Entiseltä Veikkausliigapomolta paljastus futislegenda Ronaldosta uutuuskirjassa: ”Meillä oli sopimus valmiina” - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

Entiseltä Veikkausliigapomolta paljastus futislegenda Ronaldosta uutuuskirjassa: ”Meillä oli sopimus valmiina”

Joukot Harjunpää ja Pakarinen ottivat loppuvuonna 2004 ohjakset FC Hongan miesten jalkapallon edustusjoukkueesta. Taival oli värikäs nousuineen ja laskuineen.

Jouko Harjunpää paljastaa uutuuskirjassa, että brasilialaisen jalkapallotähti Ronaldon kanssa oltiin jo hiomassa sopimusta Suomeen saapumisesta.­

27.3.2017 11:04

Pakarisen osalta tarinan loppuluvut kirjoitettiin 2011, mutta Harjunpää sinnitteli vielä kolme vuotta pidempään.

Nykyään Hongassa on uudet omistajat, ja seura nousi viime syksynä Ykkösdivariin. Tavoitteena sillä on palata mahdollisimman pikaisesti Veikkausliigaan.

Hongan duon ja monen muun suomalaisen urheilujohtajan tarina avataan maanantaina julkaistussa Tero Auvisen ja Arto Kuuluvaisen kirjoittamassa Urheiluseurojen sisäpiirissä - Tarinat tunteen takana -kirjassa (Alma Talent).

Kaksikko puhui toiminnan aloittaessaan isoista asioista ja maalaili jälkikäteen arvioituna täysin epärealistisia haavekuvia, mutta ei sellainen niin tavatonta urheilussa ole – itse asiassa jopa hyvinkin yleistä. Hinta on yleensä kova. Monesti menevät seuran rahat, sitten omat ja lähipiirin ja lopuksi monen osalta terveys.

Taustalla on lähes aina epärealistista budjetointia, joka perustuu olettamuksiin tai epäammattimaiseen kassanhallintaan.

Monta asiaa Joukotkin tekisivät varmasti toisin, jos vielä vaikuttaa voisivat.

– Meidän olisi pitänyt ottaa tiukempi kontrolli urheilupuolen tekemiin sopimuksiin, mutta olimme aivan liian sinisilmäisiä ja hövelejä, Harjunpää muistelee kirjassa aikaa, kun pelaajasopimusten summat karkasivat ja samaan aikaan pelaajamyynti Espoosta Eurooppaan sakkasi.

Harjunpää kertoo kirjassa matkasta Brasiliaan 2009. Tuolloin Hongassa vaikutti apuvalmentajana brasilialainen Carlos Oliveira, joka tunsi paljon sikäläisiä pelaajia.

– Liikuimme paikasta toiseen limusiinilla. Tuntui, kuin olisimme olleet isojakin seurajohtajia, Harjunpää kertoo.

Hotellissa ollessaan hän sai soiton huoneeseensa. Careca ja Ronaldo halusivat tavata. Siis kyllä, kaksi brasilialaisen jalkapallon suurta legendaa! Oliveira tunsi heidät Harjunpään mukaan henkilökohtaisesti.

Brasilialainen Ronaldo on yksi suurista jalkapallolegendoista. Kuva MM-kisoista vuodelta 2006.­

Yhteisen illallisen aikana Harjunpää heitti ilmaan ajatuksen, että pelaajauransa ehtoopuolella oleva kaksinkertainen maailmanmestari ja maajoukkueensa toiseksi paras maalintekijä Pelén jälkeen pelaisi Hongassa yhden Veikkausliigapelin.

Kirjan mukaan asiasta lyötiin kättä päälle.

– Sopimus arkistoitiin mappiin Hongan toimistolla, jossa se oli vielä vuonna 2014 ollessani siellä virkaa tekevänä toimitusjohtajana, Tero Auvinen, toinen kirjan kirjoittajista, kertoo.

Espooseen Ronaldo ei kuitenkaan koskaan saapunut. Järjestämättä jäi liigaspektaakkelin lisäksi myös jalkapalloleiri, joka olisi kantanut Ronaldon ja Carecan nimeä.

– Samaan aikaan ilmeni stadionhankkeessa Espoon kaupungin kanssa isoja ongelmia, ja me jouduimme resurssien puutteen vuoksi valitettavasti Hongan osalta perumaan suunnitellut juniorileirin ja ottelun, Harjunpää harmittelee kirjassa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?