Pääkaupunkiseudulla mennään jatkossa metrolla peliin – lue ennakko Hongan ja HJK:n ottelusta

Julkaistu:

Jalkapallo
Veikkausliigaan palannut Honka ja mestari-HJK ratkovat Suomen cupin lohkovoiton ja elvyttävät lauantaina samalla keskinäisten paikallispelien sarjan.
Veikkausliigasta poistui syksyllä jotain ainutlaatuista, kun HIFK putosi Ykköseen ja kehutut Stadin derbyt HJK:ta vastaan siirtyivät toistaiseksi muistojen joukkoon.

Klubin ja HIFK:n väliset pelit olivat liigan ylivoimaisesti kiinnostavimpia otteluita katsojamäärällä mitattuna. Taistot keräsivät Töölön stadionin katsomot täyteen lähes joka kerta kolmen viime kauden aikana.

Nyt HIFK:n tilalla liigassa pelaa Honka, joka pudotti tähtirinnat loppukauden karsinnoissa. Näin myös pääkaupunkiseudun paikallispelit jatkuvat. Joukkueiden ensimmäinen kohtaaminen nähdään lauantaina, kun Hongan Suomen cupin kotiottelu tahkotaan poikkeuksellisesti Klubin kotistadionilla. Ottelu on katsottavissa ISTV:n Ruutu+-palvelussa.

Pitkään ja hartaasti odotetun Länsimetron valmistumisen viittauksena Metroderbyksi nimetty paikallisottelu on cupin D-lohkon kärkipeli, jossa voittaja vie lohkovoiton ja saa suoran puolivälieräpaikan.

IS selvitti joukkueiden tuoreet kuulumiset kotimaisen jalkapallokauden kynnyksellä.

Honka on kilpailukykyinen

Lauantain ottelu on Hongalle jo kolmas kahdeksaan päivään. Kenraaliharjoituksessa kukistui tiistaina Gnistan murskaavasti 6–0, vaikka Honka lähti cup-peliin selvällä reservimiehistöllä.

Terveystilanne on hyvä. Varmuudella derbystä ovat sivussa vain leikkauksessa käynyt Lucas Kaufmann ja polvivammasta kärsinyt Duarte Tammilehto.

Vesa Vasaran miehistössä riittää hankintoja. Maalille hankittiin makedonialainen Davor Taleski, alakertaan SJK:sta ja PS Kemistä tuttu Zeljko Savic sekä Norjasta tullut Ahmed El-Amrani. Keskikentällä Espanjan liigan Sevillassa pelannut Javi Hervas on jo todistanut kykynsä. Kärkeen saapuivat Manchester Cityäkin edustanut Alex Nimely ja serbi Nemanja Obradovic.

Paluumuuttajista Jonas Levänen ja pelikuntoon palannut Youness Rahimi ovat isossa roolissa. Vaivat selättänyt Rahimi on tehnyt neljä maalia kahdessa viime pelissä.

– Saamme varmasti kilpailukykyisen nipun kasaan. Tämä on hieno paikka ratkaista lohkovoitto. Tietysti minua kiinnostaa eniten se, miltä pelimme näyttää ja miten pärjäämme. Joka tapauksessa, kun jatkopaikka on tavalla tai toisella jo varma, on hieno paikka mitata osaamista Suomen kärkeä vastaan, Hongan manageri Hexi Arteva ennakoi HJK-peliä.

Arteva on erityisen tyytyväinen siitä, että Honka on saanut talven aikana useita ehjiä harjoitusviikkoa alle Esport Arenan huippuolosuhteissa. Arki on ollut laadukasta, ja sen uskotaan näkyvän myös kaudella.

Uusista pelaajista hän arvioi Hervaksen, 28, nousseen eniten esille viime peleissä. Hervas hankittiin uransa viime kauteen lopettaneen Carlos Portelan tilalle.

Cup-derby pelataan viime talven tapaan Töölössä, vaikka Honka on kotijoukkue.

– Haluamme kehittää suomalaista futista ja osoittaa, että Suomen cupin lohkovaiheessakin voi tehdä jotain erilaista. Viime vuonnakin se toimi aika kivasti: oli jonkin verran porukkaa ja siitä tuli ottelu, josta puhuttiin. Sellaista talviperinnettä halutaan nyt yrittää luoda niin kauan kun se on mahdollista, Arteva taustoittaa.

– Teknisesti luovumme kotikentästä, mutta en tiedä olisiko siinä kukaan hirveästi voittanut, jos olisimme pelanneet Esport Arenan yläkerrassa 200 katsojalle.

HJK etsii hyökkääjää

Hallitseva Suomen mestari palasi keskiviikkona Espanjasta. Rankkasateet Marbellassa aiheuttivat välillä muutoksia suunnitelmiin, mutta pääasiassa leiri sujui ongelmitta.

Sunnuntaina Klubi pelasi harjoitusottelun norjalaista Sandnes Ulfia vastaan ja hävisi 1–2. Esitys jäi kaivelemaan päävalmentaja Mika Lehkosuota.

– Joukkueemme tietää selkeästi, mitä kentällä tehdään, mutta tietyissä pelin vaiheissa meillä on skarppaamisen varaa. Juuri tuossa pelissä vastustaja oli tosi tehokas vastahyökkäyksissä. Menetimme palloja vähän väärissä paikoissa emmekä olleet ihan valmiita klaaraamaan seuraavia hetkiä, Lehkosuo selittää ja linjaa, ettei harjoituskauteen tullut kuitenkaan isompaa takapakkia.

Leirillä testattiin kahta keskushyökkääjää, brasi­lialaista Klauss de Melloa ja venäläistä Pavel Dolgovia.

– Molemmat esiintyivät ihan edukseen monessakin mielessä. Teemme lähiaikoina ratkaisun heidän suhteensa, Lehkosuo sanoo.

Kumpikaan pelaajista ei ole ”erinäisistä syistä” mukana lauantaina Honkaa vastaan. Poissaolot ovat muuten vähissä. Ainoastaan loukkaantunut Hannu Patronen on varmasti poissa. Pienen tällin leirillä saanut Riku Riski ei pelannut Sandnesia vastaan, mutta saattaa olla mukana lauantaina.

Päähankinnat ovat Zenitin lainamolari Maksim Rudakov, nuoruusseuraansa palannut Daniel O’Shaughnessy ja Riski. Omalta kasvatilta, viime kauden Ruotsissa pelanneelta Nikolai Alholta odotetaan paljon laidalla.

Lehkosuo odottaa aina innolla Honka-pelejä, valmensihan hän seuraa usean kauden ennen pestiään HJK:ssa. ”Bana” jää kaipaamaan Stadin derbyjä, mutta toivottaa Hongan jälleen tervetulleeksi liigaan.

– Eivätköhän lähivuodet ole osoittaneet, kuinka paljon derbyille on tilausta. Ikävä kyllä HIFK:ta ei tule vastaan tällä kaudella sarjapeleissä, mutta toivottavasti saamme Honkaa vastaan jotain sinne päin. Eiväthän ne ihan samanlaisia derbyjä ole, se on selvää, mutta niissä on varmasti enemmän tunnelatausta kuin jossain muissa peleissä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt