Uusia pelaajia ja eurocup-rasitusta – neljä pointtia Veikkausliigan sunnuntain otteluista - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

Uusia pelaajia ja eurocup-rasitusta – neljä pointtia Veikkausliigan sunnuntain otteluista

Veikkausliigassa pelataan sunnuntaina neljä ottelua, joiden myötä ylittyy myös kauden 2017 puoliväli. IS nostaa sunnuntai-illan peleistä esiin neljä pointtia. Kaikki ottelut alkavat sunnuntaina kello 18.30.

Vaikuttaako tappio Shkendijalle Akseli Pelvaksen (kesk.) ja muun HJK:n pelaamiseen?­

16.7.2017 8:17

1) Miltä näyttää ”uusi” RoPS?

RoPS menetti heinäkuun alussa odotetustikin David Addyn ja Robert Taylorin muille maille ja suhteellisen ohuessa kokoonpanossa tämä

tuntuu. Kun vielä Antti Okkonen oli viimeksi pelikiellossa, näytti RoPS HIFK:ta vastaan melkoisen haavoittuvalta ja nousi tasapeliin enemmän onnella kuin taidolla.

Nyt asetelmat ovat kuitenkin aivan toiset RoPSin matkatessa FC Lahden vieraaksi. Keskikentälle saatiin viikolla kaksi vahvistusta, ja tietojen mukaan molempien pelilupa on kunnossa jo sunnuntain otteluun. Charlie Trafford on ns. varma hankinta: Useammassakin seurassa Veikkausliigaa pelannut keskikenttämies on vahva raataja, joka tuo ilman muuta jämäkkyyttä rovaniemeläisten keskialueelle. Hän voi yhdessä Okkosen kanssa muodostaa hyvinkin vahvan ytimen pelaamiseen.

Chileläinen Pablo Gonzáles sen sijaan on suhteellisen kirjoittamaton kortti. Kokemusta on, mutta hyppäys Etelä-Amerikasta Suomeen ei välttämättä suju aivan kivutta. ”Mota” on lähtökohtaisesti oikean laidan pelaaja, ja päävalmentaja Juha Malinen saattaa pistää keskikentän käytännössä täysin uuteen uskoon edellisotteluun verrattuna.

2) Tammela ja eurokiireet HJK:n peikkona

HJK:lla on ennen sunnuntain ottelua alla pitkä ja raskas matka kotiin Makedoniasta. Raskas ennen kaikkea siksi, että 1–3-tappio Euroopan liigan toisen karsintakierroksen avausosassa jättää Mika Lehkosuon miehistölle melkoisen tehtävän ensi torstaiksi kotikentälle, mikäli HJK aikoo raivata tiensä jatkoon.

Lehkosuo todennäköisesti pitääkin torstain ottelun tiukasti korvan takana ja kierrättää miehistöään ainakin jonkin verran. Uudet miehet Filip Valencic ja Jean-Jacques Bouhougi saattavat hyvin saada vastuuta jo avauksessa. HJK:lla toki on myös varaa kierrättää pelin siitä suuremmin kärsimättä. Vastaavassa tilanteessa kaksi viikkoa sitten FC Interin vieraana HJK ei kuitenkaan ollut parhaimmillaan, vaikka pisteen Turusta matkaan saikin.

HJK:n tuore hankinta Filip Valencic saattaa saada jo peliaikaa.­

HJK voitti viime kauden lopulla Tammelassa, mutta kahden edelliskauden kolmesta muusta kohtaamisesta Tampereella Ilves on vienyt kaksi ja kerran on pelattu tasan. Ilveksellä ei ole ns. luontaista vihollista Hakan pelatessa Ykkösessä, ja HJK on helppo ottaa tällaiseksi. Kaikki edelliskausien kohtaamiset Tammelassa ovat olleet loppuunmyytyjä, ja merkit viittaavat samaan nytkin. Tämä on se ottelu, jonka Ilves ja ennen kaikkea kotiyleisö haluaa voittaa.

3) Onko SJK saanut rivinsä järjestykseen?

Tätä on toki kysytty jo jonkin aikaa. Eurocupeissa tästä ei näkynyt kuin ajoittaisia viitteitä; SJK putosi islantilaiselle KR Reykjavikille lopulta täysin ansaitusti ja melkoisen tasapaksujen esitysten jälkeen. Ei SJK suoranaisesti huonosti pelaa, mutta punainen lanka tuntuu olevan kokonaisuudesta vielä kadoksissa.

Päävalmentaja Manuel Rocan mukaan mennyt viikko ilman otteluita on ollut joukkueelle tärkeä sekä harjoittelun kannalta että europettymyksen purkamisen takia, ja näin varmasti onkin. Toisaalta nyt alkaa olla jo painettakin niskassa. Roca on saanut tehdä töitä joukkueen kanssa jo puolitoista kuukautta, eikä selityksille oikein ole enää sijaa.

SJK:n päävalmentajan Manuel Rocan etsikkoaika on ohi.­

JJK:n kohtaaminen tässä kohtaa saattaa olla SJK:lle pieni lottovoitto. Jyväskyläläisten peli notkahtaa liian helposti joukkueen jäätyä tappiolle. Jos SJK pääsee nopeasti johtoon, joukkueella on oiva tilaisuus saada oma pelinsä viimein aukeamaan. Toisaalta jos ei kulje, niin JJK voi olla perin inhottavakin vastustaja. Paineet tässä ovat vieraskentästä huolimatta kovin odotuksin kauteen lähteneellä SJK:lla.

4) Jatkaako VPS hyvää putkeaan Interiä vastaan?

VPS saa vieraakseen Euroopan liigan toisen karsintakierroksen otteluiden välissä FC Interin, joka on ollut vaasalaisille mieluisa vastus viime kausina. Kahdeksasta edellisestä kohtaamisesta VPS ei ole hävinnyt ensimmäistäkään, tuloksina neljä voittoa ja neljä tasapeliä. Tämän kauden alkupuolella VPS haki Turusta 1–0-vierasvoiton.

Shefki Kuqin luotsaaman Interin esitykset ovat ailahdelleet.­

Interin viime otteluiden tulokset ovat olleet melkoista vuoristorataa: 0–5, 1–1, 4–0. Päävalmentaja Shefki Kuqi metsästää nyt jälleen kerran jo surullisen kuuluisaksi tulossa olevaa ”voittoputkea” eli toista perättäistä voittoaan päävalmentajana. Eväät tähän Interillä varmasti ovat Vaasassa, mutta suosikiksi turkulaisia on pidemmästä lepoajasta huolimatta vaikea ennakkoon nimetä.

Edellisen kerran vastaavassa tilanteessa VPS osoitti, että joukkueesta löytyy leveyttä. Päävalmentaja Petri Vuorinen kierrätti ryhmäänsä europelien välissä reilusti, ja silti VPS hallitsi suhteellisen selkeästi kotiotteluaan IFK Mariehamnia vastaan, vaikka 0–0-tasapeliin jäikin. VPS:n joukkueen leveys on toki suhteellista, mutta ryhmästä löytyy tasaisuutta vähintään 1,5 avauskokoonpanollisen verran.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?