Veikkausliiga tyri poikkeuksellisen messevästi

Julkaistu:

Veikkausliiga
Veikkausliigan otteluohjelma sisälsi ikävän viestin: tasatahtista sarjaa ei haluttu tänä vuonna edes yrittää, kirjoittaa Lari Vesander.
Itsensä vakavasti ottavissa palloilusarjoissa on kaksi kirjoittamatonta sääntöä.

1) Viimeinen kierros pelataan yhtaikaa.

2) Avauskierros pelataan yhdessä nipussa – jos ei täysin yhtaikaisesti, niin ainakin saman viikonlopun aikana.

Syyt ensimmäiseen sääntöön ovat ilmiselvät ja urheilulliset. Toiseen sääntöön päädytään jo ihan puhtaalla järjenkäytölläkin: Kauden alkaminen on juhlatapahtuma, johon halutaan normaalisti kaikki sarjan joukkueet mukaan, ihan jo (media)huomionkin maksimoimiseksi.

Tai on päädytty jokseenkin kaikkialla muualla kuin Veikkausliigassa. Liiga julkisti tänään otteluohjelmansa, jossa paljastui, että pääsarja potkaistaan liikkeelle keskiviikkona 5. huhtikuuta tasan kahden ottelun voimin. Muut joukkueet seuraavat perässä sitten, kun seuraavat eli näillä näkymin kolmen, viiden tai seitsemän päivän päästä.

Toisin sanoen liiga tyri mahdollisuutensa kaikkien yhteiseen alkuun poikkeuksellisen messevästi.

Veikkausliiga on tunnettu rytmihäiriöisistä otteluohjelmistaan, jotka muuttavat sarjan joukkueiden vertailun käytännössä mahdottomaksi viimeistään heinäkuussa. Nyt samassa on onnistuttu jo huhtikuussa. Jo kuusi päivää liigan alkamisen jälkeen ollaan tilanteessa, jossa puolet joukkueista on pelannut kaksi ottelua, neljä yhden ja kahden kausi on vielä aloittamatta. Ja tämä siis ennen mahdollisia ottelusiirtoja.

Tynkäaloitusta on perusteltu eurocupiin selviytyneiden joukkueiden kiireillä. Selitys ontuu. Neljä joukkuetta olisi varmasti pystytty huomioimaan myös avauskierrosta uhraamatta. Otteluohjelman ikävä viesti on, että normaalia, helposti seurattavaa tasatahtista liigaa ei haluttu tänä vuonna yrittää, kirjaimellisesti, edes vähää alusta.

Ohjelmaan on kätketty myös paljon muita veikeyksiä. Esimerkiksi HIFK:lla on kesä–elokuussa 51 päivän putki, jonka aikana se pelaa seitsemästä ottelustaan vain yhden kotikentällään. Hallitsevalle mestarille IFK Mariehamnille on puolestaan aseteltu lokakuun ratkaisuhetkille kolmen vieraspelin putki. Lisäksi pelejä on siroteltu kaikille viikonpäiville ja kaikkiaan seitsemälle eri alkamisajalle iltapäiväkahdesta iltakahdeksaan, mikä ei ainakaan helpota sarjan seuraamista.

Rytmihäiriöiseen alkuohjelmaan on kätketty myös todellinen pommi. Jos PS Kemi ei pysty kohtaamaan HIFK:ta kotikentällään 8. huhtikuuta, voidaan päätyä tilanteeseen, jossa Kemi aloittaa liigakautensa vasta 22. huhtikuuta. Toisin sanoen 17 päivää avauskierroksen jälkeen, kun monella joukkueella on jo kolme ottelua plakkarissa.

Tämä vaatisi toki sellaiset pakkaset, ettei Kemi voisi pelata edes askeettisella varakentällään Karihaaran tekonurmella. Silti on vaikea kuvitella, että mikään muu pääsarja edes harkitsisi tällaisen riskin ottamista.

Ja vaikka kaikki huhtikuun ottelut saataisiinkin pelattua suunnitellusti, oltaisiin 28. päivä tilanteessa, jossa PS Kemillä on kaksi ottelua pelattuna ja SJK:lla taas viisi – ja muilla sitten jotain siltä väliltä.

Kommentit

    Näytä lisää
    Kommentointi on päättynyt