Putkiremontti söi RoPSin taloutta - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

Putkiremontti söi RoPSin taloutta

Rovaniemen Palloseura on tehnyt 2010-luvulla 1,5 miljoonan euron tappiot. Nyt seurajohto vakuuttaa, että kierre on katkaistu.

RoPS on tehnyt tappiota koko tämän vuosikymmenen.­

8.5.2017 12:00

347 918 euroa. Sen verran Rovaniemen Palloseura kertoi maaliskuussa tehneensä tappiota edellisellä tilikaudella.

RoPSin talous on ollut pakkasella koko 2010-luvun. Yhteensä seitsemältä tilikaudelta on kertynyt tappioita lähes 1,5 miljoonaa euroa.

Seuran toimitusjohtaja Petri Jaatinen myöntää, että näin ei voi jatkua.

»Tie on käyty loppuun. Aikaisemmat varat on käytetty. Tänä vuonna kelkan pitää kääntyä», Jaatinen sanoo.

RoPSin talouslukuja tarkastellessa pitää muistaa, että kyseessä on monella tavalla erikoinen seura.

Erikoisuuksien purkamisen voi aloittaa vaikka siitä, ettei RoPS ole osakeyhtiö, vaan ry. Se tarkoittaa sitä, että ilmoitetussa taloudellisessa tuloksessa ovat mukana edustusjoukkueen lisäksi naisten joukkue ja juniorijoukkueet. Molempien budjetit ylittyivät viime vuonna noin 40 000 eurolla.

Sitten tullaan vielä poikkeuksellisempaan puoleen: taloudelliseen tulokseen sisältyvät myös seuran omistaman bingon, taloyhtiön ja mainostoimiston tulokset.

Harvan seuran talous heilahtaa reippaasti esimerkiksi putkiremontista. RoPSille kävi kuitenkin näin viime tilikaudella, kun seura omistamaa kahden liikehuoneiston ja 15 asunnon kerrostaloa Rovaniemen keskustassa rempattiin.

Rovaniemen keskustassa sijaitseva kerrostalo bingoineen on ollut RoPSin talouden kivijalka.­

Ajat muuttuvat. RoPS tunnettiin pitkään vakavaraisena seurana juuri kerrostalonsa ja bingonsa ansiosta.

Bingo on ollut pitkään RoPSin taloudellinen kivijalka, joka on tuottanut satoja tuhansia euroja. Viime vuosina kivijalka on alkanut murentua. Viime vuonna bingon tulos oli ensimmäistä kertaa tappiollinen.

»Budjetoimme bingon tuotoiksi 150 000 euroa, mutta toiminta menikin 50 000 euroa tappion puolelle», Jaatinen sanoo.

Seura on syyttänyt tappioista sitä, että terveystarkastaja kielsi kesällä tupakoimisen bingohallissa. Päätöksellä oli varmasti vaikutusta, mutta tosiasia on myös se, että bingon tuotot ovat pienentyneet jo pitkään. Esimerkiksi vuonna 2014 bingo tuotti 100 000 euroa budjetoitua vähemmän.

Se sukupolvi, jolle bingon pelaaminen oli säännöllinen sosiaalinen tapahtuma, alkaa olla mennyt. Se näkyy suoraan hallin tuloksessa.

»Haastavaa sitä on saada uudestaan tuottouralle. Koko ajan mietimme, mitä muuta tiloihin voisi löytää, joko tukemaan bingotoimintaa tai korvaamaan sen», Jaatinen sanoo.

Kerrostalolle mietitään seurassa nyt muutenkin uutta käyttöä. Tähän asti sen asunnot ovat olleet lähinnä seuran pelaajien käytössä.

»Taloyhtiö tuottaa tappiota, koska pelaajamme asuvat siellä. Voisimmeko löytää heille edullisemmat asunnot muualta? Tarvitseeko kaikkien asua aivan keskustassa?» puheenjohtaja Risto Niva pohtii.

 Taloyhtiö tuottaa tappiota, koska pelaajamme asuvat siellä. Voisimmeko löytää heille edullisemmat asunnot muualta?

Nivan mukaan yksi vaihtoehto olisi vuokrata asuntoja turisteille.

»Rovaniemi on Suomen suurin talvi­turismikaupunki», Niva muistuttaa.

Kerrostalosta on silti ollut vaikeuksien keskellä seuralle suurta hyötyä. Seura on saanut sitä vastaan pankkilainaa. Niva ei suostu kertomaan, kuinka paljon lainaa tarkalleen on, koska edustusjoukkueen osuutta on mahdotonta erottaa talo­yhtiöstä ja seuran muista toiminnoista.

