HIFK:lle ja JJK:lle tulee kiire – seuraa näitä pointteja Veikkausliigan kierroksella - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

HIFK:lle ja JJK:lle tulee kiire – seuraa näitä pointteja Veikkausliigan kierroksella

Aleksandr Vasjutin on ollut rautaa FC Lahden puolustuksen viimeisenä lukkona.

Julkaistu: 21.6.2017 7:25

Veikkausliigassa pelataan keskiviikkona kolme ottelua kello 18.30 alkaen.

1) Katseet Jyväskylän jumbofinaaliin

HIFK:n jalkapallotoimen toimitusjohtaja Tero Korhonen vakuutti IS:lle maanantaina, että päävalmentaja Antti Muurisen asema ei ole vaakalaudalla. Tarkemmin sanottuna hän totesi, ettei potkuista ole edes keskusteltu.

Ongelmien julkinen kieltäminen ei tietenkään tarkoita, etteikö toimistolla olisi katseltu paniikkinappulan suuntaan. Ehkä jopa hennosti koskettukin?

Päävalmentajan vapauttaminen tehtävästään kesken sopimuskauden ei ole ilmaista. ”Halvin” ratkaisu olisi pestata uudeksi käskyttäjäksi joku jo mukana olevasta valmennusryhmästä. Toisaalta HIFK voisi hyötyä enemmän yhdestä tai kahdesta uudesta laatupelaajasta.

Keskiviikon jumbokamppailu JJK–HIFK on yksi viikon kiinnostavimmista peleistä. Helsinkiläisten kohdalla puhutaan tehottomuudesta, mutta uusia hyökkääjiä ryhmä tuskin kaipaa. Ehkä uusi keskikentän hyökkäävä pelaaja voisi tuoda uutta nostetta tähtirintojen tekemiseen?

Mikael Forssell antoi makoisan näytteen maalivainustaan maaottelutauolla Legenda-ottelussa Viroa vastaan.

Mikael Forssell osui Jari Litmasen syötöstä legendojen ottelussa. Onnistuuko hän pöllyttämään verkkoa myös Veikkausliigassa?

Esityön teki Jari Litmanen, jonka ura pääsarjafutiksesta taitaa kuitenkin olla ohi. Samaisesta peli kävi HIFK:lle myös kalliiksi, nimittäin joukkueen ehkä tärkein pelaaja Mika Väyrynen loukkaantui ja oli sivussa ainakin PS Kemiä vastaan lauantaina.

2 ) Jakautuuko sarja jo nyt?

HIFK ja JJK alkavat jäädä muiden kyydistä. Helsinkiläisillä on eroa suoran säilyjän paikalle kuusi ja jyväskyläläisillä kahdeksan pistettä. Kymmenentenä etenevä RoPS on lisäksi pelannut ottelun mainittua kaksikkoa vähemmän.

Rovaniemeläisten ”toivoksi” voi myös laskea loukkaantumissuman helpottumisen. Viime kierroksella avauksessa nähtiin kapteeni Antti Okkonen ja Huuhkajien talvimaajoukkueessakin esiintynyt Robert Taylor. Tuloksena oli komea 2–0-voitto FC Interistä.

Alemmassa keskikastissa taistelevat RoPS, SJK ja FC Lahti ovat kukin esittäneet hyviä otteita. SJK:n alkukausi on ollut katastrofaalinen viime vuosiin verrattuna ja menossa on jo kolmas valmentaja. Ryhmässä on kuitenkin niin laadukkaita pelaajia, että Manuel Roca raahaa joukkueen taatusti ainakin sarjataulukon puoliväliin.

FC Lahti puolestaan on pitänyt oman maalinsa puhtaana jo viidesti peräkkäin. Tuloksena noista peleistä on voitto ja neljä tasapeliä. Ilman maaleja ei nousta mitalitaistoon, mutta harvoin noin kovalla puolustuksella myöskään sarjasta pudotaan.

