”Suomen trumpismia” – Liigaseuran pomolta tiukkaa tekstiä tähtipelaajan perheen kohtelusta - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

”Suomen trumpismia” – Liigaseuran pomolta tiukkaa tekstiä tähtipelaajan perheen kohtelusta

Kuopion Palloseuran pääomistaja Ari Lahti on ottanut voimakkaasti kantaa nigerialaisen tähtipelaajansa Gbolahan Salamin perheen kohteluun.

Gbolahan Salamin perhe ei pääse vierailemaan Suomeen. KuPSin pääomistaja Ari Lahti on asiasta suunniltaan.­

10.2.2017 10:27

KuPSin hyökkääjätähti Gbolahan Salamin perhe ei pääse Suomeen vierailemaan. Nigerialaisen Salamin vaimolta ja lapselta on evätty turistiviisumi jo kahdesti.

Päätöksen perusteena oli se, ettei vaimon ja lapsen poistumisesta EU-alueelta viisumiajan umpeuduttua voida olla varmoja. Viime kaudella 14 liigamaalia ampuneella Salamilla on reilun vuoden ikäinen poika.

Nyt tilanteeseen otti kantaa seuran pääomistaja Ari Lahti. Hän kirjoitti Twitterissä, että päätös evätä perheen viisumi on käsittämätön.

En ymmärrä Suomen "trumpismia" Salamin tapauksessa. Salami tekee rehellistä ja hyvää työtä täällä, mutta perhe ei saa käydä Suomessa!? #kups— Ari Lahti (@ari_lahti) February 9, 2017

Jos Lahden tviitti ei näy, katso se tästä.

– En ymmärrä Suomen ”trumpismia” Salamin tapauksessa. Salami tekee rehellistä ja hyvää työtä täällä, mutta perhe ei saa käydä Suomessa!? Lahti kirjoittaa.

KuPSin pääomistaja Lahti on pankkiiri, joka on jalkapallon lisäksi toiminut näyttävästi myös kulttuurielämässä. Lahti on Guggenheim Helsingin tukisäätön hallituksen puheenjohtaja.

Trumpismilla Lahti viitannee Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin päätökseen kieltää maahantulo USA:han seitsemästä muslimimaasta. Nigeria tosin ei ollut Trumpin listalla. Maan valitustuomioistuin kieltäytyi asettamasta maahantulokieltoa takaisin voimaan torstain ja perjantain välisenä yönä Suomen aikaa.

Salami oli viime kaudella liigan parhaita pelaajia.­

Salami saattaa lopettaa

KuPSin toimitusjohtaja Jarmo Heiskanen kommentoi torstaina tilannetta Ilta-Sanomille ja kertoi, ettei Salami ole pystynyt viime aikoina nukkumaan ollenkaan.

– Hän sanoi minulle suoraan, ettei voi elää näin ja että hän lopettaa jalkapallon, jos ei näe perhettään. Hän pelkää, ettei hänen poikansa enää tunne häntä, Heiskanen sanoi.

KuPS yritti monin keinoin todistaa viisumeista päättävälle Suomen Nigerian suurlähetystölle, että Salami pystyy elättämään perheensä, ja että he poistuvat maasta ajallaan.

– Lähetimme suurlähetystöön myös pelaajasopimuksen, Salamin osoitetiedot Kuopiossa ja palkkatodistuksen, joka osoittaa hänen tienaavan niin paljon, että pystyy helposti elättämään perheensä.

Heiskasen mukaan Nigerian pääkaupungissa Lagosissa asuva Salamin vaimo pyörittää myös omaa yritystä, minkä vuoksi hänellä ei ole aikomusta jäädä Suomeen pysyvästi.

– Sen vuoksi he hakivat nimenomaan turistiviisumia. Heidän työnsä ja elämänsä ovat Nigeriassa.

KuPS aikoo valittaa kielteisestä päätöksestä. Jos valitusprosessi ei tuo toivottua tulosta, Salami saattaisi nähdä perheensä seuraavan kerran vasta kauden päätyttyä marraskuussa.

Ulkoministeriön maahantulo- ja passiyksikön vastuuvirkamies Timo Täyrynen ei Ilta-Sanomien haastattelussa torstaina osannut suoralta kädeltä nimetä syytä, minkä vuoksi Salamin perhettä ei päästettäisi maahan. Hän sanoi, ettei tunne tapausta ollenkaan.

– Suomi ja kaikki jäsenmaat ovat olleet yleensä tosi joustavia mitä tulee ulkomaalaisiin pelaajavahvistuksiin. Nyt on joku tuntematon syy, miksi vierailu ei ole toteutunut, Täyrynen totesi.

Täyrynen suositteli, että Salamin perhe tekisi päätöksestä oikaisuvaatimuksen.

– Voin sanoa, että se menee aika nopeasti käsittelyyn. Voin sanoa lakimiehillemme, että katsovat sen heti, kun se tulee. Jos mukana on pieni lapsi, heille pyritään antamaan etusija. Meillä ei ole mitään tarvetta estää kenenkään tavallisen ihmisen liikkumista, Täyrynen sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?