Liigacup alkaa perjantaina – seuraa näitä pointteja - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

Liigacup alkaa perjantaina – seuraa näitä pointteja

Veikkausliigan liigacup alkaa tänään perjantaina. IS nostaa esiin kuusi pointtia B-lohkosta.

HJK voitti liigacupin viime kaudella.­

22.1.2016 8:45

Veikkausliigan liigacup käynnistyy tänä viikonloppuna B-lohkon otteluilla. A-lohko käynnistyy ensi viikonloppuna. IS nostaa esiin kuusi pointtia ensin tulessa olevista joukkueista.

HJK:n toimitusjohtajan Aki Riihilahden pitää soittaa vielä lukuisia puheluita ennen kauden alkua. Joukkue tarvitsee vielä läjän uusia vahvistuksia.­

1) HJK – vahvistuksia odotellessa

Viime kaudella HJK:n kuuden peräkkäisen Suomen mestaruuden putki päättyi, ja joukkue sijoittui pronssille. Kautta haittasivat runsaat loukkaantumiset, mutta myös heikot pelaajahankinnat olivat syynä Suomen suurimman seuran kompurointiin. Klubin toimitusjohtaja Aki Riihilahti myönsi kauden jälkeen Urheilusanomille, että joukkueen rakentaminen epäonnistui, eivätkä pelaajatyypit, odotukset ja pelitapa kohdanneet.

Tammikuu lähestyy loppuaan, eikä HJK ole vieläkään tehnyt sen luokan värväyksiä, mitä Suomen varakkaimmalta seuralta voisi odottaa. Esimerkiksi Norjasta Suomeen palannut toppari Lum Rexhepi ja keskikentälle Interistä värvätty Vincent Onovo ovat parhaimmillaan todella hyviä liigapelaajia, mutta Klubi tarvitsee ryhmäänsä miehiä, jotka voivat siivittää joukkueen Euroopan liigaan kauden 2014 tapaan.

Liigacupin aikana Klubissa nähdään mitä todennäköisimmin useita ulkomaalaisia testipelaajia. Tarve on suurin hyökkäyspäähän.

Faith Friday Obilor palasi Interiin.­

2) Inter – aloittaako Obilor ryminällä?

Turkulaisjoukkue ilmoitti alkuviikosta solmineensa 1+1-vuotisen sopimuksen Veikkausliigan viime kauden parhaaksi puolustajaksi valitun Faith Friday Obilorin, 24, kanssa. RoPSia viimeiset neljä kautta edustaneesta nigerialaistopparista on parissa viime kaudessa kehittynyt kansainvälisen tason pelaaja. Nyt on mielenkiintoista nähdä, kuinka peli kulkee uudessa seurassa. Inter on Obilorille entuudestaan tuttu paikka, sillä hän pelasi Turussa lainalla syyskauden 2012.

Seuraamisen arvoinen on myös 17-vuotias hyökkääjälupaus Benjamin Källman. Suomen kaikkien aikojen meritoituneimman käsipalloilijan Mikael Källmanin poika siirtyi Turkuun kauden päätyttyä Ykkösen EIF:stä, jossa hän pelasi viime kaudella 25 ottelussa ja teki viisi maalia. Interin päävalmentajan Job Dragtsman mukaan Källman on nopeutensa, ilkeytensä ja vahvan ruumiinrakenteensa takia hyvällä tavalla poikkeuksellinen hyökkääjä suomalaisessa jalkapallossa. Tässäkö on alkavan liigakauden komeetta?

FC Lahden valmentaja Toni Korkeakunnas on uudistanut ryhmäänsä rankalla kädellä.­

3) FC Lahti – auttaako pelaajaremontti?

FC Lahden joukkue uudistui täksi kaudeksi rajusti. Päävalmentaja Toni Korkeakunnas halusi uudistaa ryhmäänsä rankalla kädellä vaisun viime sesongin seurauksena. Lähtijöitä olivat muun muassa Xhevdet Gela, Hassan Sesay, Pekka Lagerblom, Henrik Moisander ja Henri Toivomäki. Petri Pasanen ja Markus Joenmäki puolestaan lopettivat uransa.

Lähtijöiden tilalle on hankittu pääasiassa nuoria pelaajia, mutta myös selkeitä vahvistuksia. Perjantaina Lahteen saapuu kaksi pelaajaa brasilialaisesta yhteistyöseura Fluminensesta, joilta molemmilta odotetaan tehoja tai huippuesityksiä jo liigacupin peleissä.

