Valmentaminen harmaannutti Shefki Kuqin – ”On tässä ollut monta unetonta yötä” - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

Valmentaminen harmaannutti Shefki Kuqin – ”On tässä ollut monta unetonta yötä”

”Suomen Special Oneksi” itsensä ristinnyt Shefki Kuqi myöntää olleensa kovilla valmennusurallaan.

Shefki Kuqi valmentaa alkavalla Veikkausliigan kaudella FC Interiä.­

3.4.2017 10:34

Shefki Kuqi on ruskettunut. Interin veikkausliigakauden viimeistelyleiri Kyproksella sujui aurinkoisissa merkeissä.

Nelikymppinen entinen maajoukkuepeluri näyttää muutenkin hyvinvoivalta istuvassa puvussaan. Kuqi juoksee joukkuetreenien jälkeen itsekin pitkiä vetoja. Valmentaja näyttää pelaajilleen esimerkkiä.

Mutta yksi asia on lyhyessä muuttunut. Kuqin hiukset ovat harmaantuneet kolmessa vuodessa merkittävästi. Onko suomalaisen jalkapallojoukkueen valmentaminen noin stressaavaa?

– On tässä ollut monta unetonta yötä, Kuqi huokaa, mutta hymyilee itsekin kuontalonsa muutokselle.

Tältä näytti Shefki Kuqi 10 vuotta sitten. Hän treenasi tuolloin Huuhkajien kanssa Pallokentällä.­

Kuqin suurin stressi purkautui viime kauden lopussa, kun hän onnistui säilyttämään Interin nipin napin Veikkausliigassa joukkueen kaadettua karsinnassa TPS:n.

Ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa hän risti itsensä ”Suomen Special Oneksi”. Hän sanoo nyt viitanneensa itsensä tavoin harmaantuneeseen José Mourinhoon, koska tunsi olleensa syntipukki kaikessa, mitä ikinä tekikin.

Jos PK-35 pelasi hyvin, se oli José Riveiron ansiota. Jos asiat menivät huonosti, vika oli hänen. Interissä kukaan ei puhunut kesken kauden lähteneestä Job Dragtsmasta, vaan hänestä.

– Nyt varmaan Fabrizio on Interin takana, hän sanoo.

Kuqi viittaa kakkosvalmentajaansa Fabrizio Piccaretaan, johon hän tutustui Uefan valmentajakursseilla Skotlannissa.

Italialainen on työskennellyt monta kautta temperamenttisena tunnetun Paolo Di Canion apurina. Kumman kanssa hänellä on helpompaa, sinun vai Di Canion?

– Hahhaaa. Toin hänet, koska kaveri ymmärtää jonkin verran jalkapallosta, Kuqi naurahtaa.

Shefki Kuqi otti Interin ohjat kesken viime kauden.­

Hän on valmentajaurallaan käännekohdassa, mutta myös ensimmäistä kertaa organisaatiossa, jossa tausta-asiat ovat enemmän tai vähemmän kunnossa. Resurssit ovat aivan toista luokkaa kuin Hongassa ja PK-35:ssä.

Siksi Kuqi on rakentanut ympärilleen ison valmennustiimin. Varsinkin fysiikkapuoli on hänelle tärkeää. Siksi Los Angeles Lakersissakin työskennellyt Marko Yrjövuori pestattiin fysiikkavalmentajaksi.

– Minulla on nyt staffia. Fysiota ja hierojaa. Pelaajille pitää pystyä näyttämään, että heistä pidetään huolta. Että he ovat tärkeitä. Jätkät paiskivat joka päivä töitä, eikä heitä voi laittaa treenien jälkeen jonottamaan, että pääsisivät hierontaan, Kuqi sanoo.

Shefki Kuqi haluaa pitää pelaajistaan hyvää huolta.­

Kun Kuqi otti viime kaudella Interin komentoonsa, joukkue jaksoi seurapomo Stefan Håkansin mukaan juosta vain pelin 20 ensimmäistä minuuttia.

Nyt esimerkiksi Saksasta palannut hyökkääjä Timo Furuholm kertoo olevansa paremmassa kunnossa kuin koskaan Suomessa pelatessaan.

Kuqi sanookin joukkueen näyttävän nyt sellaiselta, mitä hän haluaa. Asia konkretisoitui Kyproksen-leirillä, jossa parit treenit pidettiin rannalla.

– Oli hieno katsoa, kun pelaajat olivat hyvässä tikissä eikä tarvinnut miettiä, että tuon pitää pudottaa viisi kiloa ja tuon kuusi, Kuqi sanoo.

Hän toivoisi saavansa ryhmäänsä vielä kaksi pelaajaa, jolloin joukkue olisi Kuqin mukaan valmis taistelemaan jopa mestaruudesta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?