Veikkausliiga

HJK:n tähti Demba Savage on jo puolisuomalainen, mutta piimä jätti ikuisen kammon – ”Ei enää sarvisaunaa”

Julkaistu:

Veikkausliiga
Gambialainen Demba Savage palasi tuttuihin maisemiin Helsinkiin.
HJK on tällä veikkausliigakaudella sekoitus uutta ja vanhaa. Tuoreet täsmähankinnat (mm. Moshtagh Yaghoubi) vahvistavat suosikkiasemaa.

Vanhaan kaartiin kuuluu Ruotsista Klubiin palannut laitalinkki Demba Savage. Gambialainen Savage ei istu stereotypiaan afrikkalaisesta futaajasta.

Hän ei ryntää ensimmäisenä tanssimaan fanien eteen niin kuin HJK:n viime kauden pakki Taye Taiwo, joka otti heti pukukopin haltuun. Pääasia on, ettei Savage ole ujo kentällä. Siitä kielivät kausilla 2008–2015 syntyneet 64 liigamaalia.

Kentän ulkopuolella maalitykki on Ruotsin-vuotensa (Häcken) jälkeen tyytyväinen.
Mainos (Teksti jatkuu alla)
Mainos päättyy

– Koti-ikävästä ei ollut kyse. Yhtäkkiä minulle valkeni Göteborgissa, etten ollut onnellinen ja tarpeeksi sitoutunut, Demba kertoi istuessaan kotisohvallaan.

Niinpä laitakiituri pakkasi maaliskuun alussa kimpsunsa ja palasi tuttuihin ympyröihin. Savage asuu tyttöystävänsä kanssa Länsi-Pasilassa.

Seiskan ratikka kolistelee lähes kotiovelle ja vie miehen kotistadikalle, jonka uusi nimi on Telia 5G -areena.


Vaikka futismaailma vilisee pelaaja-agentteja, Savagen päätyminen Suomeen oli sattumien summa. Kokkolalainen pubinpitäjä Allan Saarukka näki 2005 pääkaupunki Banjulissa pitkänhuiskean Dawda Bah’n ja vihjasi KPV:lle, että siinä olisi pelimies.

Bah vinkkasi KPV:lle Savagesta, joka saapui kylmään Pohjolaan maaliskuussa 2006. Demba oli tuolloin 17-vuotias.

– Katsoin lentokoneen ikkunasta ulos ja joka puolella näkyi vain valkoista maisemaa. Soitin äidilleni ja kerroin, että haluan palata kotiin. Äitini kannusti jäämään, sillä olin aina haaveillut ammattilaisen urasta.

Bah ja Kokkolasta kotoisin oleva pelaaja-agentti Tapio Raatikainen olivat sopivia isähahmoja Demballe, jonka elämä asettui vähitellen uomiinsa. Pahimman kulttuurisokkinsa Savage koki siirtyessään ensi kertaa HJK:hon 2012.

Tulokaspelaajat valmistivat vanhan perinteen mukaisesti joukkuekavereille ns. sarvisaunaillan, jossa rookiet joutuvat suorittamaan huumoripitoisia tehtäviä.

– En juo alkoholia, mutta silloin join ensi kertaa elämässäni piimää. Olin sairas sen jälkeen viisi päivää. Antti Muurinen oli koutsi. Hän sanoi, että ei enää koskaan sarvisaunaa Demballe.


Viime elokuussa KuPS haki Töölöstä 3–2-vierasvoiton, kun gambialainen Tijan Jaiteh osui lisäajalla stadilaisverkkoon.

– Minä, Dawda ja Tijan olemme kaikki kotoisin samalta kadulta Banjulista (Perseverance Street). Pelasimme hiekkaisella kadulla niin, että hermostutimme naapurit. Soitin heti KuPS:n voiton jälkeen Tijanille ja toruin häntä voittomaalista, Savage muisteli.

Sisukkuus palkittiin. Gambialaispojat toteuttivat miljoonien afrikkalaispoikien unelman ja pääsivät ammattilaisiksi. Savage ei ole unohtanut juuriaan, sillä afrikkalaiseen tapaan hän lähettää osan palkastaan läheisilleen.

Savage, 28, ymmärtää taktiikkapalaverit myös suomeksi, mutta Suomen passia hän ei ole vielä hakenut.

– Kielikoe on niin vaikea.


HJK-fanit saivat takaisin yhden suosikeistaan, joka muistetaan kahdesta hyvästä europelistä 2014 (kotona Apoelia, vieraissa Rapid Wieniä vastaan).

– Nyt ainoa fokukseni on voittaa pokaaleja!

Suomessa kasvatettu gambialainen

Sambialainen Zeddy Saileti oli ensimmäinen afrikkalaispelaaja Veikkausliigassa. Saileti tuli RoPSiin kaudelle 1994. Pitkä ura napapiirillä päättyi vähemmän kunniakkaasti sopupelisoppaan.

Obiora Aniche hääri HJK:ssa 1995–97. Nigerialainen pelasti maalillaan Klubin liigapaikan karsinnassa Hankoa vastaan 1996.

1990-luvun päivistä pelaajien tarjonta on räjähtänyt. HJK-väen sähköposteihin singahtaa päivittäin yhteydenottoja pelaajilta ja agenteilta.

Aika ajoin herää keskustelu pääsarjan ulkomaalaisten futaajien määrästä. Savagen paluu Stadiin sopi hyvin HJK:lle, sillä gambialainen on yksi 28:sta Suomessa kasvatetusta pelaajasta.

SK-pelaajan (home grown) määritelmän täyttää, jos on viettänyt vähintään kolme vuotta suomalaisseurassa ikävuosien 12–21 välillä. Palloliiton säännöt määräävät, että ainakin puolet kokoonpanon jäsenistä täytyy olla SK-pelaajia.

Demba Savage

Syntymäaika: 17.6.1988

Syntymäpaikka: Banjul, Gambia.

Seurat: Gambia Ports Authority, KPV 2006–08, Honka 2008–12, HJK 2012–15, Häcken 2016, HJK 2017– (2+1-vuotinen sopimus).

Saavutuksia: Liigamestaruus HJK:ssa 2012–14, Suomen cupin voitto 2014. Ruotsin cupin voitto Häckenissä 2016. Häcken löi Malmön sen kotikentällä rp-kisan jälkeen. Teki finaalissa maalin varsinaisella peliajalla ja pilkkukisassa.

Muuta: Kannattaa Manchester Unitedia ja FC Barcelonaa. Vaihtoi paidan Andres Iniestan kanssa kesän 2014 harjoituspelin jälkeen. Kummankin selässä oli numero 8.

Erikoista: Voitti Gambian kakkosliigan maalipörssin 16-vuotiaana.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt