Lasse Lehtisen kolumni: Palloliitto tarvitsee Ari Lahden - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

Lasse Lehtisen kolumni: Palloliitto tarvitsee Ari Lahden

Ari Lahdella on eväät muutokseen, kirjoittaa Lasse Lehtinen.

22.12.2017 7:25

Tunnen Palloliiton puheenjohtajaksi pyrkivistä vain yhden, Ari Lahden, mutta hänet sitäkin paremmin ja pitkältä ajalta.

Koska en pysty vertailemaan, tyydyn kertomaan, miksi suomalainen jalkapallo saa Lahdesta hyvän ja pystyvän johtajan. Teen tämän hänen tietämättään.

Vastoin yleistä luuloa Ari Lahti ei saanut helppoa lähtöä. Hän on syntynyt Sorsakoskella, jossa isä teki töitä Hackmanin tehtaalla.

Perhe muutti ensin Leppävirralle ja myöhemmin Kuopioon. Pieni miinus siitä, että Arin koulu ei ollut Kuopion lyseo vaan Minna Canthin lukio, mutta auringollakin on pilkkunsa.

Vuonna 1980 opinnoissaan hyvin menestynyt lukiolainen sai stipendin maineikkaaseen Atlantic Collegeen Walesin Cardiffissa. Ari kulki samoja jälkiä kuin häntä ennen kemijärveläinen koululainen Pentti Kouri, vaasalainen Jorma Ollila ja rovaniemeläinen Miikka Ruokanen.

Juristiksi alun perin opiskellut valtiotieteen lisensiaatti Ari Lahti on nuoresta pitäen rakentanut elämänsä ja uransa itse.

***

Yli puoli miljoonaa suomalaista on jalkapallon kanssa jatkuvasti tekemisissä katsomoissa, luottamushenkilöinä, toimitsijatehtävissä, valmentajina, pelaajina tai nappuloiden ja nuorten huoltajina. Jalkapallo on Suomen suurin liikuttaja.

Juuri tällä hetkellä laji on ottamassa rohkeita askeleita, joista ei vielä muutama vuosi sitten voinut kuin uneksia. Palloliiton valtuusto kokoontui marraskuun lopulla Lahdessa ja hyväksyi esityksen toiminta- ja hallintomalliksi vuodesta 2020 alkaen.

Liiton palvelut järjestetään jatkossa toivottavasti yhden yhteisen hallinnon ja neljän toiminta-alueen pohjalta.

Helsingissä tammikuun lopulla kokoontuva ylimääräinen liittokokous tekee asiasta päätöksen. Kokouksessa liitolle valitaan myös uusi puheenjohtaja.

Ville Niinistö (vas.), Ari Lahti (kesk.) ja Mika Aaltonen pyrkivät Palloliiton puheenjohtajiksi.­

Puheenjohtajalla pitää tietenkin olla palava rakkaus lajiin. Ari Lahden kohdalla siitä ei ole epäilystä. Tehtävään valittu saa kaksi toimintakenttää, joilla molemmilla pitää osata liikkua ja vaikuttaa, kansallisella ja kansainvälisellä.

Seuroissa pitkin maata tehdään arvokasta työtä ruohonjuuritasolla. Siellä luodaan pohja kaikelle muulle. Lahti tuntee sekä maakuntien että pääkaupunkiseudun tunnot ja tilanteen liigajalkapallon toimijana kuin myös lastensa harrastuksen kautta.

Esiintymisvarmuutta ja kielitaitoa ei voi nykyään riittävästi korostaa. Puheenjohtajan kenkä ei saa lipsua kansainvälisillä parketeilla. Varmuus syntyy, kun hallitsee asiansa, mutta karismaakin tarvitaan.

***

Kokemus niin järjestötoiminnasta kuin liike-elämästä on puheenjohtajalle aivan välttämätöntä. Suomalainen jalkapallo ei ole ollut houkutteleva yhteistyökumppani elinkeinoelämälle.

Ari Lahdella on eväät muutokseen, hänellä on erinomaiset henkilösuhteet niin politiikkaan kuin liike-elämään. Hän on käyttänyt runsaasti aikaansa ja varojaan jalkapalloon sen kaikilla tasoilla.

Taloudellinen riippumattomuus nähdään usein kielteisessä valossa, varakas ihminen on jollain tavalla epäilyttävä. Riippumattomuus antaa kuitenkin myös suojan niitä houkutuksia vastaan, joita urheilun liepeillä liikkuu jo Suomessakin.

Liiton puheenjohtajalla pitää olla lehmän hermot. Seitsemän vuoden aikana, kun johdin puhetta Veikkausliigassa, en huomannut kertaakaan Ari Lahden toiminnassa kotiin päin vetämistä.

Hän on tottunut voittamaan ja häviämään samalla rauhallisella tyylillä yhteiskunnan kaikilla pelikentillä.

(Lasse Lehtinen toimi Veikkausliigan puheenjohtajana vuosina 2010–2017)

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?