SJK:n paineet kasvavat, Ilveksellä kalavelkoja RoPSille - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

SJK:n paineet kasvavat, Ilveksellä kalavelkoja RoPSille

Veikkausliiga jatkuu maanantaina kahdella ottelulla kello 18.30. IS nostaa illan otteluista esiin kolme pointtia.

Näkyykö Manuel Rocan kädenjälki SJK:n otteista aiempaa vahvemmin jo maanantaina?­

26.6.2017 7:20

1) Löytääkö SJK punaisen langan?

Manuel Roca korvasi Sixten Boströmin SJK:n päävalmentajana kesäkuun alussa. Nyt alkaa olla korkea aika antaa näyttöjä siitä, että valmentajanvaihdos tuo uutta ja positiivista ilmettä seinäjokelaisten peliin.

Rocan debyytti Interiä vastaan päättyi selvään tappioon, minkä voi toki laskea erittäin lyhyen valmistautumisen piikkiin.

Maajoukkuetauolla Roca pääsi ajamaan ajatuksiaan paremmin joukkueeseensa, mutta palaset eivät tunnu loksahtavan kohdilleen.

Voitto HIFK:sta maajoukkuetauon jälkeen valoi uskoa, vaikka pelillisesti SJK ei aikaisen johtomaalinsa jälkeen esittänyt ihmeitä.

Sen jälkeen SJK on kärsinyt niukan 0–1-tappiot sekä VPS:lle että Ilvekselle. Huonon onnen piikkiin voi laittaa jotain, sillä vastustajien maalipuut ovat kolisseet molemmissa otteluissa.

Toisaalta SJK on antanut – tai joutunut antamaan – molemmissa otteluissa pallonhallinnan vastustajalle. Sen myötä SJK:n maalivahdilla Mihkel Aksalulla on riittänyt töitä.

Nyt vieraaksi saapuu PS Kemi. SJK:n kannattajilla yleisöllä on varmasti kovat odotukset Rocan kädenjäljen näkymisestä SJK:n pelaamisessa. Toistaiseksi siitä ei ole nähty paljon merkkejä.

2) PS Kemi hyvässä lennossa Valencicin johdolla

PS Kemi näytti toukokuussa, että se vastaa monien odotuksiin ja valuu vääjäämättä sarjataulukon peräpäähän.

Neljän ottelun tappioputkesta on jäljellä vain muisto. Jari Åhmanin suojatit ovat raapineet viidestä viime ottelustaan komeat 11 pistettä. PS Kemillä on matkaa sarjataulukon kolmossijaan vain kaksi pistettä.

Yksi avaintekijöistä PS Kemin nousuvireessä on ollut Filip Valencic. Slovenialainen on huimassa vireessä. Hän sekä rakentaa että päättää kemiläisten hyökkäyksiä tehokkaasti.

Filip Valencic on PS Kemin avainpelaaja.­

Kahdeksan tehtyä maalia kertoo paljon, mutta Valencicin arvo joukkueelle on vielä paljon sitä suurempi. Mies urakoi puolustustehtäviä myöten väsymättömästi. Hän on antanut kasvot PS Kemin vahvalle tulemiselle.

PS Kemi on myös hyvä esimerkki siitä, miten voittamaan oppii voittamalla. Tasainen peli saattoi vielä toukokuussa saattoi kääntyä sen tappioksi. Nykyään kemiläiset tuntuvat rutistavan pisteitä ottelusta kuin ottelusta, vaikka pelitapahtumiin nähden joukkueen tappiokaan ei olisi kaukana.

SJK:n vieraaksi PS Kemi matkaa hyvässä tilanteessa. Kotijoukkueen paineet kasaantuvat koko ajan, mutta kemiläiset voivat jatkaa samalla tavalla kuin edellisissä otteluissaan.

3) Ilveksen puolustuspeli on kuosissa

Kun Ilves kärsi toukokuun lopussa 2–4-kotitappion PS Kemille, päävalmentaja Jarkko Wiss ei juuri omiaan silitellyt, vaan lupaili ryhtiliikettä.

Jotain tamperelaisten harjoituskentällä on sen jälkeen tehty oikein. Kesäkuussa toistaiseksi pelaamissaan kolmessa ottelussa Ilves ei ole päästänyt maaliakaan.

Kolmessa edellisessä ottelussaan Ilves ei toisaalta ole tehnyt kuin kaksi maalia, mutta sen on hyvä rakentaa pitävän puolustuksensa varaan.

Hyökkäyspeliinsä Ilves kaipaa kuitenkin monipuolisuutta. Neljän erikoistilannemaalin lisäksi joukkue on tehnyt kymmenen pelitilannemaalia, joista peräti kahdeksan on syntynyt vastahyökkäyksistä.

Maaliin johtaneissa hyökkäyksissään Ilves on antanut keskimäärin vain 1,5 syöttöä. Se kuvaa hyvin tehojen painopistettä.

Paikkoja Ilveksellä on ollut useampien osumien viimeistelyyn. Etenkin kärkimies Tuco on kunnostautunut niiden hukkaamisessa. Tuco sai jyvän kuitenkin kohdilleen viimeksi SJK:ta vastaan parin tuhlatun maalipaikan jälkeen. Jos hänen tähtäimensä pysyy samoissa asetuksissa, se tietää Ilvekselle hyvää.

Tucolta odotetaan tehoja maalintekotilanteissa. Kuvassa FC Lahden maalivahti Aleksandr Vasiutin ja puolustaja Mikko Hauhia pitävät hänet aisoissa.­

Ilves matkustaa maanantaina Rovaniemelle. Hyvän putkensa puolustamisen lisäksi sillä on maksettavanaan kalavelkoja rovaniemeläisille.

Huhtikuun lopussa RoPS haki pisteet Tampereelta lukemin 2–0. RoPS teki sen pitkälti Ilveksen aseilla: tiiviillä puolustamisella ja iskemällä pallon maaliin tilanteistaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?