Hakasta Lahteen siirtynyt Kalle Multanen on synnynnäinen maalintekijä. Kahden viime kauden aikana hän iski Ykkösessä huikeat 49 maalia 54 ottelussa ja voitti molempina vuosina maalikuninkuuden. Jos 26-vuotias Multanen pelaa liigassa nappikauden, ulkomaille siirtyminen kaudeksi 2017 ei ole mahdoton ajatus.

Lahden ensimmäinen kotipeli HIFK:ta vastaan lauantaina pelataan suljetuin ovin Mukkulan hallissa. Otteluun ei päästetä katsojia, koska Lahden ja HIFK:n kohtaamiset lasketaan korkean riskin otteluiksi. Viranomaiset, käytännössä poliisi, edellyttävät pelin turvallisuusjärjestelyihin panostettavan niin paljon, että yleisön ottaminen sisään ei ole kannattavaa.

Pekka Lyyskin korvaaminen on IFK Mariehamnille vaikeaa.­

4) IFK Mariehamn – miten uudet valmentajat onnistuvat?

Tänä vuonna IFK Mariehamnissa on enää yksi Lyyski, joukkueen kapteeni Jani. Ahvenanmaalaisseuraa vuodesta 2002 valmentanut Pekka Lyyski jätti tehtävänsä Suomen cupin voittoon päättyneen viime kauden jälkeen.

IFK yllätti ja palkkasi Lyyskin tilalle kaksi tasavertaista päävalmentajaa, Peter Lundbergin ja Kari Virtasen. Kokeneen Virtasen on määrä toimia partnerinsa mentorina ja tukena. Seuran on tarkoitus panostaa Lyyskin apuvalmentajana kolme edellistä kautta toimineeseen Lundbergiin, jotta tästä kehkeytyisi tulevaisuudessa vakaa luotsi.

Uusien valmentajien onni on, että ”Grönvittin” runko on pysynyt melko samana. Isoin menetys on keskikentän luonnonlapsi Petteri Forsell, joka etsii työnantajaa ulkomaan kentiltä.

HIFK:n päävalmentaja Jani Honkavaara pääsee nyt keskittymään täyspäiväisesti pelaajiinsa.­

5) HIFK – entistä määrätietoisempi

Punapaitojen valmistautuminen tähän kauteen eroaa viime vuodesta. Vielä edellisellä harjoituskaudella joukkueen päävalmentaja Jani Honkavaara paiskoi valmentajatehtävien ohella myös päivätöitä opettajana, mutta viime heinäkuusta alkaen hän on ollut HIFK:ssa päätoiminen valmentaja. ”Honsu” on päätoimisuuden ansiosta pystynyt panostamaan työhönsä täysillä. Talven aikana hän on kiinnittänyt taustaryhmän kanssa entistä enemmän huomiota pelaajien fyysiseen harjoitteluun ja pelaajahankintoihin.

Toistaiseksi Honkavaara ei ole haalinut joukkueeseensa merkittäviä vahvistuksia, mutta on todennäköistä, että seura tiedottaa niistä viimeistään helmikuussa.

HIFK:n tavoitteena oli viime kaudelle yltää kuuden parhaan joukkoon, mutta lopulta sijoitus oli seitsemäs. Tälle kaudelle tavoite on vähintään sama, todennäköisesti korkeampi.

Shefki Kuqi nosti PK-35:n pääsarjaan.­

6) PK-35 Vantaa – pysyykö nousija mukana vauhdissa?

Liigakarsinnassa KTP:n kukistanut vantaalaisryhmä on pystynyt säilyttämään pelaajarunkonsa erinomaisesti. Viime vuonna Ykkösen viihdyttävintä hyökkäyspelaamista yleisölle tarjonnut joukkue on täynnä kohtalaisen nuoria pelimiehiä, joista moni on vielä kokematon liigatasolla.

Espanjalaiset Pablo Couñago, Miguez Mateo, Carlos Portela, Yerai Vilaboa sekä argentiinalainen Lucas Garcia ovat pelotteita hyökkäyspäässä, mutta puolustuspelaaminen mietityttää. Kim Raimi on erinomainen toppari liigatasolle, ja myös Kosta Manev on jo aiemmin todistanut pärjäävänsä pääsarjassa.

Päävalmentaja Shefki Kuqin mukaan hänen pikkuveljensä Njazi on siirtymässä PK-35:n paitaan lähiaikoina. Suomen maajoukkueessakin pelannut hyökkääjä olisi kova vahvistus nousijan yläkertaan.

Liigacupin viikonlopun ottelut:

Perjantai klo 14 FC Inter–PK-35 Vantaa

Lauantai klo 13 FC Lahti–HIFK (pelataan suljetuin ovin)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?