Dever Orgill kohtaa Copa Americassa Luis Suarezin ja kumppanit - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

Veikkausliigan maalitykki kohtaa Copa Americassa Luis Suarezin ja kumppanit

Veikkausliigan maalitilastoa johtava Dever Orgill pelaa Copa Americassa Jamaikan maajoukkueessa. Miksi hänellä ja IFK Mariehamnilla kulkee niin hyvin?

IFK Mariehamn joutuu pärjäämään tovin ilman Dever Orgillin maaleja, sillä hyökkääjä valittiin Jamaikan Copa America -joukkueeseen.­

5.6.2016 12:00

Puolustava Suomen cupin voittaja ja Veikkausliigan kärkeä hätyyttelevä IFK Mariehamn seilaa kohti Eurooppaa, ja laivuetta johtaa tähtihyökkääjä Dever Orgill.

Orgill on Ahvenanmaan merenkävijöiden joukossa muskelivene, joka ryöppyää segelbåtien ohi karmealla vauhdilla ja jättää jälkeensä vain muita pursia keinuttavia aaltoja. Hurjastelun päätteeksi syntyy maaleja pökerryttävää tahtia. Aina näin ei kuitenkaan ollut, sillä viime kauden 8 liigamaalia oli pettymys. Tänä vuonna osumia on koossa 10 ottelussa jo 6. Ne riittävät liigan maalipörssin kärkipaikkaan.

Orgill on aina tiedetty eteväksi maalisepäksi, mutta tasaisuus oli pitkään hukassa. Jamaikalainen loukkasi eturistisiteensä kesällä 2013 ja oli peräti vuoden sivussa.

»Olen oppinut, että vastoinkäymisiä kuten loukkaantumisia ei pidä nähdä negatiivisena juttuna, vaan mahdollisuutena oppia lisää pelistä toista kautta», Orgill valaisee.

Dever Orgill on aloittanut Veikkausliigakauden tehokkaasti: kymmenessä ottelussa on syntynyt kuusi maalia.­

ORGILLIN tulikuuma kevät peilaa IFK:n starttia. Takavuosina Maarianhaminassa totuttiin myrskyisään merenkäyntiin, jossa pisteputkia seurasi tappioputki ja toisin päin. Tasaisuutta ei koskaan löytynyt, ja samalla mitalit jäivät haaveeksi jokavuotisesta hätyyttelystä huolimatta. Orgill löytää nopeasti syyn sekä joukkueen että omien peliensä muutokselle.

»Lundis (valmentaja Peter Lundberg) haastoi minut kehittämään itseäni. Hän osaa opastaa taitojen kehittämisessä todella hyvin. Kun olin sivussa, en voinut olla fyysisesti pelissä mukana, mutta olin mukana henkisesti. Opin keskittymään tärkeimpiin kehityskohteisiini ihan eri tavalla», Orgill sanoo.

Vuolaasti kehuja saanut Lundberg ei halua ottaa nimiinsä paljoakaan Orgillin kehityksestä.

»Pitää muistaa, että Dever oli tällä tasolla jo kun hän tuli seuraan vuonna 2013. Hänhän teki tuolloin maaleja valtoimenaan, mutta loukkaantumiset vaikeuttivat asioita pitkäksi aikaa», Lundberg muistuttaa.

Kaudella 2013 Orgill teki 8 maalia 13 ottelussa ennen loukkaantumistaan. Sen jälkeen maalihanat olivat pitkään tukossa. Lundbergin ja IFK:n muun valmennustiimin avulla Orgill on löytänyt maalijyvän uudelleen, mutta ennen kaikkea hän on kehittynyt pelaajana kokonaisvaltaisesti.

 Maalinteon sijaan mietin ja visualisoin, miten maalipaikkoihin päästään.

Muutos on silmiinpistävä. Nuorempana Orgill ryntäili kentällä pahimmillaan kuin päätön kana. Prässäämisessä ei ollut kurinalaisuutta, vaan Orgill saattoi juosta kun muut vetäytyivät tai vetäytyä kun muut prässäsivät. Hän oli liian usein paitsiossa ja ajoitti juoksunsa syöttöihin väärin.

Orgill osaa pukea muutoksen hyvin sanoiksi: paikkoja saattaa tulla vain yksi pelissä. Silloin ei parane ryntäillä missä sattuu.

»Maalinteon sijaan mietin ja visualisoin, miten maalipaikkoihin päästään. Mietin esimerkiksi liikkumista, sijoittumista ja paitsioansan murtamisen ajoitusta eri tavalla kuin ennen. Olen yrittänyt hioa kaikkia pelin pikku detaljeja kuntoon, ja tämän kauden maalivireeni on siitä suoraa tulosta.»

