Kaksi KuPS-pelaajaa kajosi erotuomariin – omistaja jyrkkänä omilleen: ”Ei voi hyväksyä”

rac

Julkaistu:

veikkausliiga
KuPSin pääomistaja Ari Lahti ei hyväksynyt pelaajiensa rumia temppuja sunnuntaina.
KuPSin ja IFK Mariehamnin välinen Veikkausliigan ottelu sai loppuhetkillä ruman käänteen. IFK johti ottelua 2–1 ja KuPSin tekemä maali hylättiin joukkueen pelaajan rikkeen vuoksi. KuPSin pelaajista Gbolahan Salamin ja Solomon Duahin hermot paloivat täysin.

Duah tönäisi tuomaria selästä ja Salami otti tuomarista kiinni. Erotuomari Jani Laaksonen kuvaili tilannetta ottelun jälkeen lehdistötilaisuudessa ”uhkaavaksi”.

– Sen (hylätyn maalin) jälkeen Duah ajoi minua voimalla selkään, rikkoi siis erotuomarin koskemattomuutta. Yrittäessäni antaa hänelle punaista korttia, Salami piti kiinni käsistä ja vartalosta aika uhkaavasti. Aloin huutamaan, että en pysty liikkumaan tai nostamaan korttia. Siinäkin rikottiin erotuomarin koskemattomuutta. Minulle ei jäänyt muuta vaihtoehtoa kuin antaa punainen kortti, Laaksonen kertoi lehdistötilaisuudessa ottelun jälkeen.

KuPSin pääomistaja Ari Lahti ei sulattanut pelaajiensa toimia. Maanantaina puhelimitse tavoitettu Lahti sanoi ymmärtävänsä, että maalin hylkäyspäätös suututti, mutta silti tuomarin koskemattomuus on ehdoton asia.

– Näin tilanteen televisiosta. Ei tuomarin päätöksistä purnaaminen auta, ja tuomari on ehdottomasti koskematon. Tunteet käyvät kuumana, ymmärrän sen, mutta tämä on ammattilaisjoukkue. Tunteet pitää osata pitää kurissa, Lahti kertoo.

Lahti kertoi olevansa yhteydessä valmentaja Jani Honkavaaraan tapauksen tiimoilta ”kunhan kohu hieman laantuu”. Omistajan mukaan mahdolliset seuran sisäiset kurinpitotoimet ovat valmentajan ja pelaajien välinen asia.

– Tämä on ammattilaisjoukkue, ja pitää toimia sillä tasolla. Tämä ei ole mikään juniorijoukkue, jossa välillä jotkin asiat saattavat unohtua. Tämä on perustavaa laatua oleva asia.

Etenkin Salamin vuosi on ollut vaikea kentän ulkopuolella, sillä hän on joutunut olemaan pitkään erossa perheestään. Salamin vaimo ja lapsi eivät ole saaneet viisumia maahan, ja asia on luonnollisesti painanut mieltä. Lahti ei kuitenkaan halua selitellä asioita kenenkään puolesta.

– Hän on nyt ainakin kaksi ottelua pelikiellossa. Ei voi hyväksyä, että noin hölmöilee.

Edessä pitkä lisäpanna?

Vaikeuksistaan huolimatta Salami on tehnyt neljä maalia 10 ottelussa. Monipuolinen Duah pelaa kenties uransa parasta liigakautta.

On hyvin mahdollista, että kaksikko saa punaisten korttiensa päälle lisäpelikieltoa kurinpitovaliokunnalta. Se selviää aikanaan. Lahti ei usko, että tulossa olisi samanlaista sanktiota kuin esimerkiksi Njazi Kuqille, joka tönäisi erotuomaria vuonna 2004. Hän sai tuolloin peräti puolen vuoden pelikiellon.

– Tämä tapaus oli hyvin erilainen. Ei ollut mistään väkivaltaisuudesta kyse. Kurinpito tietysti päättää asian. Meidän linjamme on, että otetaan se (rangaistus) mikä tulee. Jos se tuntuu ihan kohtuuttomalta, niin sitten harkitaan valitusta. Mutta lähtökohta tietysti on, ettemme me seurana voi hyväksyä tuollaista toimintaa.

Tuplapunainen ja tapa, joilla ne tulivat, oli harmaa pilvi muuten iloisen KuPSin alkukauden yllä. IFK-tappiosta huolimatta joukkue oli sarjassa neljäntenä, ja se voisi rästiottelun voittamalla nousta jaetulle kakkossijalle.

– Mitali on yhä tavoitteemme, ja olemme siinä vauhdissa. Ennen IFK:ta meillä oli pitkä tappioton putki ja peli on ollut hyvää. Tästä jää tietysti harmittava sivumaku. Meillä on kova menestysnälkä. Harmi, että se purkautui tällä tavalla.