3 ) Sarjan kuumin hyökkääjä vastaan tiukin puolustus

FC Lahden puolustus on kuten todettua ollut viime kierroksilla rautaa. Sitä johtaa pietarilainen maalivahti Aleksandr Vasjutin, joka valittiin ansaitusti viime kierroksella ottelun parhaaksi Ilvestä vastaan.

Lahtelaiset matkaavat keskiviikkona PS Kemin vieraaksi Sauvosaareen. Kemiläisten Filip Valencic on tehnyt tällä kaudella kahdeksan maalia, mikä on vain yhden vähemmän kuin FC Lahden koko joukkueen saldo tähän mennessä.

Valencicstä on puhuttu kevään aikana paljon, eikä lainkaan syyttä. Slovenialaishyökkääjä taituroi viimeksi HIFK:ta vastaan lauantaina kaksi upeaa maalia. Valencic onkin huikea haaste lahtelaisten puolustukselle. Toisaalta Vasjutin, Pyry Kärkkäinen ja kumppanit ovat jo nollanneet muun muassa HJK:n Alfredo Moreloksen.

Suurinta päänvaivaa Kuhnureiden päävalmentaja Toni Korkeakunnakselle aiheuttaa kuitenkin hyökkäyspeli. Kärkipelaajien tehottomuudesta on turha puhua niin kauan, kun tukea kunnon organisoiduille hyökkäyksille ei tule kuin satunnaisesti.

Lahti on perinteikäs jalkapallokaupunki, eikä kannattajia pidetä tyytyväisinä hyvällä puolustuspelillä. Ainakin allekirjoittanut odottaa mielenkiinnolla, millaiset juhlat kentällä syttyvät, jos yli 360 minuuttia kestänyt kuiva kausi päättyy Kemissä.

4 ) Shefki Kuqi ja Veritas Stadionin kirous

FC Inter on voittanut tällä kaudella viidesti, mutta vain kerran kotoisalla Veritas Stadionilla. Avauskierroksella kaatui RoPS, jonka jälkeen tilille on kertynyt kaksi tasapeliä ja kaksi tappiota.

Turkulaiset eivät ole tällä kaudella voittaneet kahta ottelua putkeen, mutta eivät myöskään hävinneet. Tämän logiikan mukaan viime kierroksen 0–2-tappio RoPS:lle kuittaantuisi KuPS:n kustannuksella tänä iltana.

Päävalmentaja Shefki Kuqilla on käytettävissään ainakin paperilla yksi sarjan kovimmista hyökkäyskalustoista. Timo Furuholm, Njazi Kuqi, Benjamin Källman ja Macoumba Kandji eivät ole kuitenkaan pystyneet vastaamaan tasaisesti huutoon.

Timo Furuholm on yksi Interin maalintekoon pystyvistä hyökkääjistä.

Interin kokoonpanosta puuttuu keskiviikkona viime pelissä sormensa loukannut ykkösmaalivahti Henrik Moisander.

5 ) KuPS:n pelikieltosaaga jatkuu

KuPS joutui tulemaan viime kierroksella HJK:ta vastaan toimeen ilman Gbolahan Salamia, Solomon Duahia ja Nikko Boxallia kolmikon kärsiessä pelikieltoja. Lisäksi vahvan alkukauden pelannut Urho Nissilä on sivussa loukkaantumisen vuoksi.

Duah ja Boxall palaavat tänään kokoonpanoon, mutta epätietoisuus Salamin kohtalosta kesti pitkään. Kuopiolaisten seurajohto kertoi Savon Sanomille vielä tiistaiaamuna, että hyökkääjä ei ole pelikelpoinen. Näin joukkueen paras maalintekijä ei hypännyt joukkueen bussiin.

Myönteinen kanta asiaan tuli ilmi myöhemmin ja Salami lennätettiin Turkuun. Palloliiton kurinpitovaliokunta kokoontuu torstaina, joten tapahtumat saattavat vielä saada uusia käänteitä.

Loukkaantuneiden lisäksi KuPSin kokoonpanosta puuttuu keskiviikkona varmuudella pelikieltoinen kapteeni Sebastian Sorsa.