SEURA ja Orgill ovat syystäkin paljosta kiitollisia 14 vuotta Grönvittiä valmentaneelle Pekka Lyyskille, mutta valmentajavaihdos tuli oikeaan aikaan. Lyyski sai kruunun upealle uralleen cupin voitolla, mutta oli jo uuden vetäjän aika. Kuten saaren perinteisiin kuuluu, Lundberg löytyi – naturligtvis – seuraperheen sisältä.

Lundberg sai avukseen tiimin, joka osaa murtaa pelin atomeiksi. Kokenut Kari Virtanen tuli Lundbergin rinnalle teknisesti toiseksi päävalmentajaksi, koska Lundbergiltä puuttuu päävalmentajan pestiin vaadittu lisenssi.

Dever Orgillin mukaan IFK Mariehamnin päävalmentaja Peter Lundberg on haastanut hyökkääjän kehittämään itseään.­

Todellisuudessa Virtanen on Lundbergin ykkösadjutantti ja puolustuspelin järjestäjä. Jälki on ollut hurjaa: IFK on päästänyt 12 liigapelissä vain 8 maalia.

»Lundis on käyttänyt valtavasti aikaa joukkueen kanssa siihen, mitä asioita meidän pitää tehdä kentällä toisin ja paremmin kuin ennen. Hän panostaa myös paljon yksilöharjoitteluun. Hän antoi minullekin ihan yksinkertaisen vinkin. Hän sanoi: Ei sinun tarvitse kytätä paitsion rajamailla. Olet niin nopea, että karkaat puolustuksilta pieneltä takamatkaltakin. Päätin kokeilla sitä, ja kas, se toimii. Kyllä minä vain olen niin nopea», Orgill hymyilee.

JAMAIKALAISTA auttaa hyökkäyksen aisapari Diego Assis. Assis on tehnyt kolme maalia ja alustanut useita Orgillin osumia. Kaksikko dominoi pelejä parhaimmillaan aivan omissa sfääreissään.

»Diego on niin taitava. Hänellä on aina katse vastustajan maalissa. Hän löytää kenet tahansa syötöillään, mutta erityisesti meidän kemiamme toimii ihan mahtavasti.»

Assisista on tullut Orgillin sydänystävä. Kumpikin tuli seuraan vuonna 2013, ja ulkomaalaistähdet löysivät yhteisiä asioita myös kentän ulkopuolella.

»Vaikka Diego on upea pelaaja, niin ennen kaikkea hän on aivan upea ihminen. Vietämme todella paljon aikaa yhdessä perheidemme kanssa. Käymme ajeluilla, puistossa, leikkikentillä ja kalassakin. En tiedä hänestä, mutta minä tykkään kalastaa», Orgill höröttää.

Lundberg on tähtipelaajansa kanssa yhtä mieltä yhteistyön toimimisen syistä.

»Diego ja Dever jakavat paljon arvoja kentän ulkopuolella. Siitä on varmasti apua. Heidän välinen kemiansa on kehittynyt nyt jo monen vuoden ajan.»

IFK valmistautuu seurahistorian toiseen seikkailuun Euroopan kentillä. Seurassa toivotaan, että nyt käy parempi tuuri kuin 2013.

Tuolloin Euroopan liigan karsintaottelussa Inter Bakua vastaan seurahistorian ensimmäiset europelit toivat mukanaan karmean fyysisen loppulaskun: sekä Orgill että Assis kärsivät samassa ottelussa eturistisidevamman kovaotteisen vastustajan kynsissä.

Nyt vamma on vain kaukaista historiaa. Orgill on niin kovassa kunnossa, että hänet valittiin Jamaikan maajoukkueeseen Copa American satavuotisturnaukseen. IFK:ssa iloittiin siitä, että heidän pelaajansa pääsi legendaariseen turnaukseen, mutta osattiin myös arvata sen hinta: IFK hävisi KuPSille ja pelasi tasan VPS:n kanssa Orgillin lähdettyä.

Orgill vapautuu aikaisintaan 14. kesäkuuta, kun Jamaika pelaa viimeisen lohkovaiheen pelinsä. Pisimmillään hän on sivussa kesäkuun loppuun saakka.

IFK kaipaa ruorimiestään liigafutiksen ja Euroopan kovassa merenkäynnissä.

Urheilusanomat 22/2016

Artikkeliin liittyviä aiheita

Oberstdorfin MM

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?