Veikkausliigan pelitahti on este suomalaisen jalkapallon kehitykselle - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

Veikkausliigan pelitahti on este suomalaisen jalkapallon kehitykselle

Suomen Veikkausliigaa pelataan rajummalla tahdilla kuin muita eurooppalaisia pääsarjoja. Otteluruuhka estää sarjan kehitystä.

RoPSin Albert Prosa pyrki Ilveksen Mika Hilanderin vartioimalle maalille Pavle Milosavljevicin estellessä Veikkausliigan ottelussa Tammelan stadionilla.­

20.9.2016 12:00

Veikkausliiga palasi ryminällä maa­joukkuetauolta. Kaikki joukkueet pelasivat kahdeksan päivän sisällä kolme ottelua. Kahden ensimmäisen ottelun välissä oli vain kaksi lepo­päivää. Se on liian vähän.

»On tutkittu, että kolmen pelin viikkona loukkaantumisriski on viisinkertainen verrattuna yhden ottelun tahtiin. Ei siinä ole harjoittelun kanssa paljon tekemistä. Korkeintaan taktisia harjoitteita, ei kehittävää treeniä», SJK:n fysiikka­valmentaja Juha-Jaakko Ulvila sanoo.

Suomalaisen sarjajalkapallon ongelmat on tunnistettu. Siksi Veikkausliigan kestoa on viime vuosien aikana venytetty molemmista päistä.

Tällä kaudella europeleihin osallistuneet joukkueet aloittivat kautensa viikkoa muita ennen. Suomen cup poistuu kahdella ylimmällä sarjatasolla kesän ohjelmistosta. Se korvaa liigacupin ennen kauden alkua.

Uudistukset ovat oikeansuuntaisia, mutta ovatko ne vieläkään riittäviä? Suomen ottelutiheys on yhä Euroopan sarjojen kiihkein. 205 päivän sisään on ahdettu peräti 33 peliä, kun vaikkapa Tanskassa otellaan 26 kertaa 248 päivässä. Ruotsissa pelejä on kolme vähemmän sarjakauden kestäessä kaksi viikkoa pidempään.

TIUKEMPI pelitahti lisää vammariskiä, mutta vähentää tutkitusti esimerkiksi maalimääriä. Pelin tempo, yleinen taso ja sarjan kiinnostavuus heikkenevät. Lisäksi sarjakauden aikana on paljon palauttavia ja ylläpitäviä harjoituksia kehittävien sijaan.

 Jääkiekkoa voi pelata tällaisella tahdilla, mutta ei jalkapalloa.

»Pelaajien on vaikea kehittyä pelikaudella, koska se on lähinnä tarkkailua ja selviytymistä. Sellaista varpaillaan oloa. Meilläkin on paljon nuoria pelaajia, joita olen joutunut kuormittamaan liikaa, koska rosterimme ei ole iso. Harvalla Suomessa on. Pelaaminen menee silloin varovaiseksi», FC Lahden valmentaja Toni Korkeakunnas sanoo.

»Jääkiekkoa voi pelata tällaisella tahdilla, mutta ei jalkapalloa. Ottelu on tärkein mittari ja tapa pelaajille kehittyä. Jos pelejä tulee liian kovalla tahdilla, se tappaa liigan tason täysin», hän jatkaa.

Kärsijöinä ovat pelaajat. Nuorten lisäksi myös sellaiset, jotka ovat urallaan kärsineet vammoista.

»Oma talveni meni hienosti, ja ajattelin kauden kynnyksellä, että pystyisin pelaamaan kuten Mikko Hauhia kauden kaikki pelit alusta loppuun. Eihän se niin mennyt. Onhan kolmen pelin viikko aika hurja ja haastava – ainakin minulle», VPS:n puolustaja Veli Lampi, 32, sanoo.

Sveitsissä, Hollannissa ja Ukrainassa pelanneen Lammen mukaan Veikkaus­liigan ottelumäärä on hyvä, mutta rytmissä vieläkin soviteltavaa. Ryppäitä tulee edelleen liikaa.

»Meillä on onneksi hyvä ymmärrys valmennuksen kanssa. Ei minun kannata edes yrittää pelata kaikkia pelejä. Joukkueemme terveystilanne on ollut hyvä, mikä mahdollistaa kierrättämisen. Joukkue on myös rakennettu oikein. Pelaajia voi vaihdella ilman, että se näkyy tuloksissa.»

