VPS:n luotsi paljastaa: ”Haluamme muuttaa jotain, mitä täällä on tehty jo 20 vuotta samalla tavalla” - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

VPS:n luotsi paljastaa: ”Haluamme muuttaa jotain, mitä täällä on tehty jo 20 vuotta samalla tavalla”

Petri Vuorinen on VPS:n päävalmentaja.

Julkaistu: 27.5.2017 11:30

Petri Vuorinen esikuntineen uudisti VPS:n pelitavan.

Petri Vuorisella oli monta rautaa tulessa. Vaasan Palloseura taisteli kiivaasti sarjapaikastaan, mutta hiljattain jatkopestin tehnyt valmentaja suunnitteli pelien ohessa tulevaa.

Hän halusi löytää itselleen aisaparin. Hengenheimolaisen, joka jakaisi samanlaisen jalkapallofilosofian.

Oli lokakuu 2015. Vuorinen ja entinen huippupuolustaja Jani Sarajärvi ajoivat vaasalaiseen hotelliin, jonka neuvotteluhuoneessa kului koko päivä.

Puhetta riitti jalkapallosta mutta myös elämästä yleensä. Vuorinen haki välillä lapsensa koulusta Sarajärven istuessa etupenkillä. Ja puhe jatkui.

Jani Sarajärvi on VPS:n apuvalmentaja.

Uusi vepsulainen pallonhallintaan nivoutuva peli-identiteetti oli saanut alkunsa, ja Vuorinen oli löytänyt hengenheimolaisensa.

– Olin tehnyt taustatyötä eri valmentajista. Tiesin, millä tyylillä Jani oli valmentanut Ylivieskan Palloa Kakkosessa. Hänellä oli futsal-taustaa, ja olin ottanut hänestä muutenkin selvää.

– Halusin tavata vielä kasvotusten ja nähdä, kuinka se toimii, sillä tulisimme jatkossa työskentelemään yhdessä tiiviisti. Sen palaverin jälkeen kaikki oli täysin selvää, Vuorinen kertaa.

Vuorisen valmennustiimiin liittyivät Sarajärven lisäksi pian myös Ville-Pekka Inkilä ja uransa lopettanut Henri Sillanpää. Nelikon visio VPS:n tulevasta pelitavasta oli mahtipontinen.

– Kasassa oli joukko nuoria innokkaita valmentajia. Emme ihan halunneet muuttaa maailmaa mutta halusimme muuttaa ajatuksia jalkapallosta tässä maassa.

Kontrolli. Kun Vuorinen alkaa esitellä pelitapaansa, sana vilahtelee puheissa taajaan. Puhuu hän sitten hyökkäämisestä tai puolustamisesta.

– Jos kontrolloimme pallollista vaihetta ja ylläpidämme hyvää tasapainoa, niin todennäköisyys on suuri, että peli on kontrollissamme. Voimme määritellä pelin rytmiä, ja pallonmenetyksissä olemme jo valmiiksi hyvissä asemissa.

Henri Sillanpää

Vuorinen puhuu pelitavoista ja ajatuksistaan silmät palaen ja innostuneesti. Välillä hän pomppaa seisomaan sijoittumisia tai peliasentoja esitellessään.

Ei epäilystäkään, mies suhtautuu jalkapalloon äärimmäisen intohimoisesti.

– Haluamme muuttaa jotain, mitä täällä on tehty jo 20 vuotta samalla tavalla ja samoilla tuloksilla. Tämä vaatii kaikilta paljon työtä ja paneutumista asioihin.

VPS sijoittui viime kaudella upeasti neljänneksi, ja tällä hetkellä joukkue keikkuu sarjan kärkipäässä. Uudistettu peli-identiteetti tuottaa siis myös tulosta.

– On selvää, että pystymme monen muun joukkueen tavoin taistelemaan jälleen mitaleista. Tulokset ovat tärkeitä, mutta valmentajan työssä hienoa ovat ne tilanteet, kun harjoitellut asiat siirtyvät peliin.

– Tulee tunne, että on pystynyt auttamaan pelaajaa oivaltamaan jotain uutta. Se lienee valmentamisen ydin.