joutuu heti kauden ensimmäisessä pelissään kovan haasteen eteen, kun se kohtaa KuPSin Kuopiossa.

Viime kauden hopeamitalisti KuPS on tälläkin kaudella selvä mitalisuosikki. Se ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita sitä, että savolaiset vievät peliä ja nousija vikisee. Vesa Vasaran valmentama Honka todisti jo cupissa, ettei muilla joukkueilla ole varaa aliarvioida ryhmää. Erityisesti 2–1-voitto HJK:sta cupin lohkon päätöspelissä oli osoitus espoolaisten iskukyvystä. Toki mukana oli onneakin, mutta sitä hyvä joukkue tarvitsee.

FC Honka kaatoi HJK:n Suomen cupissa.

FC Honka kaatoi HJK:n Suomen cupissa.

KuPSin päävalmentaja Jani Honkavaara tietää, mitä nousijalta voidaan odottaa. Ei ole siis pelkoa, että seinäjokelaislähtöinen koutsi aliarvioisi vastustajaa. Vuosi sitten maaliskuussa joukkueet kohtasivat Kuopiossa ja Honka paineli jatkoon 4–2-lukemin.

Nähtäväksi jää, pilaako Honka KuPSin selvän ykkösmaalivahdin Otso Virtasen juhlapelin. Viime kaudella tasaisen vahvan kauden uurastanut Virtanen, 24, saa sata liigapeliä täyteen heti kauden ensimmäisessä väännössä.

3) FC Lahden molaritilanne paranee – mutta vasta ensi viikolla

Maalivahtitilanne oli vielä perjantaina iltapäivällä FC Lahden tämän kauden suurin kysymysmerkki. Talvella ykkösvahdiksi hankittu makedonialainen Damjan Siskovski on ollut harjoituskauden aikana kaikkea muuta kuin vakuuttava.

Erityisesti Siskovskin haparointi Hakaa vastaan Suomen cupissa oli nostattanut epäilyksiä siitä, voisiko kookas ulkomaalaistorjuja korvata venäläisen Aleksandr Vasjutinin edes osittain. Haka-peli ei ollut ainoa tapahtuma, jonka jälkeen Siskovskin taso oli syytä kyseenalaistaa.

Sitä ei kuitenkaan tarvitse enää miettiä, sillä FC Lahti ilmoitti perjantaina alkuillasta Vasjutinin palaavan Lahteen Zenitistä lainalle kahden viime kauden tapaan. Veikkausliigan parhaana maalivahtina viime kauden jälkeen palkittu Vasjutin, 23, pelaa Lahdessa kesäkuun loppuun asti ulottuvalla lainapahvilla.

Aleksandr Vasjutinin ei pelaa vielä avauskierroksella.

Aleksandr Vasjutinin ei pelaa vielä avauskierroksella.

Vasjutinin hankinta on Lahdelle todellinen huippu-uutinen ja nostaa joukkueen menestyshaaveita huomattavasti. Hän on loistava torjuja, ohjaa puolustusta aktiivisesti ja pelaa vahvasti jalalla. Viime kaudella Vasjutin kuului Mustien Kuhnurien kapteenistoon.

Ennen Vasjutinin paluuta Siskovskille ei löytynyt kilpailijaa. Perjantaina Lahti kertoi ennen Vasjutinin paluuseen liittyvää uutista seuran A-junioreissa keväällä pelanneen veskarin Joona Hallan, 19, sopimuksesta. Diili tehtiin pakon edessä, sillä muista vahdeista Santeri Pakkanen ja Joona Tiainen ovat molemmat toipilaina.

Toissa kaudella liigassa debytoinut Pakkanen, 19, on sivussa pitkälle kesään. Tulikastettaan sarjassa yhä odottavan Tiaisen, 17, tarkempi tilanne selviää ensi viikolla.

Vasjutin ei pelaa vielä sarja-avauksessa TPS:aa vastaan, vaan saapuu Lahteen vasta ensi viikolla. Haparoineella Siskovskilla on siis kenties kauden ainoa mahdollisuus todistaa olevansa peliajan arvoinen, sillä kun Vasjutin saapuu, kaiken järjen mukaan Toni Korkeakunnas peluuttaa entistä luottomiestään.

4) RoPS:n uusi valmentaja saa liigakasteensa

Rovaniemellä on harjoiteltu talvi täysin erilaisessa komennossa. RoPSin entinen valmentaja, nyt Suomen U19 -ja U21-maajoukkueita luotsaava Juha Malinen tunnetaan kovana äänenkäyttäjänä, kun taas Malisen tilalle lappilaisseuraan tullut Toni Koskela on luonteeltaan rauhallisempi ja hiljaisempi.

Viime kaudella HJK:n reservijoukkueen Klubi 04:n Kakkosesta Ykköseen päävalmentajana nostanut Koskela työskenteli Mika Lehkosuon apulaisena. Klubi 04:n vastuuvalmentajana entinen liigapelaaja Koskela toimi kaudesta 2015 lähtien.

Toni Koskela, 35, debytoi RoPSin luotsina.

Toni Koskela, 35, debytoi RoPSin luotsina.

Nyt Koskela on ensi kertaa veikkausliigaseuran päävalmentaja, ja kovan paikan edessä. Tehtävä sarjapaikan säilyttämisestä on helpommin sanottu kuin tehty, vaikka RoPSin joukkueesta löytyykin kapteenikonkari Antti Okkosen, HJK:n lainamies Lassi Lappalaisen, luottovahti Antonio Regueron ja nigerialaisen, Klubista tutun hirmuvasurin Taye Taiwon kaltaisia hyviä pelaajia.

Joukkue on pääpiirteittäin nuori, mutta se on Koskelalle tuttua ”Nollanelosesta”. Hän osaa käsitellä nuorukaisia ja opastaa heitä yksityiskohtaisesti. Erityisesti jo viime kaudella vakuuttavia otteita Rovaniemellä esittäneeltä Lappalaiselta ja HJK:sta Koskelan mukana pohjoiseen tulleelta Lucas Lingmanilta odotetaan läpimurtoa.

Helmikuussa 35 vuotta täyttänyt Koskela saa liigakasteensa Rovaniemellä, missä RoPS taistelee tuloksellisesti heikon talven pelannutta, mutta silti sarjan ylempään kastiin uumoiltua toissa kauden mestaria IFK Mariehamnia vastaan.

Tuoreimmat osastosta