Pienet resurssit ovat tragedia ja onni – pelkkien eurojen avulla ei pysty jyräämään Veikkausliigassa - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

Pienet resurssit ovat tragedia ja onni – pelkkien eurojen avulla ei pysty jyräämään Veikkausliigassa

Veikkausliigalla kävi taas satumainen onni, mutta mitä IFK Mariehamnin mestaruus kertoo sarjasta? kysyy Saku-Pekka Sundelin.

24.10.2016 14:38

Veikkausliigalla on onnea. Jos viime kauden piti olla draaman kaareltaan historian jännittävin Veikkausliigassa, oli 205 päivään turboahdettu vuoden 2016 versio edellistäkin sykähdyttävämpi jatko-osa.

”Kaikkien aikojen veikkausliigakausi II” päättyi Maarianhaminan ihmeeseen. Koko kauden päätösmaalin iski Diego Assis Ahvenanmaalla. Niin sen lopulta pitikin mennä. Kolmososaa odotellessa.

Jo kauden 2016 avannut huhtikuun ensimmäinen lauantai oli lupaava. Ensin Atomu Tanaka puski Helsingissä Jani Lyyskin edestä HJK:n voittomaalin. Siinä vaiheessa oli vaikea nähdä Lyyskiä nostamassa puoli vuotta myöhemmin mestaruuspystiä.

Avauskierroksen toisessa ottelussa talven komeetta PK-35 Vantaa hävisi RoPSille 3–4 johdettuaan ottelua jo peräti 3–0.

Ero ensimmäisen kierroksen häviäjissä oli lopulta mahdollisimman suuri. IFK Mariehamn kokosi rivinsä ja voitti sensaatiomaisesti Suomen mestaruuden. PK-35 hajosi käsiin, eikä välttämättä jatka edes Ykkösessä. Miten se ylipäänsä sai liigalisenssin?

Rauniot taakseen jättänyt Shefki Kuqi saattaa pudottaa vielä toisenkin seuran, mikäli Inter häviää TPS:lle kaksiosaisen karsinnan. Ja totta kai kausi 2016 päättyy Turun derbyyn.

Vain 45 euron tähden

Jos kauden 2016 suurin tarina oli omintakeinen ja jopa kotikutoinen joukkue pieneltä demilitarisoidulta saarelta, oli sarjassa lukuisia kiehtovia sivujuonteita.

Vakuuttavasti aloittanut HJK hyytyi taas mystisesti europelien jälkeen. Sonera-stadionilla alkanevat jo maanantaina vakavahenkiset kehityskeskustelut, joissa Mika Lehkosuonkin pää on vadilla.

Mika Lehkosuon valmentama HJK ylsi hopealle.­

Mestaruuttaan puolustanut SJK oli onnistua tyrimään koko kautensa toimiston hutiloinnilla. Osalta joukkueen pelaajilta puuttui Suomen cupin ja Veikkausliigan avausottelussa 45 euron arvoiset pelipassit.

Cupin ottelun voiton joukkue sai pitää, mutta sarjassa se menetti samasta virheestä kolme pistettä. Koomisinta on, että SJK voitti lopulta Suomen cupin. PS Kemi valmistautuisi nyt liigakarsintaan ilman SJK:n sekoilua.

Kauden alla putoamaan tuomittu ”raksajengi” Ilves oli kiinni jopa mestaruudessa vielä kaksi kierrosta ennen loppua. Jarkko Wiss lateli aiheesta lakonisia piikkejään joka suuntaan.

Petri Vuorisen VPS ihastutti modernilla tiki-taka-jalkapallollaan.

Nuoret Mikael Soisalo, Robert Taylor, Matej Hradecky, Jasse Tuominen ja Juho Pirttijoki löivät läpi tavalla, joka antaa edes pientä uskoa suomalaisen jalkapallon tilaan.

Onko sarjan taso heikko?

Se, että pienen budjetin Ilves voi kamppailla mitaleista ja piskuinen IFK Mariehamn vie koko Veikkausliigan on herättänyt keskustelua sarjan tasosta.

Kertooko tällainen Veikkausliigan surkeudesta? Tuskin. Se kertoo siitä, että suurimman budjetin seurat HJK ja SJK eivät ole onnistuneet läheskään resurssiensa edellyttävällä tavalla.

Katselin viikko sitten maanantaina Tammelan nurmen sivurajan tuntumassa nuoren Soisalon ja maailmaa nähneen Taye Taiwon 90 minuutin kamppailua.

Mietin, olisiko putoajasuosikin nuori tulokas pärjännyt kymmenen vuotta sitten yhtä hyvin pelaajaa vastaan, jota Marseille kosi riveihinsä vielä kesällä. Epäilen.

Onko sittenkin niin, että muut ovat myös kuroneet kiinni eroa kärkeen? Veikkausliigan tragedia ja onni ovat sarjan verrattain pienet resurssit. Se tarkoittaa samalla, ettei kukaan jyrää pelkkien eurojen avulla, vaan asiat viimeisen päälle pieteetillä tekemällä voi myös menestyä.

IFK Mariehamnin tulokasvalmentaja Peter Lundberg on sanonut salaisuutensa olevan tieto. Tieto on nykyään helposti kaikkien saatavilla, kysymys on siitä kuka osaa sitä parhaiten hyödyntää.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?