Teneriffalla kasvanut britti isossa roolissa Veikkausliigassa: ”Tiedän, että odotukset kasvavat minua kohtaan” - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

Teneriffalla kasvanut britti isossa roolissa Veikkausliigassa: ”Tiedän, että odotukset kasvavat minua kohtaan”

SJK:n Billy Ions on valmis hyppäämään maalikunkku Roope Riskin saappaisiin.

Billy Ionsille on luvassa kuluvalla kaudella runsaasti vastuuta.­

8.4.2017 10:44

Seinäjoen Jalkapallokerhon Billy Ions tilaa paikallisen kauppakeskuksen kahvilassa teen ja vaihtaa muutaman kohteliaisuuden myyjättären kanssa.

Hyökkääjän juomavalinta, aksentti ja käytöstavat henkivät englantilaisuutta, mutta Ions olisi aivan yhtä hyvin voinut tilata espanjalaistyylisen cortado-kahvin.

Koillisenglantilaisessa Ashlingtonissa vuonna 1994 syntynyt Ions, 23, muutti perheineen Teneriffalle, kun Billy oli viisivuotias.

– Perheeni ihastui Teneriffaan lomamatkoilla. Lopulta vanhempani päättivät muuttaa sinne pysyvästi. Elämä siellä oli mahtavaa. Teneriffa on upea paikka, jossa käyn yhä mielelläni, Ions kertoo.

Eteen tuli yllättävä mahdollisuus

Ions aloitti jalkapallouransa CD Tenerifen juniorijoukkueissa, kunnes palasi 15-vuotiaana kotimaahansa, suurseura Newcastle Unitedin akatemiaan.

Harakoissa ura edustusjoukkueissa ei kuitenkaan urjennut. Ions siirtyi ensin Leedsiin ja päätyi sen jälkeen sopimuksettomien nuorten pelaajien Nike Academy -joukkueeseen, kun eteen tupsahti yllättävä mahdollisuus:

Kaukana Suomen Lapissa pelaava seura tarjosi Ionsille sopimusta.

– Tiesin Suomesta Mikael Forssellin ja Mika Väyrysen mutta en mitään muuta. Yhtäkkiä minulla oli sopimus jonnekin Kemiin, enkä tiennyt yhtään, mitä odottaa, Ions muistelee.

Billy Ions juhli pilkulta tekemäänsä maalia Veikkausliigan avauskierroksen ottelussa FC Lahtea vastaan. Ionsin selässä osumasta riemuitsi Facundo Guichon. Ilonpitoon yhtyi myös Anatole Abang.­

Pohjoisen pimeys masensi Kanarian aurinkoon tottunutta Ionsia, mutta kentällä hän loisti. Ions auttoi PS Kemin kahdessa vuodessa Kakkosesta Veikkausliigaan, ja kesken viime kauden silloinen hallitseva mestari SJK osti hänet riveihinsä.

– Tulo Seinäjoelle oli seuraava askel urallani. Se tuli oikeaan aikaan. Viihdyin loistavasti Kemissä, jossa minua kohdeltiin hyvin. Oli kuitenkin aika lähteä, Ions sanoi.

”En tunne ylimääräistä painetta”

Ions sopeutui nopeasti SJK:hon ja teki syksyn aikana viisi maalia. Hänen ja maalikuninkuuden voittaneen Roope Riskin yhteistyö toimi mainiosti. Ions rynni vasemmalta laidalta ja Riski keskeltä.

Kauden jälkeen Riski muutti Saksaan, ja SJK:n uusi valmentaja Sixten Boström on käyttänyt Ionsia keskushyökkääjänä.

– Roope on upea pelaaja. Nyt hän on poissa, ja tiedän, että odotukset kasvavat minua kohtaan. Minulta halutaan maaleja ja tuloksia, Ions sanoo.

– En kuitenkaan tunne siitä ylimääräistä painetta, vaan yritän päästä taas seuraavalle tasolle, taistella jokaisessa ottelussa ja auttaa joukkuetta. Olen ehdottomasti valmis siihen.

Ions aloitti liigakautensa maalilla. Hän osui itse hankkimastaan rankkarista FC Lahtea vastaan. Lauantaina britti janoaa taas maaleja, kun SJK pelaa Vaasassa Pohjanmaan derbyn VPS:ää vastaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?