Käsittämätön tuomarivirhe Suomessa voi johtaa uusintaotteluun – ”En ole 20 vuoden urallani nähnyt mitään vastaavaa” - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

Käsittämätön tuomarivirhe Suomessa voi johtaa uusintaotteluun – ”En ole 20 vuoden urallani nähnyt mitään vastaavaa”

AC Oulun ja EIFin välinen ottelu sai ratkaisevan käänteen vajaan tunnin pelin jälkeen.

EIFin valmentaja Jens Mattfolk.­

19.6.2017 11:53

Jalkapallon miesten Ykkösen ottelussa AC Oulu–EIF nähtiin harvinainen tuomarivirhe. 56. minuutilla EIFille vihellettiin rangaistuspotku. Sitä seurasi melkoinen sotku.

Keskikenttäpelaaja Felix de Bona laukoi pallon maaliin. Osuma oli viedä raaseporilaiset 1–0-vierasjohtoon, mutta erotuomari Oliver Reitala huomasi EIFin pelaajan juosseen liian aikaisin rangaistusalueelle.

Reitala määräsi rankkarin uusittavaksi. De Bona astui jälleen laukomaan, mutta suorituksessa kesti. ACO:n pelaajat protestoivat useaan otteeseen, ettei pallo ollut pilkulla vaan sen etupuolella. Seurasi lyhyt kalabaliikki, ja yhtäkkiä – pallon ollessa yhä pilkulla – Reitala määräsi epäsuoran vapaapotkun AC Oululle.

”En ole nähnyt vastaavaa”

Vieraiden ilta sai vielä synkemmän käänteen 10 minuuttia myöhemmin. Tuomas Mustonen ampui oululaisille ottelun ainoan maalin, ja hetken jo johtoasemalta vaikuttanut tilanne muuttuikin tappioksi.

– Yli 20 vuoden urallani en ole koskaan nähnyt mitään vastaavaa, harmitteli puhelimitse tavoitettu EIFin manageri Peter Haglund.

Tilanne alkaa videolla ajassa 1.30. Jos kiistanalainen tilanne ei näy selaimellasi, sen voi katsoa tästä.

– Avustava erotuomari kommentoi tilannetta meille hyvin epämiellyttävään sävyyn, mutta ottelun jälkeen Reitala tuli pukukoppiin ja myönsi tehneensä virheen.

Haglundin mukaan EIF on tehnyt protestin tilanteesta ja vaatii ottelun uusimista.

– Mielestäni tämä on ihan selvä juttu. Uusintaottelu määrätään säännöissä. Palloliitolla ei ole aina kyllä selkärankaa viedä näitä tilanteita loppuun saakka.

Esimerkkitapaus ulkomailta

Samankaltainen tilanne nähtiin alle 19-vuotiaiden naisten EM-karsinnassa 2015. Englanti teki Norjaa vastaan samanlaisen virheen kuin EIF rankkarissa eli pelaaja meni liian aikaisin kuudentoista alueelle. Pallo meni silloinkin maaliin, mutta laukausta ei uusittu vaan Norja sai vaparin.

Myöhemmin Uefan kurinpito määräsi ottelun uusittavaksi rankkarista eteenpäin. Tuolloin pelattavana oli vain lisäajan viime hetket. Nyt pelattaisiin yli puoli tuntia.

Haglundin mukaan seuran pitäisi kuulla kahden viikon sisällä valituksestaan. EIF aikoo managerin mukaan viedä tapauksen niin pitkälle kuin on tarpeen, jotta oikeus toteutuisi. Jokainen piste on EIFille kultaakin kalliimpi, sillä se taistelee sarjapaikastaan tiukasti toisen vihreävalkoisen kaksikielisen seuran eli Grankulla IFK:n kanssa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?