”Simppeliltä kuulostavia asioita opiskeltu viisi vuotta” – yrityspomot koulivat IFK Mariehamnin pelaajia - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

”Simppeliltä kuulostavia asioita opiskeltu viisi vuotta” – yrityspomot koulivat IFK Mariehamnin pelaajia

IFK Mariehamnin pelaajat saavat oppia uralleen yritysmaailmasta.

IFK Mariehamnin Kristian Kojola paljastaa, että seura on pitkään valmistanut pelaajia henkisesti vaikeisiin tilanteisiin.­

8.4.2017 12:49

Talven kestopuheenaihe IFK Mariehamnin ympärillä on ollut Leicester-ilmiö. Joukkueiden voittamien liigamestaruuksien välille vedettiin yhtäläisyysmerkki – olivathan kummatkin omilla tavoillaan kääpiöitä.

Tällä kaudella Leicester on romahtanut Valioliigassa – ja luonnollisesti IFK on saanut osakseen samoja profetioita. IFK:n luottotoppari Kristian Kojola paljastaa, että seura on pitkään valmistanut pelaajia myös henkisesti vaikeisiin tilanteisiin.

– Me lähdemme aivan nollasta. Meillä ei ole mitään puolustettavaa. Viime vuodesta ei saa pisteitä mukaan, Kojola valottaa.

Kojolan puheet kuulostavat perinteisiltä urheilukliseiltä, mutta niiden takaa kurkistaa monen vuoden oppi. IFK tarjoaa halukkaille pelaajille mentoriohjelmaa, jossa on mukana Ahvenanmaan liikemaailman suuria vaikuttajia. He tukevat ja opettavat pelaajia kaikissa asioissa, joissa he sitä tarvitsevat.

– Olen oppinut mielettömän paljon. Tämä on ollut pitkä prosessi ja huomaan, miten olen kehittynyt ihmisenä ja jalkapalloilijana, Kojola kiittelee.

Kojolan mentori on finanssialan yritys Crosskeyn toimitusjohtaja Thomas Lundberg. Toppari on yksi seitsemästä IFK-pelaajasta, jolla on mentori.

Mentoriin voi olla yhteydessä koska vain, ja ryhmänä he kokoontuvat kerran kuussa.

– Yksi tärkeimmistä teeseistä on, että pitää ymmärtää oma vaikutusalueensa. Pelaaja ei voi vaikuttaa esimerkiksi säähän, kenttään tai tuomariin.

Kristian Kojola juhli viime syksynä IFK Mariehamnin mestaruutta Vilma-tyttärensä kanssa torilla.­

Ei siis puhuta ydinfysiikasta, mutta silti kyse on asioista, jotka urheilijan on tilanteen tuoksinassa helppo unohtaa. Kojolakin muistuttaa, että mentorointi on vain yksi osa isoa palapeliä. Mutta kuten Suomessakin on alettu oivaltaa, henkisen puolen hallinnalla on valtava vaikutus suoritusvarmuuteen.

– Hyvin simppeliltä kuulostavia asioita on opiskeltu viisi vuotta ja vasta nyt alan huomata, miten se tehoaa.

Kun jäljittää mentoriohjelman alkua ja IFK:n menestysputkea, niin hommassa on yhä enemmän itua. Maarianhaminassa pelattiin europelejä ensi kertaa neljä vuotta sitten.

2015 seura voitti Suomen cupin. Kuten nytkin, niin silloinkin odotettiin suvantokautta menestyksen jälkeen.

Yritysjehujen oppi on yksinkertaisuudessaan tehokas ja selkeä: keskity olennaiseen. Se on toiminut.

– Olen oppinut paljon esimerkiksi vastoinkäymisiin reagointiin. Ennen saattoi mennä fiilikset kokonaan huonosta tuomiosta. Cupin finaali on loistava esimerkki. Pelasimme pitkään vajaalla. Olisi ollut helppo vain luovuttaa. Piti antaa vähän enemmän – ja voitimme.

Alkavaan kauteen sekä valmennuksen että mentorien ohje on ollut sama kuin aiemminkin. Huoli käännetään vain niihin asioihin, joihin voi vaikuttaa.

– Olemme saaneet oikeat työkalut. Tästä on ollut paljon apua.

IFK Mariehamn aloittaa kautensa Veikkausliigassa lauantaina kotiottelulla JJK:ta vastaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?