»Satoja tuhansia euroja sitä kuitenkin on», Niva sanoo.

RoPS juhli Veikkausliigan hopeaa syksyllä 2015, mutta taloustilanne on ollut pitkään huono.­

Viime vuoden ylitsevuotavat menovirrat ovat tulleet useasta eri lähteestä. Pelaajapalkkiot ja bonukset ovat päässeet yllättämään seuran monena vuonna, niin nytkin. Budjetti ylittyi yli 150 000 eurolla.

Toinen suuri lovi tuli reissubudjetin pettämisestä. Matkustuskustannukset ylittyivät peräti 89 000 eurolla.

»VR antoi pitkään Palloliiton kautta joukkueille 50 prosentin alennuksen junalipuista. Viime kaudeksi alennus poistui. Se vaikutti joukkueista meihin kaikkein eniten», Niva taustoittaa.

Lista jatkuu edelleen. Lipputulot jäivät budjetoidusta reilusti. Lisäksi koti­otteluiden ja harjoitusten kenttä- ja katsomo­vuokrat pääsivät yllättämään, niitä kertyi tupla­määrä budjetoituun verrattuna.

Jaatisen mukaan RoPS maksaa stadionista tilavuokraa 6 200 euroa kuukaudessa. Kentästä menoja tulee 1 500 euroa ottelua kohden ja 315 euroa harjoitustunnista.

 Suurin este on se, että virkamiehet pelkäävät kentän rikkoutumista. Se on ihan aiheellista, mutta kun tuollainen stadion on rakennettu, pitäisi miettiä, miten sitä pystytään hyödyntämään.

Koska tilavuokra pyörii ympäri vuoden, seuralla on kova tarve keksiä stadionille toimintaa myös talveksi. Jaatinen harmittelee sitä, että talvitapahtumien järjestäminen ei ole onnistunut odotetusti, ja neuvottelut Rovaniemen kaupungin kanssa edistyvät kovin hitaasti.

»Suurin este on se, että virkamiehet pelkäävät kentän rikkoutumista. Se on ihan aiheellista, mutta kun tuollainen stadion on rakennettu, pitäisi miettiä, miten sitä pystytään hyödyntämään.»

Roavaniemen keskuskentän katsomo- ja monitoimirakennus Railo sai viime vuonna arkkitehtuurin Finlandia-palkinnon.­

Madonlukuja lukiessa miettii, onko RoPSin olemassaolo vaakalaudalla. Jaatisen ja Nivan mukaan ei ole. He muistuttavat, että seura on hoitanut moitteettomasti velvoitteensa, oli kyse sitten palkoista, veroista, vuokrista tai vakuutuksista.

RoPSin ydinongelma on ollut yksin­kertainen: seura ei ole pysynyt budjetissa. Kun viime tili­kauden hurjat tappiot julkistettiin, Jaatinen myönsi suoraan, että talouden kontrollointi on ollut huonoa.

Nyt seurajohtajat vakuuttavat, ettei viime vuoden kaltaisia tappioita pääse enää syntymään.

»Samanlaista tilannetta ei enää tule. Meillä on nyt paljon tarkemmat ennusteet», Jaatinen sanoo.

»Vaihdoimme viime syksynä ihan oikeaan tili­toimistoon ja sähköistimme kirjan­pitomme. Meillä on nyt reaali­aikainen seuranta», hän jatkaa.

Myös Niva uskoo siihen, että laiva saadaan käännettyä.

»Mikään ei silti tapahdu sormia napsauttamalla. Menot täytyy pitää kurissa, ja tuloja täytyy saada lisää.»

Kulujen leikkaus on jo aloitettu. Edustus­joukkueen kokonais­budjettia on leikattu puolella miljoonalla. Pelaaja­budjetista on höylätty pois neljännes, 120 000 euroa.

»Lisäksi väkeä on vähennetty, ja bingon puolella on käyty yt:t», Niva listaa.

Hänen mukaansa lainatie on kuljettu nyt loppuun.

»Lainamäärää ei lähdetä enää kasvattamaan.»

Entä jos RoPSin kausi on kaikesta huolimatta taloudellisesti tappiollinen?

»Seuran hallitus on sitoutunut hoitamaan tappiot, jos niitä tulee», Niva vastaa.

Urheilusanomat 18/2017

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?