Veli Lampi ei pidä Veikkausliigan ottelumäärää liian suurena, mutta pelien rytmittämisessä olisi korjattavaa.­

Korkeakunnaskaan ei vähentäisi peli­määriä, kuten ei moni muukaan suomalainen jalka­pallo­toimija.

»Emme voi pelata missään tapauksessa vähemmän, mutta meidän pitää uskaltaa pelata pidempään. Vähintään kahdeksan kuukautta. Veikkausliigan pitää olla kuukauden pidempi.»

Uusien tekonurmistadionien takia pelaaminen hyvissä olosuhteissa on mahdollista aiempaa pidempään.

Korkeakunnaksen mukaan ei ole järkeä pelätä, että joku jättäisi tulematta maaliskuussa otteluun kylmän sään takia.

»Eihän kukaan jaksa kiihkeimmän kesäkaudenkaan aikana käydä katsomassa kolmea peliä viikossa. Miksi emme yrittäisi tehdä asioita toisin, kun tämä juttu ei täysin toimi? Tuskin kovin moni seurajohtaja on tyytyväinen siihen, miten asiat menevät», Korkeakunnas lataa.

Syksy–kevät-rytmiä kauden pidentämiseksi ehdottaneen Juha Malisen mukaan Veikkausliigan kuormitus ja ottelutiheys eivät ole niin pahoja kuin on puhuttu. Kahta huilipäivää otteluiden välissä hän pitää kuitenkin melko raakana.

»Jotkut palautuvat hyvin, toiset huonosti. Minullakin on pari pelaajaa, joiden kanssa pitää miettiä tarkkaan, voivatko he pelata kahdessa ottelussa. Kertatapahtumana en pidä tällaisia riemuviikonloppuja pahana. Yritän käsitellä asiaa lähinnä yleisön kannalta. Perjantai ja maanantai eivät ole perinteisiä futispäiviä.»

Malinen antoi pelaajilleen ennen kolmen ottelun härkäviikkoa peräti viikon vapaata.

»Meillä on ollut kova kesä-heinäkuu, kun pelasimme europelejä. En silti sanoisi, että olemme missään vakavassa yli­rasitus­tilassa. Otimme sillä ajanjaksolla paljon pisteitä, joten en lähtisi hirveästi valittamaan.»

KUOPION PALLOSEURAN valmentaja Marko Rajamäki on Malisen tavoin melko tyytyväinen oman joukkueensa ottelu­tahtiin, vaikka tiedostaa, että ongelmiakin on. Esimerkiksi PK-35 Vantaa joutui pelaamaan ennen maa­joukkue­taukoa kolme ottelua kuudessa päivässä.

»Se oli täysi katastrofi ja väärin jopa koko tätä kilpailua kohtaan. Suurin kärsijä oli Veikkausliiga», Rajamäki sanoo.

»KuPSin osalta Veikkausliigan ohjelma on huomattavasti parempi, mitä se on ollut minun aikanani täällä tai TPS:ssä. Meillä on ollut muutama kahden päivän palautus, mutta ei niin monta kuin aiemmin. Kolme päivää on jo ihan eri juttu.»

Hänen mielestään Veikkausliigan suunta on joka tapauksessa oikea.

»Eurokentillä pelaavien joukkueiden kuormitus on tietysti suurempi. Haluaisinko minä olla niissä otteluissa mukana? Totta kai haluaisin. Pelaaja­määrän pitäisi silloin olla suurempi kuin meillä nyt.»

Pelaajien kehittymisen kannalta yhden ottelun viikkorytmi olisi ihanteellinen. Sellaisesta Rajamäki, Malinen tai muutkaan eivät kuitenkaan haihattele.

»Absoluuttisesti ajatellen yksi ottelu viikossa olisi tietysti ihanteellinen. Siihen mahtuisivat kehittävät harjoitukset, levot ja kaikki muut. Mutta jalkapallossa halutaan kilpailla. Ottelut ovat se tuote, jolla lajia myydään», Rajamäki sanoo.

Vaikka Veikkausliigan ohjelmaa kritisoidaan viime kausia vähemmän, kertoo oheinen taulukko sen, että nykyinen ottelumäärä on edelleen tungettu liian lyhyen aikahaarukan sisään.

Urheilusanomat 37/2016

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?