HJK taantui viime kaudesta – kipeä oppitunti Riihilahdelle - Veikkausliiga - Ilta-Sanomat

HJK taantui viime kaudesta – kipeä oppitunti Riihilahdelle

Ellei ensi torstaina tapahdu ihmettä, Helsingin Jalkapalloklubin kausi 2015 on selvästi huonompi kuin edellinen, kirjoittaa Mikko Knuuttila.

21.8.2015 13:42

Viime vuonna HJK voitti Veikkausliigan mestaruuden ja Suomen cupin sekä meni Euroopan liigassa lohkovaiheeseen.

Tänä vuonna kaksi kolmesta tavoitteesta kaatui viikon sisään – ja rumasti.

Ensin viime lauantaina Maarianhaminassa IFK murskasi HJK:n cupin välierässä 5–1. Sitten eilen torstaina HJK hävisi Euroopan liigan viimeisen karsintakierroksen avausosan Krasnodarissa samoin luvuin. Ottelupari on käytännössä ohi, ellei ensi torstaina Töölössä tapahdu suomalaisen jalkapallohistorian suurinta ihmettä.

Kertauksen vuoksi: HJK kärsi kahdessa kauden tärkeimpiin kuuluvassa ottelussa kaksi perättäistä murskatappiota. Yhteismaalit olivat 2–10!

Nyt on viimeistään selvää, ettei HJK ole materiaaliltaan eikä pelin tasoltaan viime vuoden tasolla. Näin ei pitänyt käydä, sillä HJK:lla oli sekä enemmän aikaa että rahaa. Euroopan liiga täytti kirstut, ja päävalmentaja Mika Lehkosuo sai ensimmäistä kertaa harjoittaa joukkuettaan talvikauden ajan.

Tässä kaksi suurinta syytä siihen, miksi HJK:n 2015 meni päin seiniä:

1) HJK epäonnistui pelaajamarkkinoilla

Vanha englantilainen jalkapalloviisaus kuuluu, että managerin taito mitataan pelaajamarkkinoilla. HJK:n tapauksessa epäonnistuja on tosin toimitusjohtaja Aki Riihilahti, jonka päävastuulla pelaajahankinnat Klubissa ovat.

Yksi napakymppi (Atomu Tanaka) ei riitä, kun muut keskeisten pelipaikkojen hankinnat ovat olleet joko täysiä floppeja tai korkeintaan keskikertaisuuksia. Pahin epäonnistuja oli kallis kärkimies Mike Havenaar, joka tuli Helsinkiin keskenkuntoisena, mutta ylimielisenä.

Riihilahden ura suomalaisessa jalkapallossa on tähän asti ollut pelkkää nousukiitoa. Nyt tuli ensimmäinen ilmakuoppa. Tämä epäonnistuminen on hänelle kipeä oppitunti.

Seuran sisältä on kuulunut rutinaa, että Riihilahti on pelaaja-asioissa diktaattori, mutta hän itse kokee antavansa vastuuta muillekin. Oli miten oli, pieleen meni pahasti. HJK:n rekrytointiprosessi ei toimi. Ensi kaudelle tarvitaan suuri korjausliike.

2) HJK epäonnistui sairastuvalla

Klubi pelasi Krasnodarissa pahasti vajaamiehisenä. Avainpelaajista olivat loukkaantuneena tuore kärkihankinta Macoumba Kandji, laiturit Demba Savage ja Nikolai Alho sekä laitapakit Veli Lampi ja Sebastian Sorsa.

Loukkaantumiset jalkapallossa eivät tapahdu vain huonon onnen vuoksi, vaan ne johtuvat virheistä harjoittelussa ja palautumisessa. Tässä on iso pohdinnan paikka Lehkosuon johtamalle valmennustiimille. Miten saada joukkue kestämään paremmin Veikkausliigan armotonta pelitahtia? Elokuun alun Liverpool-ottelun jälkeen kentällä ei olla nähty Savagea, Kandjia eikä Lampea.

Toki jos HJK ei olisi päästänyt lisäajalla maalia Astanassa, kausi olisi pelastunut. Sekään ei olisi kuitenkaan poistanut pelin ja joukkueen ongelmia. Viime kauden piti olla se perusta, jolta HJK ponnistaa pidemmälle. Nyt näin ei käynyt, vaan seura palasi aloituspisteeseen.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?