Pelaajien petos pakotti eroamaan – näin hän juhlisi nyt RoPSin mestaruutta - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

Pelaajien petos pakotti eroamaan – näin hän juhlisi nyt RoPSin mestaruutta

Pelaajien petos pakotti Jouko Kiistalan eroamaan RoPSista 2011. Hiljaiseloa viettänyt entinen toimitusjohtaja iloitsee seuransa nyky-menestyksestä.

RoPSin entinen toimitusjohtaja Jouko Kiistala. Taustalla Rovaniemen kuuluisa bingotalo.­

3.10.2015 9:57

Jouko Kiistala asettuu mielellään kuvattavaksi Rovaniemen keskustassa sijaitsevan ison kerrostalon eteen. Ei ihme, sillä rakennus on eräänlainen monumentti hänen elämäntyölleen Rovaniemen Palloseuran toimitusjohtajana.

Harva suomalainen jalkapalloseura omistaa muuta kuin pelaajien käytetyt paidat, mutta vakavaraisella RoPSilla on oma talo.

Yli kolme vuosikymmentä RoPSia johtanut Kiistala oli arvostettu seurajohtaja, jota kunnioitettiin ja ehkä vähän jopa pelättiin etelässä.

– Kyllä menestysaikoinamme monet seurat olivat katkeria meille, koska taloutemme oli kunnossa, Kiistala sanoo.

– Cupvoittajien cupin kolmannen kierroksen ottelumme Marseillea vastaan (1988) oli Palloliiton puheenjohtajan Pekka Hämäläisen mielestä koko suomalaisen jalkapallon peli, ja se piti pelata keskellä talvea Olympiastadionilla. Se olisi ollut meille hirveä taloudellinen riski. Junailimme pelin pelattavaksi Italian Lecceen ja myimme koko pelin Marseillelle.

Kiistalan viimeisiä vuosia toimitusjohtajana leimasi jatkuva taistelu liigalisenssistä Rovaniemen tuolloin vielä onnettomien olojen takia. Niitä kamppailuja Jokkeri ei hävinnyt koskaan.

– Kovaa aikaa se oli, hän muistelee hymy huulillaan.

67-vuotias Kiistala on yhä jämerä mies. Ahkera kuntoilu on pitänyt hänet iskussa, ja hänen sisällään roihuaa yhä tuli.

– Ennen RoPSin peleissä minulla paloivat päreet jatkuvasti. Nyt kun en ole vetovastuussa, tunnekuohut ovat vähäisemmät. Useammin menetän malttini Manchester Unitedin otteluja seuratessani.

Suomalainen erotuomarikunta muistaa Kiistalan roihahtamiset hyvin. RoPSin kotitappioiden jälkeen oli pikemminkin sääntö kuin poikkeus, että Jokkeri haukkui koko tuomariston pataluhaksi kentän reunalla.

Kiistala erosi keväällä 2011 RoPSin toimitusjohtajan paikalta. Tuolloin selvisi, että suuri osa joukkueen ulkomaalaispelaajista oli tehnyt yhteistyötä singaporelaisen vedonlyöntihuijarin Wilson Raj Perumalin kanssa ja manipuloinut tuloksia.

Skandaali oli Kiistalalle raskas isku. Hän oli luottanut pelaajiin, jotka pettivät seuran pahimmalla mahdollisella tavalla. Etenkin RoPSissa vuodesta 1994 vaikuttaneen Zeddy Sailetin petos satutti. Sailetin kautta RoPSiin oli vuosien varrella tullut paljon sambialaispelaajia. Hän oli Kiistalalle melkein kuin oma poika.

– Meillä oli todella läheiset välit. Zeddy oli fiksu kaveri ja täällä todella laajasti arvostettu. En ikinä olisi voinut kuvitella, että hän koskaan toimisi seuraa vastaan.

Syksyllä 2011 RoPS putosi Veikkausliigasta, mutta taisteli tiensä takaisin parrasvaloihin. Nyt RoPS johtaa Veikkausliigaa ja on kiinni mestaruudessa, kun jäljellä on enää kolme ottelua. Uusi nousu ilahduttaa Kiistalaa.

– Onhan se hieno asia, vaivuimme todella alas Sambia-projektin jälkeen.

– Onneksi seuralla oli sellainen pohja, että vaikeiden aikojen yli on pystytty taistelemaan. Mestaruus olisi iso asia seuralle ja minulle!

Ilman Vanhan isännän Kiistalan luomaa kivijalkaa RoPS olisi kaatunut.

Vaikka Kiistala on jo ylittänyt kansaneläkeiän, hän on edelleen mukana seuran toiminnassa. Hän mm. pyörittää seuran bingoa ja myy mainoksia.

– Vuosikymmenten saatossa RoPSin talouden pohjan loi bingotoiminta, jonka rinnalla esimerkiksi europelien tuotot ovat pelkkiä hiluja, Kiistala korostaa.

RoPS osti Bingotalon omakseen vuonna 1996. Bingo toimii talon alakerrassa. Talossa on kolme liikehuoneistoa ja 15 asuinhuoneistoa.

– Oma talo on iso asia. Pelaajat viihtyvät, kun voivat asua keskustassa, jossa kaikki on lähellä.

Jouko Kiistala (oik.) siirtyi kaudeksi 1970 etelään HJK:n hyökkääjäksi.­

Oman talon hankkiminen oli mahdollista 1980-luvun urheilullisen ja taloudellisen menestyksen seurauksena. RoPS voitti Suomen cupin 1986 ja Mestaruussarjassa pronssia 1988 sekä 1989. Euroopan kentille se pääsi kolmesti.

– Pystyimme hankkimaan kovia kotimaisia vahvistuksia kuten Kari Virtasen ja Jari Europaeuksen. Yleisökeskiarvo huiteli yli kolmentuhannen, ja europeleissä saimme Auxerren ja Marseillen tasoisia vastustajia, jolloin pääsimme myymään Euroopan laajuiset televisio-oikeudet.

Tällä hetkellä lama painaa koko maata, ja seurojen talous on tiukoilla. Kiistala kiitteleekin nykyistä toimitusjohtajaa Petri Jaatista.

– Nostan hänelle hattua, hän tekee hyvää ja vastuullista työtä.

Kiistala tietää jo, miten hän aikoo juhlia, mikäli RoPS mestaruuden voittaa.

– Menemme perheen kanssa syömään vimpan päälle hyvin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?