Veikkausliiga

Tästä 7-vuotiaasta tuulettajasta kasvoi Suomen kuumin futislupaus – ”Kun lähden ulkomaille, palaan kuin Litmanen”

Julkaistu:

veikkausliiga
17-vuotias Enoch Banza on pienestä pitäen oppinut pitämään puoliaan. Se auttaa tiellä futistähdeksi.
Helsingin Jalkapalloklubin kesään kuuluu säännönmukaisesti muutama asia. Yksi on moitteet siitä, ettei riittävän moni oma juniori pääse edustusjoukkueessa kentälle. Toinen on, että kesällä juuri joku nuori lyö läpi – milloin Robin Lod, Sebastian Dahlström tai vaikka Juhani Ojala.

Tänä vuonna laulettiin samaa nälkämaan laulua, kun Klubi tiedotti Filip Valencicin ja Jean-Jacques Bougouhin hankinnoista. Valencic hurmasi nopeasti, mutta kesän toinen ilopilleri ei ole ollut Bougouhi, vaan 17-vuotias Enoch Banza.

Banza on pelannut vasta kahdessa pelissä, mutta hurmasi välittömästi. Raamikas, nopea ja taitava oikea laituri näyttää kentällä kaikkea muuta kuin alaikäiseltä teinipojalta. Puolustajat eivät pysty tönimään häntä ulos tilanteista. Ei uskoisi, että FC Lahtea vastaan sunnuntaina hän oli ensi kertaa avauskokoonpanossa.

– Juuri puhuin Banan (valmentaja Mika Lehkosuo) kanssa, että tilanteeni on hyvä. Tarkoitus on olla kauden loppuun edustusjoukkueen mukana. Pyrin pelaamaan mahdollisimman paljon, Banza kertoo.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

Nuorukainen on kongolaista sukua. Hänen vanhempansa tulivat Suomeen 1990-luvun lopulla. Banza syntyi Helsingissä vuonna 2000. Jalkapallon hän aloitti HJK Malmissa jo nelivuotiaana. HJK:n junioripuolella pitkään toimineen Erkka V. Lehtolan mukaan rasavilli Banza hurmasi nopeasti kentällä, mutta muiden poikien vanhemmat eivät aina olleet yhtä innoissaan.

– Juu, olin vähän levoton! Olin itse asiassa aika kiukkuinen pienenä – valmentajillekin. Oli kauhea halu koko ajan näyttää: ”Mä kuulun tänne, olen parempi kuin toi”, vuotta vanhempien mukana pienestä saakka pelannut Banza nauraa.

Enoch ei ole koskaan käynyt vanhempiensa kotimaassa, mutta toivoo joku päivä pääsevänsä. Hän tietää sukunsa kodista vähän, muttei osaa oikein kuvitella elämää siellä.

– Mulle on vain kerrottu, ettei se todellakaan ole samanlainen kuin Suomi tai Eurooppa. On ollut paljon sotaa ja sellaista. Jokainen joutuu tulemaan omillaan toimeen. Niin minutkin on kasvatettu. Pitää osata pitää itsestään huolta.

Banza ei pelkää pitää puoliaan, vaan kuten pienenä poikana, hän yhä rakastaa kilpailua. Se näkyy peleissä ja harjoituksissa. Konkari Demba Savage saa jo olla huolissaan pian minuuttiensa puolesta. Banza tyrmää puheet siitä, että nuoret eivät saisi HJK:ssa mahdollisuuksia. Mitään ei antamalla saa.

– Pelipaikka pitää voittaa. Kun nousin keväällä liigajoukkueen treeneihin, menin sinne asenteella, että mä olen parempi ja tulen ottamaan sen paikan.

Nuorimies allekirjoitti aiemmin kaudella 3+1-mallisen sopimuksen HJK:n kanssa. Ulkomaille ei ole tulipalokiire, mutta Evertonin Yanick Bolasieta ihailevan pelaaja silmissä siintävät Englannin kentät suurena haaveena.

– Kaikki haluavat ulkomaille, mutta oletko valmis siihen? Minun pitää saada täällä ensin enemmän vastuuta. Haluan, että kun lähden ulkomaille, niin tulen takaisin kuin Litmanen!

Tämä kynttilä ei pysy vakan alla. Nähdyn perusteella siihen ei ole pienintäkään tarvetta.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt