Miksi ihmeessä ”Romanian Messi” saapui Veikkausliigaan? - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

Miksi ihmeessä ”Romanian Messi” saapui Veikkausliigaan?

PK-35 Vantaan argentiinalaistaiturin Lucas Garcían lempinimi ei ole tuore keksintö. Aiemmin »Myyrmäen Messi» tunnettiin »Romanian Messinä».

29.2.2016 11:00

Pienikokoinen pelaaja erottuu hyvin joukosta Veikkausliigan sarjanousijan PK-35 Vantaan harjoituksissa. Lucas García, 28, vetää Myyrmäen hallissa juoksuharjoituksia. Argentiinalainen on juuri palannut Suomeen, joten hän harjoittelee vielä tässä vaiheessa ilman palloa.

Garcíalla oli suuri rooli PK-35:n liiganousussa viime syksynä. Ratkaisevassa karsintaottelussa Kotkassa hän ampui upealla vedolla avausmaalin ja teki näyttävän esityön toiseen osumaan.

 Aika hämmentävää, että jopa televisio-otteluissa selostaja kutsui minua Messiksi eikä oikealla nimellä.

Pelityylinsä ja harhautustensa takia García sai viime kaudella lempinimen »Myyrmäen Messi». Lionel Messin nimi on kuitenkin seurannut Garcíaa jo vuosia. Lempinimi syntyi Romaniassa, jossa hän pelasi Ceahlaul Piatra Neamtissa kolme vuotta ennen Suomeen tuloaan.

»Tein Romaniassa heti alussa maalin, jossa oli ilmeisesti ”messimäisiä” piirteitä. Sen jälkeen minua alettiin kutsua ”Romanian Messiksi”. En pitänyt aluksi lempinimestä, sillä Messi on kaikkien aikojen paras pelaaja. Toisaalta oli suuri kunnia, jos jotkut näkivät pelissäni edes joitain piirteitä Messistä», García selvittää.

»Harhautukset ovat aina olleet olennainen osa peliäni ja sitä, missä olen hyvä. Kikat juontuvat lapsuusvuosien pihapeleistä, kun pelasin veljeäni ja isääni vastaan. Isänikin oli jalkapalloilija, vaikkei pelannutkaan koskaan ammatikseen.»

Lucas García oli viime kaudella Ykkösessä parhaimmillaan pitelemätön.­

MYYRMÄEN MESSIN ura on ollut värikäs. Jalkapallon hän aloitti Buenos Airesin provinssissa sijaitsevan synnyinkaupunkinsa 25 de Mayon joukkueessa San Martínissa. Sieltä hän siirtyi 14-vuotiaana Estudiantesin akatemiaan.

»Estudiantesissa samassa juniorijoukkueessa pelasivat muun muassa nykyisin Valenciassa pelaava Pablo Piatti sekä ManUn Marcos Rojo. Kolmantena vuonna pääsin harjoittelemaan ykkösjoukkueeseen, vaikken pelannut yhtään sarjaottelua. Olin vasta 17-vuotias. Se oli todella opettavaista aikaa», García muistelee.

Ura lähti nousuun toisen sarjatason Guarani Antonio Francossa, jossa García pelasi viisi vuotta. Argentiinassa moni nuori pelaaja aloittaa uransa Garcían tavoin toiseksi ylimmällä sarjatasolla. Tähän on syynsä.

»Nuorille pelaajille maksetaan toisella sarjatasolla paremmin kuin liigassa, jossa palkkaerot ovat suuret. Kaksi viimeistä kauttani menivät hyvin. Minut valittiin kahdesti peräkkäin Primera B -liigan parhaaksi pelaajaksi, ja sain tarjouksia Argentiinan pääsarjaseuroista, Brasiliasta ja Euroopasta.»

Garcían seuravalinta oli yllättävä: tie vei Etelä-Koreaan Hyundain joukkueeseen. Siellä ulkomaalaiskiintiö oli jo valmiiksi täynnä.

»Sääntöjen mukaan sopimukseton pelaaja sai pelata yksitoista ottelua, joten pelasin Hyundaissa vain kolme kuukautta. Tein viisi maalia. Puitteet olivat loistavat, sillä stadionit oli rakennettu vuoden 2002 MM-kisoihin, mutta peleissä kävi vain vähän katsojia. Etelä-Koreassa pelaajat eivät loista tekniikallaan, mutta juoksevat paljon», García kertoo.

Korealaispestin tyssäämiseen sisältyi myös positiivisia puolia. Uuteen kulttuuriin ja varsinkin ruokaan totuttelu ei ollut helppoa.

