Jatkaako lupaava Onni Valakari TPS:ssä? ”Nautitaan tästä nyt” - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

Jatkaako lupaava Onni Valakari TPS:ssä? ”Nautitaan tästä nyt”

Lupaava kymppipaikan pelaaja nousi lyhyessä ajassa suureen rooliin Veikkausliigaan nousseessa TPS:ssä.

Onni Valakari arkistokuvassa.­

21.10.2017 18:33

18-vuotias Onni Valakari oli yksi Turun Palloseuran hahmoista tällä kaudella Ykkösessä. Valakarin ja TPS:n sesonki huipentui lauantaina, kun vierasottelu kolme pistettä perässä ennen päätöskierrosta ollutta Honkaa vastaan päättyi tasapeliin 1-1.

Valakari murtautui loppukaudeksi TPS:n avaukseen, vaikka oli edustuskelpoinen vasta heinäkuussa. Valakarin edustusoikeutta ei siirretty keväällä SJK:sta TPS:ään määrättynä ajankohtana, minkä takia hän sai luvan pelata Ykköstä TPS:n paidassa vasta 10. heinäkuuta.

Nuorten maajoukkuemies syrjäytti häntä 11 vuotta vanhemman Jani Virtasen avausmiehistöstä ja nousi Ykkösen puhutuimpien pelaajien joukkoon. Kuusi maalia kauden aikana tehnyt Valakari valittiin sarjan syyskuun pelaajaksikin.

– ”Jamppa” oli ollut kipeänä ja hänellä oli vähän vaivaa, niin pääsin pelaamaan. Olen kiitollinen siitä, ja onneksi meni ihan hyvän. Tärkeintä on kuitenkin joukkue. Tässä joukkueessa kaikki näyttävät hyviltä, Valakari sanoi vaatimattomana.

TPS nousi tasoihin Honkaa vastaan vasta 82. minuutilla Ilari Mettälän lauottua pallon vasempaan alanurkkaan. Ennen sitä turkulaisilla oli parikin paikkaa pistää pallo verkkoon, mutta viimeistely ontui ja Hongan maalivahti Tim Murray pelasi hyvän ottelun.

– Tiesimme alusta asti Hongan olevan hyvä joukkue. Luotimme siihen, että saamme paikkoja, ja mokasimmekin muutaman paikan, mutta onneksi teimme yhdestä maalin ja voitettiin sillä, että puolustettiin tiiviinä ja pidettiin Honka pois maalipaikoilta, Valakari selitti joukkueensa pelisuunnitelmaa.

Hongallakin oli omat saumansa iskeä useampikin maali. Espoolaisten ainokaisen tehnyt Kasper Liikonen pääsi tekopaikoille useasti, ja myös kapteeni Tommi Saarinen ja luottohyökkääjä Masar Ömer pääsivät kokeilemaan kanadalaistorjuja Jonathan Viscosin näppien pitävyyttä.

TPS:n kannattajia Espoossa lauantaina.­

Valakarin jatko TPS:ssä on vielä auki – ainakin yleisen tiedon mukaan. Sopimuksen optio ensi sesongista jäi käyttämättä, kun tarvittavat ottelumäärät eivät täyttyneet alkukauden edustuskelvottomuuden takia.

Norjassa nykyään valmentavan entisen A-maajoukkuepelaajan Simo Valakarin keskimmäinen poika ei antanut suoraa vastausta, kun jatkosta kysyttiin.

– Kyllä uskon, että jatko... katsotaan mitä tapahtuu. Nautitaan tästä nyt! Valakari vastasi hymyillen.

Vain kolmesti koko kauden aikana hävinnyt TPS pelasi pääsarjatasolla edellisen kerran kaudella 2014. Honka kohtaa liigakarsinnassa joko HIFK:n tai PS Kemin. Karsintavastus selviää viikon päästä lauantaina liigan päätöskierroksella.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?