IS Extra tänään klo 18: MM-kisat kokenut tähti Stadin derbyn tunnelmasta – ”Teen mitä hyvänsä pelatakseni siinä!” - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

IS Extra tänään klo 18: MM-kisat kokenut tähti Stadin derbyn tunnelmasta – ”Teen mitä hyvänsä pelatakseni siinä!”

Taye Taiwo ihastui viime kaudella Veikkausliigan suurotteluun.

26.5.2016 9:52

Mikään ei ole jalkapallossa niin suurta kuin derbyt.

Taye Taiwo tietää sen paremmin kuin moni muu. HJK:n supertähti on nähnyt tulikivenkatkuisia derbyjä Ranskassa, Italiassa ja Englannissa.

– Ehdottomasti suurin minulle on ollut Marseille– Paris St. Germain. Herran jestas mitä se meno oli! Taiwo päivittelee ja palaa hetkeksi muistoihinsa.

– Otteluviikot olivat ihan hulluja. Menit kaupungilla minne hyvänsä, niin et saanut hetkenkään rauhaa. Joka paikassa oli onnentoivottajia ja juttukavereita, Taiwo nauraa.

Taye Taiwo ihmetteli viime kaudella HJK:n fanien aikaansaamaa savumerta.

Vaikka hän onkin pelannut derbyjä 50 000–60 000 ihmisen edessä Marseillen ja AC Milanin pelaajana, niin Stadin derby ei silti tunnu pieneltä – eikä pidäkään.

– Kun pelaajana näkee täyden katsomon ja kannattajaryhmät ovat kovassa vedossa, niin se sytyttää todella. Pelaaja elää derbyjä varten.

– Kun olin kokenut ensimmäisen derbyn viime kaudella, niin sanoin ”Banalle” (HJK:n valmentaja Mika Lehkosuo), että ihan sama pelaanko muissa peleissä, mutta saanhan pelata derbyn, saanhan? Teen mitä hyvänsä pelatakseni siinä! Taiwo sanoo ja elehtii iloisesti.

Jutun pääkuvalla olevalla videolla on kaikki maalit viime kauden Stadin derbyistä.

Taye Taiwo on urallaan nähnyt paljon. 2011 hän pelasi Mestarien liigan pudotuspelejä Marseillessa. Vastassa Old Traffordilla oli ManUn Wayne Rooney.

Nigerialainen vasen pakki on todennäköisesti Veikkausliigan paras pelaaja. Hänen hurja vasen jalkansa on kylvänyt kauhua yli vuoden ajan, ja tänä vuonna se on poikinut jo neljä liigamaalia.

Taiwo hoitaa ison osan erikoistilanteista ja Klubin pelitavasta näkee, että Taiwon kauhistuttavalle kanuunalle yritetään pedata laukaisupaikkoja.

– Tärkeintä on puolustaa ja toteuttaa pelitapaa kuten valmentaja sanoo. Siitä seuraa hyviä asioita hyökkäyspelissä. Tänä vuonna olemme olleet ryhmänä yhtenäisempiä ja onnellisempia kuin viime vuonna. Kaikki tämä näkyy kentällä, ja siitä seuraa myös minulle maaleja, Taiwo kertaa vaatimattomasti.

Lionel Messi valittiin nuorten MM-kisojen parhaaksi pelaajaksi. Nigerian Taye Taiwo (vas.) ja John Obi Mikel (oik.) veivät seuraavat sijat.

Rivipakkiin verrattuna Taiwon olemus on suorastaan sarjakuvamainen. Pohjelihas, joka lähettää hurjat kudit ja keskitykset, pullottaa kuin Kippari-Kallella konsanaan. Hän on poikkeuksellisen pitkä (183cm) ja raamikas laitapakiksi, ja se näkyy otteissa. Taiwo on väkivahva juoksija, ja kaksinkamppailuista vastustajille jää kouraan lähinnä paha mieli ja mustelmia.

– Kaikki lähtee harjoituksista. Olen nuoresta asti ollut tunnollinen, ja tietysti Nigeriassa pelasimme futista koko ajan ja joka paikassa. Mutta minusta laukominen on helppoa, kun vain treenaa tarpeeksi. Esimerkiksi ennen vapaapotkua on noin 10 sekuntia aikaa visualisoida tilanne: miten pallo lähtee, miten se kiertää ja menee maaliin. Sitten pitää vain laukoa samalla tavalla kuin on harjoituksissa tehnyt miljoona kertaa.

Taye Taiwon potku on maailmanluokkaa.

Se on helppoa, kun sen osaa. Sen saattaa huomata tänään myös HIFK.

Tulospalvelu: Veikkausliiga 26.05.2016

Tulospalvelu: Veikkausliiga sarjataulukko

IS Extrassa livestudiolähetys Stadin derbystä klo 18 alkaen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?