»Laihduin kuusi kiloa, koska en pitänyt sikäläisestä ruoasta. Kokemus oli mielenkiintoinen, mutta sopeutuminen sinne oli vaikeaa.»

Lucas García ehti pelata Hongassa kolme ottelua ennen siirtymistään PK-35:n riveihin.­

SEN JÄLKEEN romanialaisen Ceahlaulin tarjoama viiden vuoden sopimus vei voiton. Ceahlaul oli hissijoukkueen maineessa, mutta uusi omistaja Gheorghe Stefan päätti sijoittaa seuraan ja hankki useita ulkomaalaispelaajia. Heidän joukossaan oli myös nopeasti nimeä saanut García.

»Minua alettiin kutsumaan myös tiedotusvälineissä Messiksi. Oli aika hämmentävää, että jopa televisio-otteluissa selostaja kutsui minua Messiksi eikä oikealla nimellä. Myös monet joukkuekaverini käyttivät Messi-nimeä, jos onnistuin jossain pelissä hyvin», García naureskelee.

Ulkomaalaispelaajilla on ollut Romaniasta monenlaisia kokemuksia, mutta García viihtyi maan liigassa pitkään, yhteensä kolme vuotta.

»Ensimmäiset vuodet olivat hyviä. Emme taistelleet mestaruudesta, mutta olimme jatkuvasti kuuden joukossa. Voitimme Steauan ja Dinamon, ja minut valittiin avauskaudella liigan parhaaksi harhauttelijaksi. Omistaja piti minusta ja kehui minua jatkuvasti televisiossa. Tämän takia jotkut joukkuekaverini kutsuivat häntä hieman ivallisesti isäkseni.»

Ura sai takapakkia, kun García loukkasi vuonna 2011 nilkkansa. Edessä oli kymmenen kuukauden toipilasaika. Pelit jatkuivat kunnolla vasta vuoden 2013 puolella.

»Se oli kovaa aikaa. Vietin koko loukkaantumisaikani Italian Bolognassa, jossa on loukkaantuneiden pelaajien kuntouttamiseen keskittynyt klinikka. Tukenani oli onneksi tyttöystävä, joka asuu tälläkin hetkellä kanssani Suomessa. Valitsin jopa pelinumeroni 22 tyttöystäväni syntymäpäivän mukaan.»

Romanian-vuodet tulivat päätökseen, kun Gheorghe Stefan jätti Ceahlaulin oman onnensa nojaan vuoden 2014 heinäkuussa.

»Ulkomaalaiset lähtivät, ja myös minä purin kaksi viimeistä vuotta sopimuksestani. Lähdin oikeaan aikaan, sillä lähtöni jälkeen pelaajat jäivät ilman palkkaa. Tällä hetkellä Ceahlaul on suurissa vaikeuksissa.»

Lucas García iski avausmaalin PK-35:n liiganousun ratkaisseessa karsintaottelussa.­

ROMANIAN MESSIN tie vei nyt kauas pohjoiseen. Pablo Couñago houkutteli pelaajan Honkaan, jossa García ehti pelata vain kolme ottelua. PK-35:n peräsimeen siirtynyt Shefki Kuqi otti sen jälkeen argentiinalaisen mukaansa Myyrmäkeen. Sopeutumista on helpottanut se, että »Punamustissa» pelaa neljä espanjalaispelaajaa. Viime kaudella Myyrmäen Messiksi muuttunut García oli Ykkösessä parhaimmillaan pitelemätön.

»Kukaan seuran ulkopuolella ei tiedä, miten vaikea viime vuosi oli meille. Uusia esteitä ilmaantui jatkuvasti. Vaikka meillä oli mahdollisuus jopa suoraan nousuun, niin nousu karsintojen kautta oli jonkinlainen kruunu kaudelle.»

Alkavalla kaudella PK-35 on liigan musta hevonen. Jalkeilla on taitava joukkue.

»Mentaliteetin on oltava heti alusta pitäen sellainen, että taistelemme sarjan kärkisijoista. Kausi näyttää sitten, mihin pystymme», García selvittää.

Garcían paikka Kuqin miehistössä on todennäköisesti myös liigassa keskikentän vasemmassa laidassa. Aikaisemmissa seuroissaan hän pelasi aina kymppipaikalla. Myös laitapelaajan rooli sopii Garcíalle, joka voi tilanteen mukaan leikata »messimäisesti» keskelle.

Entä mitä mieltä pelaaja on uudesta lempinimestään?

»Joukkueessa kaikki ovat toistaiseksi kutsuneet minua Lucasiksi. Se sopii hyvin minulle.»

Urheilusanomat 8/2016

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?